Veenendaal

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek
ligging van Veenendaal
ligging van Veenendaal

Inhoud

[bewerk] Algemene Informatie

Veenendaal is een plaats en gemeente in de Nederlandse provincie Utrecht, gelegen aan de Utrechtse Heuvelrug en de Gelderse Vallei. De gemeente telt 61.802 inwoners en heeft een oppervlakte van 19,81 km², de gemeente beschikt over een redelijk aantal wateren. Veenendaal heeft nooit stadsrechten gekregen en is dus eigenlijk een dorp, maar door de omvang waartoe het inmiddels is gegroeid wordt het in de volksmond ook wel een stad genoemd.

Veenendaal is het winkelhart (met winkelcentra als de Ellekoot, de Passage, De Corridor en de Scheepjeshof) van de streek en dit wordt tussen 2007 en 2010 uitgebreid door een grote vernieuwing in het centrum. De oude HOLLANDIA-wolfabriek, die nog steeds iets van de oude grandeur liet zien zoals die vroeger in Veenendaal gevonden werd, en de Ekeris Meubelboulevard, die verplaatst is naar de rand van Veenendaal, worden grotendeels gesloopt.

In de afgelopen vijftien jaar is aan de Markt in Veenendaal ook het horeca-aanbod substantieel toegenomen. Ook de kwaliteit van de lagere en middelbare scholen is erg verbeterd, er zijn meer evenementen, en er is een jongerenadviesorgaan opgericht, de Veense Jongerenraad. Veenendaal wordt dan ook een steeds meer een jongerenstad. Daarnaast kent Veenendaal een rijk verenigingsleven, waarin sport- en muziekverenigingen een zeer samenbindende rol vervullen. Ook is het opvallend dat in vergelijking met het landelijk beeld een bovengemiddeld aantal inwoners kerkelijk meelevend en actief is.

[bewerk] Tips

  • Klikt u hier voor diverse groepsuitjes in de buurt van Veenendaal in de provincie Utrecht
  • Klikt u hier voor leuke arrangementen in de regio Utrechtse Heuvelrug
  • Bent u op zoek naar een weekendje weg in Veenendaal?

[bewerk] Overnachtingen

Er zijn genoeg leuke en gezellige hotels te vinden in Veenendaal en met het relatief grote centrum is het dus ook een leuke stad om eens een paar dagen te bezoeken. Daarbij hoort natuurlijk een overnachting in een goed hotel.

- Hotels & Arrangementen Veenendaal
- Stadshotel Veenendaal
- Ibis Hotel Veenendaal

 Veenendaal
Veenendaal

[bewerk] Dagje Uit

Veenendaal is bij uitstek een winkelstad en is in 2004 uitgeroepen tot Winkelstad van het Jaar! Het is de stad met het meest complete en gevarieerde aanbod aan winkels, overal uit de wijde omgeving komen mensen naar Veenendaal om een dagje te funshoppen. Veenendaal heeft zowel een winkelcentrum buiten als overdekte winkelgalerijen en winkelcentra, waarin tezamen meet dan driehonderd winkels zijn gevestigd. Daarnaast is er iedere dinsdag en zaterdag een gezellige markt te vinden en op vrijdag is het koopavond.

Daarnaast heeft Veenendaal ook een prachtige omgeving om een dagje lekker te gaan fietsen of wandelen en te genieten van de natuur. Er zijn reeds diverse fiets- en wandelroutes opgezet waarvan u de kaarten bijvoorbeeld via de VVV in Veenendaal kunt verkrijgen. Loop bijvoorbeeld de Levensdaalse route, die u langs prachtige uitzichtpunten op de Levendaalse berg en de Grebbeberg voert.

- Recreatie in Veenendaal
- VVV Veenendaal
- Fiets en wandelroutes

[bewerk] Avondje Uit

Voor een avondje vertier is Veenendaal ook een erg geschikte plek! Voor een lekker diner kunt u naar één van de gezellige restaurantjes gaan. Daarnaast heeft Veenendaal ook een bioscoop, theater en natuurlijk diverse café'tjes.

- Restaurants Veenendaal
- Bioscoop Hofplein Veenendaal
- Cafés Veenendaal

[bewerk] Kunst & Cultuur

In Veenendaal is de Stichting Kunst Aktief bezig kunst onder de aandacht te brengen. Regelmatig worden er verschillende tentoonstellingen gehouden voor belangstellenden.

Midden in het centrum van Veenendaal staat de Oude Kerk, deze is van binnen alleen op afspraak te bezichtigen en in de zomervakantie iedere dinsdagochtend tussen tien uur en twaalf uur. De kerk staat op de lijst van de Rijksmonumenten en is gebouwd in de gotische stijl.

Voor de échte toerist zijn er ook twee molens te vinden in Veenendaal. Deze staan beide langs de fietsroutes door het prachtige landschap en zijn beide ook nog in gebruik. Bij De Nieuwe Molen zijn ook verschillende soorten producten verkrijgbaar als volkoren tarwe meel, pannenkoekmeel en cakemeel.

- Stichting Kunst Aktief
- De Nieuwe Molen

[bewerk] Vervoer

Veenendaal is goed te bereiken met de intercity vanuit Arnhem en Utrecht en is daarnaast ook per bus goed te bereiken. Wilt u liever op een duurzame manier Veenendaal bekijken, dan kunt u uiteraard een mooie fietsroute uitzoeken en zo naar Veenendaal gaan! Uiteraard is Veenendaal ook over de snelweg de A12 te bereiken.

Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Veenendaal; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen