Borculo

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek
Locatie van de voormalige gemeente Borculo
Locatie van de voormalige gemeente Borculo

Borculo is een stad in de gemeente Berkelland in de Achterhoek, provincie Gelderland. De rivier de Berkel loopt door het centrum van de stad. Het kasteel Borculo (het Hof), waaraan de plaats zijn naam te danken heeft, was de zetel van de Heren van Borculo.

Borculo heeft zijn naam te danken aan de voor het eerst in de 12e eeuw genoemde heren van Borculo. Deze noemden zich naar het kasteel Borculo dat omstreeks die tijd gebouwd was op een goed verdedigbare plaats aan de Groenlose Slinge. Het is allerminst zeker dat Borculo vanaf het begin aan de rivier de Berkel gelegen heeft, aangezien deze aantoonbaar vanaf Haarlo in noordwestlijke richting door de Bolksbeek gelopen heeft. De verlegging van de Berkel is dus een belangrijke politieke en landschappelijke ingreep geweest. Doel hiervan is de verbeterde verdedigbaarheid van het kasteel geweest. Er is echter nog een bijzonderheid aan de stichtingslocatie: het kasteel lag op een punt waar drie kerspelgrenzen bij elkaar kwamen: Eibergen, Groenlo en Geesteren. In hoeverre de locatie van strategisch belang voor de handel was, is twijfelachtig. De oude handelsweg vanuit Zutphen naar het oosten liep over de Lebbenbrug en de Heelweg naar Groenlo en raakte Borculo dus niet. Vanuit Deventer liep er een oude Hessenweg over Neede, Mallem en Rekken naar Vreden. Het gebied dat de heren van Borculo bestuurden omvatte aanvankelijk waarschijnlijk slechts het kasteel en een klein gebied daar omheen (Deugenweerd, Dijcke of Dijkhoek en de Waterhoek).

De rijk van vicarie├źn (geestelijke stichtingen) voorziene kapel werd in 1509 verheven tot parochiekerk en losgemaakt uit het moederkerspel Geesteren. Tegelijkertijd werd het kasteel Borculo losgemaakt uit het moederkerspel Eibergen en aan de nieuwe parochie Borculo toegevoegd.

De gemeente Borculo is ontstaan in 1795 uit de voormalige stad, het kasteel en het schependom Dijcke of Dijkhoek. De gemeente Geesteren is toen ontstaan uit de voormalige voogdij Geesteren, een bestuurlijk district in de Heerlijkheid Borculo. In 1817 zijn de twee samengevoegd.

Tot 2005 was Borculo een zelfstandige gemeente, daarna werd het ten gevolge van een gemeentelijke herindeling samengevoegd met de buurgemeenten Eibergen, Neede en Ruurlo tot Berkelland. Naast Borculo vielen ook Geesteren, Gelselaar, Haarlo en Leo-Stichting onder het voormalige gemeentebestuur.


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Borculo; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen