De Liemers

Van Toerisme

Versie per 13 mei 2020 08:33; Niels (Overleg | bijdragen)
(wijz) ←Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie→ (wijz)
Ga naar: navigatie, zoek

De Liemers is een streek in de Nederlandse provincie Gelderland en is een werkelijk prachtig gebied. Rivieren, bossen, grazige weiden, bochtige dijken. Het is ook een streek met een lange en voorname geschiedenis, zoals de dorpen en steden laten zien die behoren tot de gemeenten Bergh, Didam, Doesburg, Duiven, Rijnwaarden, Westervoort en Zevenaar.

Veelal wordt aangenomen dat het bosgbied Montferland de oostelijke grens is, en nog juist in de Achterhoek gelegen is. Gemakshalve wordt echter ook door sommigen de hele Liemers tot de Achterhoek gerekend. Autochtone inwoners van de Liemers zijn het veelal niet eens met deze redenatie en ondanks hun verbondenheid met de aangrenzende Achterhoek zullen ze mensen vlug corrigeren als deze hen Achterhoekers noemen en zeggen dat ze uit de Liemers komen. Eveneens stellen inwoners van de voormalige gemeente Bergh en ook Wehl veelal dat ze uit de Achterhoek komen, en niet uit de Liemers. Sociaal en cultureel gezien zijn er ook verschillen: de voormalige gemeenten Bergh en Wehl zijn immers voor een groot deel op Doetinchem gericht, terwijl Didam op Zevenaar (en in minder mate zelfs op Arnhem) gericht is. Bestuurlijk gezien maakt de gehele nieuwe gemeente Montferland wel weer deel uit van de regio Achterhoek.

Bezoek Kasteelstad 's Heerenberg, beklim de uitkijktoren Hulzenberg en wandel in het Bergherbos. Montferland is de parel van Gelderland.


Zevenaar is het centrum van de Liemers een prachtig fiets en wandelparadijs.

Inhoud

[bewerk] Accommodaties

Quadrijden in de Liemers
Quadrijden in de Liemers

Bent u op zoek naar een leuk hotel of camping? In de regio de Liemers kunt u optimaal genieten van uw rust in deze prachtige regio. Zo heeft de Liemers het mooie natuurgebied Montferland]. Hief heeft u de gelegenheid om heerlijk actief bezig te zijn. In de gemeente Rijnwaarden kan men genieten van weidsheid en rivieren land. Het Rijnstrangen gebied biedt prachtige natuur en wandelmogelijkheden en recreatieplas de Bijland bij Lobith en Tolkamer kan genieten van watersport, zwemmen of zeilen. Of bent u juist geïnteresseerd in steden? Brengt u dan een bezoek aan Arnhem en Doetinchem.

Ontdek de Liemers.nl biedt u een overzicht van allerlei leuke vrije tijds arrangementen. Tijdens uw verblijf in de regio de Liemers moet u natuurlijk ergens overnachten. U heeft de keuze uit een hotel, camping, herberg, bed & breakfast of een vakantiepark. Hotels in Montferland of op een half uurtje rijden boekt u prachtige Graafschap hotels. Van diner arrangement tot wandel of fietsarrangement en GPS-arrangement tot een privé natuurgids.

[bewerk] Arrangementen

In de regio de Liemers vindt u een groot aanbod van bedrijven, hotels, campings, winkels, restaurants etc. Bent u van plan om fietsend het De Liemers te ontdekken?

Dan zijn hotels in Montferland de beste keuze voor u. Wat is er allemaal te doen voor u? Bezoek zeker Kasteelstad 's Heerenberg. De Rijnpromenade in Emmerich am Rhein is een bezoekje waard. Ontdek de Eltenberg , beklim de Hulzenberg tijdens een wandeling in het Bergherbos. Een leuk dagje uit of weekendje weg rondom het Stroombroek bij Braamt en beleef een waterski avontuur op de langste waterski baan van Europa. Bezoek de wijngaarden in Montferland. Fiets de mooiste MTB Route van Nederland in de bossen in Montferland.

Er is zoveel bijzonders te zien in onze bijzondere regio. Heeft u honger gekregen ? Proef Montferland.nl staat vol met vele verrassend lekkere culinaire arrangementen.


[bewerk] Bezienswaardigheden

Bergherbos in Montferland
Bergherbos in Montferland

[bewerk] Montferland

Het Montferland is een heuvelachtig bosgebied en stuwwallencomplex direct naast de zuidwestelijke Achterhoek in de provincie Gelderland, die vooral bepaald wordt door een aantal heuvels, waarvan de Hettenheuvel met 91,6 meter de hoogste is. U kunt heerlijk genieten van de rust in de mooie omgeving. In Montferland kunt u leuk fietsen en wandelen.

Kijk op Montferland.nl, een uitgebreide gids met linkjes en toeristische tips voor deze omgeving.

[bewerk] Rijnwaarden

Rijnwaarden is een gemeente in de Nederlandse provincie Gelderland. De gemeente telt 10.968 inwoners en heeft een oppervlakte van 44,86 km² (waarvan 8 km² water). De gemeente Rijnwaarden maakt deel uit van de Stadsregio Arnhem-Nijmegen. De Rijn stroomt hier Nederland binnen. De lokale Oude Rijn is een rivierarm waar vroeger de hoofdstroom van de Rijn liep.

Op het gebied van recreatie en vrije tijd kunt u zich in de gemeente Rijnwaarden uitleven. Wie van fietsen en wandelen houdt kan heerlijk ontspannen van de prachtige natuurlijke omgeving genieten. Door de gemeente Rijnwaarden zijn fietsroutes uitgezet die u door de mooiste plekjes voert van de Rijnwaarden.


In de Liemers kunt u zich op cultureel gebied optimaal vermaken. In het Mosterdmuseum te Almen kunt u met een groep een demonstratie bijwonen. Of brengt u een bezoek aan Huis Bingerden. Hier kunt u genieten van de prachtige tuinen van Huis Bingerden.

[bewerk] Familieuitjes

Ballonvaart met de Recreatief ballon
Ballonvaart met de Recreatief ballon

U wilt graag een gezellig dagje uit met de kinderen? Dat kan allemaal in de regio de Liemers! De liemers biedt u diverse uitjes en arrangementen.

Zoek en boek leuke uitjes op ontdek de Liemers

[bewerk] Fiets & Wandeltochten

Fietsen in de Liemers
Fietsen in de Liemers

In de regio de Liemers kunt u een heerlijke fietstocht of wandeltocht maken. Fietsen of wandelen in de mooie natuur, omgeving, landschap, bossen, dijken, parken, rivieren, paden van regio de Liemers. De leukste Fietsroutes en Wandelroutes zijn er in de Liemers. Zoals een tocht maken door Westervoort, of ga een rondje met een Pontje vanaf Zevenaar.

[bewerk] Zin in een weekendje fietsen of wandelen?

Wij hebben een groot aanbod van diverse wandelarrangementen en fietsarrangementen voor een weekendje weg in de natuur van de regio de Liemers.

Bewandel de mooie bospaden van het Montferland. Dat kan met het Hotel Zonneheuvel arrangement. In dit arrangement krijgt u een wandelkaart toegewezen. Dus trek uw stoute wandelschoenen aan en verken het mooie Montferland!


Voor meer fiets en wandelarrangementen kunt u kijken op:

[bewerk] Musea

In de regio de Liemers hebben wij op cultureel gebied en kunst een aantal mogelijkheden voor u. U vindt er diverse leuke musea die het bezoeken zeker waard zijn.

Wilt u meer informatie over deze musea?

Klikt u dan op onderstaande link:

Kunst en Cultuur

[bewerk] Recreatiegebieden

De Liemers beschikt over tal van recreatiegebieden waar u optimaal kunt genieten van het strand en de natuur. Ontdek ook de plassen, de bossen, de parken en de stranden waar u een heerlijke dag kunt hebben.

In het recreatiegebied Rhederlaag kunt u lekker zwemmen in de zomer, wandelen, fietsen, spelen, vissen of zeilen. Maar ook Nevelhorst in Didam, het Horsterpark in Westervoort, Stroombroek en het fantastische recreatiepark de Bijland zijn mooie gebieden waar u een mooie dag kunt beleven.

[bewerk] Rhederlaag

Het uitgestrekte recreatiegebied rhederlaag heeft met alles voor een heerlijk ontspannen dag in de buitenlucht. Met de ruim 300 hectare aan wateroppervlakte is Rhederlaag een geliefd oord voor watersporters. Maar ook lekker lui zonnen op een zandstrand, een verblijf op een camping of een bezoek aan een charmant dorp. Het kan allemaal op Rhederlaag, een uniek recreatiegebied ten oosten van Arnhem.

[bewerk] Nevelhorst

Nabij Didam vindt u èèn van de kleinere recreatiegebieden van het recreatieschap met een oppervlakte van 15 hectares: de Nevelhorst. Het druk bezochte recreatiegebied ligt ten westen van Didam. Naast een waterplas van 10 hectare bestaat de Nevelhorst uit speel- en ligweiden en een strandgedeelte.

[bewerk] Horsterpark

Het Horsterpark is een prachtig natuurpark op de grens van Duiven en Westervoort. Op een oppervlakte van 58 hectare kun je wandelen, skaten, joggen, picknicken, voetballen, ravotten in de speeltoestellen, dieren bekijken of gewoon lekker zitten en genieten.

[bewerk] Stroombroek

Het Stroombroek (recreatieplas)
Het Stroombroek (recreatieplas)

Het gebied heeft een oppervlakte van 72 ha. en bestaat uit een ruime waterplas met strand en speel- en ligweiden. Naast de gebruikelijke activiteiten van zwemmen, surfen, roeien en waterfietsen beschikt Stroombroek over extra faciliteiten voor de allerkleinsten als een apart peuterspeelbadje en veel speelvoorzieningen. Stroombroek is uitermate geschikt voor en wordt gebruikt door duikliefhebbers.

[bewerk] De Bijland

De Bijland is een groot watersportgebied van 300 hectares gelegen nabij Lobith in de uiterwaarden van het natuurontwikkelingsgebied de Gelderse Poort. Het gebied kent moderne en aantrekkelijke voorzieningen voor zowel dagrecreanten als watersporters.

[bewerk] De Liemers

Ontdek de Liemers.nl is een site van Gelderland Toerisme.

Deze organisatie is al 25 jaar actief om Gelderland voor de inwoners en bezoekers van onze provincie goed op de kaart te zetten.

De Liemers is toeristisch gezien niet 1 van de drukste regio's. Wel erg prettig om te wonen en werken. Het achterland heeft prachtige natuurgebieden en mooie fietsroutes.

[bewerk] Restaurants

Gezellig uit eten in de Liemers? Kijk op Proef Montferland voor heerlijke culinaire arrangementen.

[bewerk] Sport

Vindt u ook niet dat u lui wordt van elke dag 'bankhangen'? U heeft zin om te sporten! Dan kunt u zich helemaal uitleven in de Liemers. De Liemers geeft tal van mogelijkheden op sportgebied. Heerlijk baantjes trekken in het Lentebad Zevenaar of lekker uitzweten in het Sportcentre Action Didam waar u o.a. kunt fitnissen, tennissen en squashen.

In de Liemers zijn er heel wat sportverenigingen en sportcentra zoals o.a.:

[bewerk] Sportvereningingen in de Liemers

[bewerk] Sportcentra in de Liemers

[bewerk] Steden & Dorpen

De Liemers is omgeven door de rivie­ren Rijn, IJssel en Oude IJssel, de heuvels van de Veluwe en die van het Montferland. Tot deze streek behoren dorpen en steden. Deze dorpen en steden zijn:

Deze dorpen en steden behoren tot de gemeenten Bergh, Didam, Doesburg, Duiven, Rijnwaarden, Westervoort en Zevenaar.

[bewerk] Theaters & Bioscopen

Bent u dol op theatervoorstellingen of de nieuwste films in de bioscoop? De Liemers heeft dat voor u. In theater Bommersheuf vindt u de leukste voorstellingen en shows.

Ook Filmhuis Zevenaar is een bezoek zeker waard. Hier worden de mooiste films van de Liemers gedraaid. In Filmhuis Didam draait 1x per week een film die de moeite waard is.

[bewerk] Uitgaan

Uitgaan in de Liemers
Uitgaan in de Liemers

In de Liemers kunt u voldoende uitgaan. Hier vindt u de leukste cafés disco's kroegen, dancings en terrassen. In grand-cafe de markt beleeft u een perfect avondje uit. Het terras van Jan & Jan in Didam is super gezellig.

[bewerk] Winkelen & Koopzondag

Houdt u van shoppen? Slenteren over de markt, boodschappen doen op Koopavond of shoppen op Koopzondag? Bent u op zoek naar een groot warenhuis, speciaalzaakjes, sfeervolle markten of een wounboulevard? De Liemers is gevarieerd en biedt u het allerbeste! Bezoek eens het centrum van Zevenaar, Duiven, Groessen, Westervoort of Didam. Woonboulevard de Nieuwgraaf in Duiven is ook zeker de moeite waard om er een bezoek aan te brengen!

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen