Loo

Van Toerisme

Versie per 20 okt 2007 13:17; Dewi (Overleg | bijdragen)
(wijz) ←Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie→ (wijz)
Ga naar: navigatie, zoek

Loo is een Nederlands dorp in de Gelderse Liemers, vlakbij Duiven en Zevenaar, oostelijk van Arnhem. Loo behoort tot de gemeente Duiven en heeft 1.008 inwoners (1 jan 2007).

De oorspronkelijke naam van het dorp was Angeroyen, genoemd naar de waarden die tot Angeren hoorden, aan de Betuwse kant van de Rijn. Na een stroomverlegging in de middeleeuwen kwamen deze waarden aan de Liemerse zijde te liggen. Zo kwam het dorp Angeroyen in de Liemers te liggen. Het bestond uit een ontginningsgebied tussen Westervoort en Groessen, omgord door een oude rijnstrang; De Leijgraaf. De band met het dorp Angeren blijkt uit de naam, een Ooy is een ander woord voor waard.

In het dorp stond een kapel die oorspronkelijk viel onder Angeren. Een veerpont verbond Angeroyen met Huissen. Naast dit Looveer, binnendijks gelegen, lag een havezathe, ook Angeroyen genaamd. De familie Gruyter werd vanwege dit adellijke goed in de Kleefsche ridderschap verschreven.

De katholieke Sint-Antonius Abtkerk is een vroeg werk van Alfred Tepe. De torenloze hallenkerk in neogotische stijl dateert uit 1873-1875 en werd gebouwd ter plaatse van een kapel uit de 15de eeuw. Na voltooiing van de parochiekerk was Loo tot in de jaren ‘50 van de 20e eeuw een bedevaartsoord, waarbij Onze Lieve Vrouwe van het Heilig Hart werd vereerd. De bedevaarten in Loo vonden gewoonlijk plaats rond de laatste zondag in juli.


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Loo; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.'

Teruggeplaatst van "http://www.toerisme.nl/wiki/Loo"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen