Winterswijk

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Winterswijk(Nedersaksisch: Wenters of Winterswiek) is een dorp en gemeente in het meest oostelijke deel van de Achterhoek in Gelderland. In de gemeente woonden op 1 juli 2006 29.147 mensen (bron: CBS). Het oppervlak van de gemeente Winterswijk bedraagt 138,29 km², waarvan 0,52 km² water.

[bewerk] Ligging

De gemeente Winterswijk ligt in het uiterste oosten van de Gelderse Achterhoek en grenst aan drie kanten aan Duitsland. Het dorp heeft een groot aantal buitengebieden. Daarin liggen negen buurtschappen die allemaal tot de gemeente Winterswijk behoren. Met de klok mee onderscheiden we achtereenvolgens: Meddo(*), Huppel, Henxel, Ratum, Brinkheurne, Kotten, Woold, Miste en Corle.

[bewerk] Geologie

Winterswijk staat bekend om zijn coulissenlandschap en de steengroeve met zijn fossiele resten. Het Juratijdperk Lias komt bij Winterswijk in enkele beekbeddingen aan de oppervlakte.

Aan het eind van het Tertiair (ongeveer 1 miljoen jaar geleden) stond vrijwel geheel Nederland en ook België tot aan de Ardennen onder water. Samen met Zuid-Limburg bleef ook Winterswijk boven water. Maar ook Winterswijk lag ooit ook onder zeeniveau. Op 3 mei 1922 werd bij Winterswijk een zoutlaag aangeboord.

[bewerk] Recreatie

Winterswijk is een bekend recreatiegebied met veel campings. Vlak buiten het centrum ligt het Strandbad, een openluchtzwembad die echter vanwege financiële omstandigheden niet meer sinds 2004 geopend is geweest. Ten noorden van Winterswijk ligt recreatiegebied het Hilgelo. Een jaarlijks terugkerend evenement is het bloemencorso in augustus.

Voetbal is een populaire sport in Winterswijk. De meest recent opgerichte voetbalvereniging in Winterswijk is FC Trias. Een fusieclub ontstaan in 2002 uit Fortuna, Kotten en Ratum. Hiermee is het voor een plaats met nog geen 30.000 inwoners zeer grote aantal clubs gereduceerd van 9 tot 7. De clubs uit de gemeente Winterswijk zijn naast FC Trias; W.V.C. Winterswijk, Sportclub Meddo, vv Winterswijk, vv Mec, Vosseveld en SKVW.

Ook muziek is een populaire hobby in winterswijk. In Winterswijk spelen 3 verenigingen in de hoogste divisie van Nederland te weten Excelsior, KWOV en de Eendracht. Daarnaast speelt de Drumband/Slagwerkgroep van Excelsior in de top van Nederland. Door het kampioenschap in 1999 (1e divisie) en in 2001(ere divisie) en het goede presteren op de overige concours is het topconcours van de knfm en het kampioenschap van alle bonden nu in Winterswijk. Schouwburg de storm vormt een toplocatie voor dit soort evenementen. De akoestiek in de concertzaal en de opslagruimte in de feestzaal onderscheid de storm van de andere accommodaties elders. Naast deze drie verenigingen zijn er nog - ook op hoog niveau spelende - muziekverenigingen in de buurtschappen: Concordia Kotten, St. Jan Meddo, Crescendo Ratum. Daarnaast zijn er nog diverse koren, bandjes, gezelschappen en andere musici.

Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Winterswijk; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen