Varsseveld

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek
Oud Stadhuis Varsseveld
Oud Stadhuis Varsseveld

Varsseveld is een dorp in de gemeente Oude IJsselstreek met bijna 6000 inwoners. De naam Wazovelde, de oude naam van Varsseveld, is voor het eerst genoemd in een akte uit 823.

Waarschijnlijk was Varsseveld al veel eerder bewoond. In de Vennebulten(dicht bij Varsseveld) zijn al vondsten gedaan van de rendierjagers. De Romeinen zouden hier ook zijn geweest. Er is o.a. een munt van Antoninus Pius(138-161) gevonden. Er liep ook een grote Hessenweg langs de vennebulten en het zwarte veen. Deze weg was erg onveilig vanwege rovers.

In de huidige dorpskern van Varsseveld staat de Grote of Laurentiuskerk, die in 1556 is gewijd. Ook staat er het oude gemeentehuis van de voormalige gemeente Wisch. Op 1 januari 2005 fuseerde Wisch met de gemeente Gendringen tot de nieuwe gemeente Oude IJsselstreek. Varsseveld was tot begin vorige eeuw het knooppunt van twee spoorlijnen: de lijn Doetinchem - Winterswijk en de lijn Dinxperlo - Varsseveld - Groenlo. De laatste lijn is in de Tweede Wereldoorlog opgebroken. Enkele sporen van deze gesloten spoorlijn zijn overigens nog te vinden, zoals bijvoorbeeld langs de lichtenvoortseweg, in de buurt van de kruising met de Slingebeek.

Het dorp heeft in de Tweede Wereldoorlog een sterke stempel gedrukt op het verzetsleven. Met name de rol van burgemeester Boot was daarbij zeer belangrijk. Hij tekende na de oorlog zijn ervaringen op in het boek 'Burgemeester in bezettingstijd'. Daarnaast is de rol van de dames Jolink zeer belangrijk geweest. Zij hielpen joden, verzetsmensen en geallieerde piloten met onderduiken en op de vlucht. Na een aanslag zijn er even buiten het dorp achtenveertig willekeurige gevangenen door de Duitsers opgesteld in een akker en zijn aldaar geëxecuteerd. Een monument, bij de kruising van de Aaltenseweg en de Entinkweg, bevat nog altijd graan met het daar verspilde bloed en herrinnert zo nog aan het bloedvergiet.

[bewerk] Economie

In het dorp staat onder andere een kaasfabriek en fabrieken van Lundia, Svedex, Waterkracht en Kramp. Bovendien zijn er ook nog sporen van een oudere economie. Zo staan er in het dorp nog twee windmolens, hoewel er een zonder kap en wieken staat, functioneert de andere molen - "de engel" - nog volledig en maakt nog altijd meel.


Deze pagina is Varsseveld; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen