Soest (Nederland)

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Soest is een plaats en gemeente in de Nederlandse provincie Utrecht. De gemeente telt 45.393 inwoners (1 juni 2007, bron: CBS) en heeft een oppervlakte van 46,47 km².

In 1650 liet de toenmalige burgemeester van Amsterdam een buitenverblijf bouwen langs de hoofdweg tussen Soest en Baarn. 'Den Hofstede Soestdijk' (het huidige Paleis Soestdijk dat in het Baarnse gedeelte van Soestdijk ligt). In 1674 liet stadhouder Willem III het verbouwen tot jachtslot. Soestdijk werd een dorp met een aantal grote buitens, net als Baarn, terwijl Soest zelf, het hoofddorp, een slaperig boerendorp bleef. Zo waren er veel privéhuizen, maar ook verschillende hotels. De welgestelden kwamen naar Soestdijk vanwege de schone lucht en de mooie natuur. In 1895 ging de Soester Paardentram rijden en in 1898 werd Soest aangesloten op het spoorwegennet. Pas rond 1920 groeiden Soestdijk en Soest aan elkaar. In 1945 telde Soest 16.000 inwoners. In de jaren zestig werd het dorp 'gemoderniseerd'. Dat hield in dat een aantal buitens gesloopt werden, omdat de tuinen ruimte opleverden voor woningbouw en omdat onderhoud van de villa's gewoon te kostbaar was. De hoofdstraat van Soestdijk onderging een metamorfose, wat achteraf niet bepaald een verbetering is geweest. De statige herenhuizen maakten plaats voor winkels en sociale woningbouw. Het dorp was hierdoor minder aantrekkelijk geworden en stuk voor stuk sloten de hotels en pensions hun deuren. Bekende hotels waren Hotel Trier, Hotel Eemland en Oranjehotel.

In de jaren daarna breidde Soest zich verder uit. De wijken Klaarwater en Smitshof in de jaren '70. Overhees in de jaren '80. De meest recente uitbreiding is de Boerenstreek, waar vanaf 1997 in vier etappes gebouwd wordt. Soest telt nu circa 45.000 inwoners.

[bewerk] Tips

  • Klikt u hier voor diverse groepsuitjes in de buurt van Soest in de provincie Utrecht
  • Klikt u hier voor leuke arrangementen in de regio Eemland
  • Bent u op zoek naar een weekendje weg in Soest?

[bewerk] Bezienswaardigheden

  • In Soest staat de dikste mammoetboom van de provincie Utrecht.
  • Op de Soester Eng wordt stellingkorenmolen De Windhond herbouwd.


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Soest; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen