Vianen (Utrecht)

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek
De Voorstraat in Vianen
De Voorstraat in Vianen
Stadsmuur en de Grote Kerk
Stadsmuur en de Grote Kerk

Vianen is een stad en gemeente en in de Nederlandse provincie Utrecht. Tot 1 januari 2002 was het deel van Zuid-Holland.

De stad Vianen ligt aan de Lek in de Vijfheerenlanden en is uitgegroeid tot een belangrijke forensenplaats, met twee belangrijke Rijkswegen, de A2 en A27, die het gebied doorkruisen. Vianen is dan ook berucht om de files, tot voor kort stond Vianen op de eerste plaats van filemeldingen.

[bewerk] Geschiedenis

Omstreeks 1696 wordt het kasteel Batenstein door een brand geteisterd. Ruim 300 jaar was dit kasteel een van de fraaiste in Nederland. Op zich viel de schade mee, maar het herstel werd door geldproblemen niet uitgevoerd. Begin 19e eeuw werd "het hof te Vianen" dan ook gesloopt.

In 1725 kocht de Staten van Holland en Westfriesland de heerlijkheid, maar pas in 1795 werd deze bij Holland samengevoegd. Daarbij was het in beheer van de familie van Brederode en Lippe. Tot op vandaag heeft het een oud centrum, waar aan de pleinachtige Voorstraat de belangrijkste monumenten staan: de Grote Kerk, het Stadhuis en de Lekpoort.

[bewerk] Tips

  • Klikt u hier voor diverse groepsuitjes in de buurt van Vianen in de provincie Utrecht
  • Klikt u hier voor leuke arrangementen in de regio Utrechtse land

'Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Vianen; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen