Zeist

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek
ligging van Zeist
ligging van Zeist

Inhoud

[bewerk] Algemene informatie

Zeist is een gemeente en plaats in het midden van de Nederlandse provincie Utrecht. De gemeente telt circa 60.000 inwoners en heeft een oppervlakte van tegen de 50 km² (waarvan slechts een minieme hoeveelheid water). Naast de hoofdplaats Zeist bevinden zich een viertal dorpen in de gemeente: Austerlitz, Bosch en Duin, Den Dolder en Huis ter Heide. Door de vestiging van het Slot Zeist in de gemeente, wordt het ook de Slotstad genoemd.

In een oorkonde uit het jaar 838 wordt voor het eerst melding gemaakt van "Seist" (Kolman, 1996; Groenedijk, 2000). De naam heeft mogelijk te maken met de plaatselijke bodemgesteldheid of vegetatie.

De kern van de nederzetting bevond zich bij de huidige (1e en 2e) Dorpsstraat. Hier verrees aan het eind van de 12e eeuw een kerk, waarvan de toren nu deel uitmaakt van de verder 19e-eeuwse Hervormde Kerk. Vlak langs de Dorpsstraat zou tot in de Middeleeuwen een zijarm van wat nu de Kromme Rijn heet gestroomd hebben, die uiteindelijk dichtslibde. Bij het dorp werden ook drie ridderhofsteden gebouwd, te weten het Huis te Zeist, Kersbergen en Blikkenburg.

De ontwikkeling van Zeist werd ingrijpend beïnvloed door de bouw van Slot Zeist (1677-1686), waar nu geregeld exposities gehouden worden van moderne kunstenaars. In 1746 stichtten leden van de Evangelische Broedergemeente een nederzetting te Zeist, wat resulteerde in de gigantische gebouwen die nu aan het Broederplein en het Zusterplein staan.

In de 19e eeuw werd Zeist een geliefde woonplaats voor de rijken en werden er talloze buitenplaatsen aangelegd, zoals Sparrenheuvel, Lenteleven, Ma Retraite en Molenbosch. Vooral in de 20e eeuw werden sommige hiervan ten behoeve van woningbouw gesloopt of verkaveld.

[bewerk] Tips

  • Klikt u hier voor diverse groepsuitjes in de buurt van Zeist in de provincie Utrecht
  • Klikt u hier voor leuke arrangementen in de regio Utrechtse Heuvelrug
  • Bent u op zoek naar een weekendje weg in Zeist?

[bewerk] Overnachten

Zeist biedt u talloze mogelijkheden op het gebied van overnachten in mooie hotels in een geweldige omgeving.

- Hotels & Arrangementen in Zeist

[bewerk] Dagje Uit

Als u in Zeist bent moet u zeker eens een kijkje nemen bij Slot Zeist! Dit slot is een bijzondere erfenis van het rijke wonen en leven uit de Gouden Eeuw. Slot Zeist ligt in een imposante omgeving en bovendien kunnen en er feesten en partijen worden georganiseerd.

- Slot Zeist

[bewerk] Avondje Uit

Ook voor een avondje uit kunt u goed terecht in Zeist. Ga bijvoorbeeld eerst eten in één van de talloze, gezellige eetgelegenheden om daarna nog lekker na te borrelen in de café'tje of de avond swingend af te sluiten in een dancing. Of geniet van een spetterende theatershow!

- Restaurants in Zeist
- Kroegen & cafés in Zeist
- Theater in Zeist
- Clubs in Zeist

[bewerk] Bedrijfsuitje

Ook voor bedrijfsuitjes zijn er mogelijkheden in Zeist. Voor een vergadering kunt u met het hele gezelschap goed terecht in Slot Zeist, maar ook Hotel Figi biedt een groot scala aan congreszalen en vergaderruimtes. daarna kunt u gebruik maken van één van de uitgebreide arrangementen voor groepen.

- Besdrijfsuitjes in Zeist
- Hotel Figi

Pyramide van Austerlitz
Pyramide van Austerlitz

[bewerk] Cultuur

Midden in de bossen van de Utrechtse Heuvelrug ligt een markante heuvel in de vorm van een piramide met op de top een obelisk. Deze Pyramide van Austerlitz is in 1804 opgericht als een blijvende herinnering aan de Franse overheersing van Nederland aan het begin van de negentiende eeuw. De Franse generaal De Marmont gaf zijn leger opdracht om een 36 meter hoge piramide op te richten en daarop een houten obelisk van dertien meter hoogte te plaatsen. De naam Austerlitz verwijst naar een plaatsje in het huidige Tsjechië, waar in 1805 een bloedige veldslag plaatsvond tussen de Franse, Russische en Habsburgse legers. Marmont droeg de Pyramide op aan Keizer Napoleon Bonaparte, de man met wie hij een veldtocht in Egypte had meegemaakt. In de loop de jaren is de Pyramide in verval geraakt, maar in 1999 hebben de provincie Utrecht, het Landgoed Den Treek-Henschoten BV en de gemeente Woudenberg het initiatief genomen om de restauratie van dit bijzondere monument ter hand te nemen. Deze partijen hebben zich in 2001 verenigd in de Stichting Pyramide van Austerlitz.

[bewerk] Openbaar vervoer

Zeist heeft goede busverbindingen met Utrecht. De lijnen 50, 51, 52, 53, 74, 56, 58 en nog een aantal spitslijnen. De lijnen 50, 52/53 en 74 zijn het drukst en rijden doordeweeks en op zaterdag overdag altijd om de 15 minuten. Lijn 50 rijdt tijdens de ochtendspits nog vaker. Het vervoer wordt verzorgd door busmaatschappij Connexxion. Met ingang van de nieuwe dienstregeling zullen de lijnen 50, 52/53 en lijn 54 (nummer wordt gewijzigd naar lijn 74 omdat deze lijn wordt gekoppeld aan lijn 64) tijdens de brede spits om de 10 minuten gaan rijden.

[bewerk] Natuur

Zeist ligt in het bosrijke gebied van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Het gebied is zo'n 6000 hectare groot. Het beslaat het zuidoostelijke deel van de Utrechtse Heuvelrug en bestaat uit bos, heide, zandverstuivingen en grasland. Er zijn verschillende bodemsoorten te vinden in deze heuvelrug: eerdgronden, riviergronden en zandgronden. Het grootste deel betreft de zogenaamde podzolgronden, maar er komen in de stuifzandgebieden ook vaaggronden voor, waar nog vrijwel geen bodemvorming plaats heeft gevonden.

Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Zeist; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Teruggeplaatst van "http://www.toerisme.nl/wiki/Zeist"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen