Doesburg

Van Toerisme

Versie per 20 okt 2007 13:18; Dewi (Overleg | bijdragen)
(wijz) ←Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie→ (wijz)
Ga naar: navigatie, zoek
Martinikerk

Inhoud

[bewerk] Geschiedenis

Doesburg ontving stadsrechten in 1237, een jaar later dan nabijgelegen Doetinchem. Door de strategische ligging aan de monding van de Oude IJssel en de Gelderse IJssel, is Doesburg lange tijd een belangrijke vestingstad geweest. Tevens had Doesburg een belangrijke economische en bestuurlijke functie. De Martinikerk met een 94 meter hoge toren getuigt nog van de toenmalige voorspoed. Door allerlei oorzaken, waaronder de verzanding van de IJssel, nam de welvaart in Doesburg na de 15e eeuw af. Doesburg veranderde in een slaperig provinciestadje en zou dat tot na de oorlog blijven. Dit had ook zijn voordelen, de historische binnenstad met zijn vele monumenten bleef goed bewaard. De stad werd daarom in 1974 als beschermd stadsgezicht aangewezen.

Omdat Doesburg tot 1923 officieel een vestingstad was, was stadsuitbreiding niet mogelijk. Na de Tweede Wereldoorlog werd de stad snel uitgebreid. In de jaren '50 werd aan de oostelijke zijde van de stad de wijk Molenveld gebouwd. In de jaren zestig volgde de wijk De Ooi. Ten zuiden van de Oude IJssel volgden in de jaren '70 en '80 de wijk Beinum, recent is ten zuiden van Beinum de wijk Campstede gebouwd. Aan het begin van de 21e eeuw is aan de IJsselkade een nieuwe woonwijk verrezen van 44 woningen en 124 appartementen onder architectuur van de italiaanse architect Adolfo Natalini. In 2007 wordt daar begonnen met de bouw van een hotel.

[bewerk] Bekende Doesburgers

Doesburg heeft verscheidene vaderlandse figuren binnen haar muren gekend waaronder zeeheld Jan van Kinsbergen, de familie Verhuell waarnaar de Verhuellweg is vernoemd (en niet Verheulsweg zoals elders in de gegevens over Doesburg staat vermeld). [1]

Andere bekende figuren uit Doesburg zijn politicus Clemens Cornielje, zoon van de oud-burgemeester van de voormalige gemeente Angerlo. Voormalige inwoners van Doesburg die nu burgemeesters zijn: Niels Joosten (Brummen), Elbert Roest (Blaricum), Henk Aalderink (Bronckhorst) en Arno Frankfort (Veghel) -de laatste twee genoemden waren elkaars buren uit de wijk Molengaarde-. Ook politica Agnes Kant heeft banden met Doesburg.

[bewerk] Toerisme

Ten noorden van Doesburg bevinden zich diverse campings waar in het seizoen ruim 4000 bezoekers verblijven. Ook de historische binnenstad met diverse musea en vele monumenten trekt ieder jaar weer duizenden toeristen. Grote toeristentrekkers zijn de Gildehof, de Doesburgse Mosterdfabriek en 'De Waag', naar verluidt de oudste horecagelegenheid van Nederland.

Externe links:

[bewerk] Industrie

Aan de noordzijde van de stad, parallel aan de N317, ligt het bedrijventerrein Verheulsweg. Hier is internationaal transportbedrijf Rotra en bouwmaterialenfabrikant Ubbink gevestigd. Ten oosten van de wijk Beinum, naast de provinciale weg N338, liggen de bedrijventerreinen Beinum-Oost en Beinum-West. Hier zijn vele kleine en grote ondernemingen gevestigd waaronder een fabrikant/groothandel van gedistilleerd (Delcave), houtverwerkende industrie (Aalbers), kunststoffenindustrie (Dremefa)en een aannemingsbedrijf (Claus). Langs de Gelderse IJssel is een ijzergieterij en een betoncentrale gevestigd.

[bewerk] Openbare voorzieningen

Binnen de gemeente Doesburg bevinden zich onder andere de volgende openbare voorzieningen:

  • Stadhuis
  • Jongerencentrum De Keet
  • Overdekt zwembad Den Helder
  • Sporthal Beumerskamp
  • Medisch centrum De Maten

[bewerk] Evenementen

Doesburg is jaarlijks het decor voor enkele grote evenementen. Naast de Doesburgse koninginnedag die uit de wijde omgeving bezoekers trekt, is er ieder jaar in mei een grote fotograficabeurs, in juni is er een kermis, in juli het braderie & straattheaterfestival Doesburg Binnenste Buiten (grootste gratis evenement van oost-Gelderland), in november is ieder jaar de intocht van St. Nicolaas aan de grote nieuwe IJsselkade van Doesburg.

Naast deze evenementen is er ook begin juni altijd een Sint-Maartensmaaltijd en curiosamarkt. Dit evenement word georganiseerd door de Stichting Manifestaties Martinikerk en trekt altijd zeer veel bezoekers.

Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Doesburg; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen