Zaltbommel

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Zaltbommel is een stadje en gemeente in de Bommelerwaard in de Nederlandse provincie Gelderland. De gemeente telt 26.204 inwoners (1 januari 2007, bron: CBS) en heeft een oppervlakte van 89,74 km² (waarvan 2,34 km² water). De stad zelf telt 11.944 inwoners. Zaltbommel ligt net ten zuiden van de Waal. Veel mensen kennen de naam Zaltbommel van de filemeldingen: de Waalbrug bij Zaltbommel (Rijksweg 2) voerde altijd de file-top-10 aan, totdat in de jaren '90 een geheel nieuwe brug geopend is, de Martinus Nijhoffbrug.

Zaltbommel is lid van de Nederlandse Vereniging van Vestingsteden.

[bewerk] Bezienswaardigheden in Bommel

  • De Grote of Sint-Maartenskerk

Deze kerk uit de 15e eeuw is een goed bewaard voorbeeld van Nederrijnse gotiek. De kerk geeft met zijn stompe toren de stad een karakteristiek aanzien. Ook het interieur is erg mooi.

  • Het Maarten van Rossumhuis

Een versterkt huis dat werd gebouwd door de Gelderse krijgsheer Maarten van Rossum omstreeks 1535. In het huis is nu het Maarten van Rossummuseum gevestigd. Het museum richt zich op de streekhistorie, kunst en kunstnijverheid van de Bommelerwaard. Ook is het museum in het bezit van een collectie rond Fiep Westendorp, de bekende illustratrice van o.a. Jip en Janneke die in Zaltbommel is geboren en getogen.

  • De vestingwerken

De stad wordt omringd door oude vestingwerken, nu begroeid, waar een mooie wandeling gemaakt kan worden.

  • Stadsmuur

De middeleeuwse muur om de stad is nog aanwezig. Het tracé is bekend, sommige gedeelten bestaan nog, andere zijn opgemetseld, onder een dijk uit het zicht verdwenen of verwijderd. De weg langs de binnenzijde is gedeeltelijk nog aanwezig als de Zandstraat en de Bloemendaal. De poorten in de muur bestaan niet meer met uitzondering van de Waterpoort waarvan de eigenlijke poort tussen enkele muurhuizen bewaard is.

  • De Waalkade.

Vanaf hier een prachtig uitzicht op de Waal en de Martinus Nijhoffbrug.

  • Slot Loevestein

Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Zaltbommel; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen