Silvolde

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Silvolde is een dorp in de Achterhoek dat deel uitmaakt van de gemeente Oude IJsselstreek; het grens direct aan het stadje Terborg. Silvolde telt ruim 5800 inwoners en een zeer bloeiend verenigingsleven. Tijdens carnaval heet het dorp Zillewold.

[bewerk] Philis van Heinsberg

In 1188 was er een aartsbisschop met de naam: Philis van Heinsberg. Hij was aartsbisschop van Keulen. Silvolde behoorde toen bij Keulen. Philips van Heinsberg werd ook wel de curtis van Silvolde genoemd. Curtis betekent: hoofdhof, of eigenaar van iets. Deze aartsbisschop was dus eigenaar van Silvolde en daarom moesten de mensen die in Silvolde woonden pacht (= geld) betalen over de grond die zij hadden. Dit moest dus aan de aartsbisschop betaald worden. Door Philips van Heinsberg hoorde Silvolde bij de kerk van Keulen. In Silvolde was er toen nog geen kerk en Keulen was een grote plaats die meer en meer grond wilde hebben. In Silvolde stond een oerstenen huis, dit huis bestond uit maar 1 vertrek; een woonzaal. Keulen heeft hiervan een kerk gemaakt. Deze kerk bestond dus uit maar één ruimte. In de 12e en 13e eeuw groeide Silvolde flink en in het jaar 1247 heeft Keulen afstand gedaan van Silvolde.

[bewerk] Herkomst naam

De naam Silvolde komt voor het eerst voor in het jaar 1188. Silvolde komt van: sil het Germaanse woord suli, een huis dat uit 1 ruimte bestaat. Volde komt van het woord wold, grond begroeid met elzen, wilgen en laag struikgewas. Dit is niet de enige verklaring van de naam. Zo zeggen andere mensen dat de naam Silvolde komt van de woorden Isala en Wold. Isala betekent: IJssel, en Wold betekent: Woud.


Deze pagina is Silvolde; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen