Groessen

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Groessen is een Liemers dorp in de gemeente Duiven, in de Nederlandse provincie Gelderland. De plaats heeft 1.984 inwoners (1 jan 2007). Door de plaats loopt de Betuweroute, voor deze aangelegd was is er fel geprotesteerd door de inwoners van dit dorp. Opnieuw dreigt Groessen opengereten te worden, ditmaal door het doortrekken van de A15 van het knooppunt Ressen naar de A12.

Het dorp heeft ook een eigen politieke partij voor deelname in de gemeenteraad van Duiven, Lijst Groessen. Deze partij is sinds de verkiezingen van maart 2006 met 2 raadsleden vertegenwoordigd in de gemeenteraad van Duiven.

Groessen staat bekend om haar "dorpsgevoel" en heeft een zeer actief verenigingsleven, waaronder Carnavalsvereniging "De Deurdreiers", muziekverenigingen KDO en St Andries, Schutterij EMM en een actieve Scoutinggroep met een regio functie.

Groessen heeft een katholieke kerk welke gewijd is aan de heilige Andreas. Het gebouw heeft een 12e-eeuwse Romaanse toren en een gotisch schip en werd in 1932-1933 ingrijpend vergroot door de toevoeging van een transept en koor naar ontwerp van Hendrik Willem Valk.

Naast de kerk zijn ook de middeleeuwse huizen "Beerenklauw" en "Rijswijk" zeker de moeite van bezichtigen waard.

Op vrijdag 7 juli 2006 werd aan de Achtergaardsestraat te Groessen, net voor het viaduct boven de Betuwelijn, (Groessenseweg) het eerste bermmonument geplaatst waarvoor de gemeente Duiven officieel toestemming heeft gegeven aan de nabestaanden van een 18-jarig dodelijk verkeersslachtoffer uit het dorp.


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Groessen; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen