Binnenhof, Den Haag

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Het Binnenhof inclusief het Buitenhof is een gebouwencomplex in het centrum van Den Haag en het centrum van de Nederlandse politiek. Den Haag is ontstaan rond het Binnenhof en het is door de geschiedenis heen steeds in veel opzichten het middelpunt van de residentie geweest. Het behoort tot de Top 100 der Nederlandse UNESCO-monumenten.

Over het ontstaan van het Binnenhof is niets met zekerheid bekend. Het oudste gebouw zou er voor 1230 hebben gestaan en ligt nu nog onder het Rolgebouw. Volgens een onbewezen theorie zou het terrein van het Binnenhof in 1229 door graaf Floris IV van Holland zijn gekocht. Wel zeker is dat zijn zoon Willem II is begonnen met de uitbreiding van dit eerste gebouw tot een kasteelcomplex waar ook het Buitenhof deel van uitmaakte. Onder zijn zoon Graaf Floris V kwam het kasteel vermoedelijk af ; de Hofkapel en de Ridderzaal zijn toen gebouwd. Onder Floris V was het Binnenhof vermoedelijk korte tijd residentie van de graven van Holland. Hierna woonden de graven van Henegouwen slechts tijdelijk op het Binnenhof. Desondanks breidden zij het kasteel uit met nieuwe gebouwen. Onder enkele graven van Beierse huis was het kasteel weer wel residentie. Met name Albrecht van Beieren heeft er lang gewoond.

Het Binnenhof was omringd door grachten en aan de noordkant door de Hofvijver. Tegenwoordig is alleen de Hofvijver er nog en een klein stukje gracht naast het Torentje dat aan het Buitenhof grenst. Het Buitenhof behoort tot het gebouwencomplex en is voor verkeer toegankelijk.

Rechts van het Torentje, met daarin de werkkamer van de minister-president, ligt het Mauritshuis, gebouwd in 1640 als woning voor graaf Johan Maurits van Nassau-Siegen. Het Mauritshuis is in gebruik als museum.

Links van het Torentje is de Maurits- of Grenadierspoort te zien, die toegang geeft tot het Binnenhof. Recht tegenover het Torentje in het voormalige ministerie van Koloniƫn bevinden zich kantoorruimtes van de Tweede Kamer.

[bewerk] Afbeeldingen

Afbeelding:120px-DenHaagBinnenhof.jpg Afbeelding:120px-Den_Haag_Binnenhof_Prent.png Afbeelding:120px-Netherlands-TheHague-binnenhof-1900.jpg Afbeelding:120px-TheHague-Ridderzaal-1900.jpg'Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Het Binnenhof ; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen