Terborg

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Terborg is een stad in de Achterhoek dat deel uitmaakt van de gemeente Oude IJsselstreek, in de Nederlandse provincie Gelderland. Terborg telt ruim 4600 inwoners.

Terborg is de enige stad van de gemeente Oude IJsselstreek. Terborg kreeg in 1419 stadsrechten van de Heeren van Wisch. Terborg is vernoemd naar de Burcht (‘ter burght’) van de Heeren van Wisch, die in de twaalfde eeuw een burcht aan de oever van de Oude IJssel lieten bouwen. Die burcht, waaraan de voormalige gemeente Wisch haar naam dankte, is inmiddels verdwenen: het huidige kasteel Wisch in Terborg is van een recentere datum. In de 19e eeuw was Terborg bekend vanwege de ijzergieterijen.

Aan het centrum van Terborg is jarenlang bijna geen onderhoud gepleegd. Veel panden staan leeg en de staat van onderhoud is slecht. Er zijn plannen om het centrum van Terborg te verfraaien: door de bebouwing aan de Hoofdstraat, Walstraat en het St. Jorisplein aan te passen zal het centrum meer het aanzicht krijgen van een gezellige kleine stad. De horecafunctie wordt uitgebreid en de beide fraaie kerken en kasteel Wisch zullen na de geplande herinrichting beter tot hun recht komen.

Jaarlijks terugkerende evenementen zijn:

  • De Terborgse Kermis (eerste zondag van oktober)
  • Hemelvaartsmarkt (Hemelvaartsdag)
  • Stadfeesten (in augustus)
  • Het Euregio Vocalisten Concours (in oktober)


Deze pagina is Terborg; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen