Saksen

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

De Vrijstaat Saksen is een deelstaat in het oosten van Duitsland. De hoofdstad is Dresden.

Saksen staat ook bekend om zijn mooie natuur met vele wandel en fietspaden is dit een perfect gebied om eens een wandeling te maken

Kijk op Saksen.nl voor stedentrips, groepsuitjes en hotels in onder andere een aantal grote belangrijke steden waaronder Dresden en Leipzig.

Inhoud

[bewerk] Cultuur

De Saksische vorsten hebben van dit gebied een cultureel centrum gemaakt wat vandaag de dag nog zeer nadrukelijk aanwezig is in de gebouwen. Steeds meer mensen ontdekken de boeiende geschiedenis en de rijke cultuur van de 'Freistaat Sachsen' in het Oosten van Duitsland. Hier vindt u bruisende steden als Dresden en Leipzig, prachtige natuurgebieden en het is een lustoord voor eten en drinken. In de verschillende jaargetijden is er van alles te doen en te beleven. Ontspannen of juist actief? In Saksen beleef je een onvergetelijke ontdekkingsreis.

De Saksische vorsten waren echte cultuurliefhebbers. Zij verzamelden enorme kunstcollecties, waaronder veel schilderijen van de bekende Hollandse meesters. Wie van architectuur of kastelen houdt, zal hier zeker aan zijn trekken komen. Ook op muziekgebied blaast Saksen een opvallende noot. Van klassieke muziek want Bach en Wagner woonden en werkten in Saksen tot lichte muziek. De agenda met concerten en muziekfestivals is daarom ook bijzonder uitgebreid.

Saksen is de ontdekking van de laatste tijd. Steeds meer mensen genieten van de rijke cultuur, de boeiende geschiedenis, de mooie natuur, bruisende steden, gezellige marktstadjes, fantastische kuuroorden en vele attracties en bezienswaardigheden. Ook voor liefhebbers van goed eten en drinken is het land een aanrader. Cultuur of natuur. Actief of ontspannen. In Saksen kan het.

Mooie dingen maken zit de Saksen in het bloed. Van zilverwerk, speelgoed, porselein, stoomtreinen, horloges tot auto’s. In veel plaatsen herinneren bezienswaardigheden aan dit opvallende vakmanschap. Het is zeker de moeite waard om een kijkje te nemen bij een van de prachtige kastelen of de huizen met een bijzondere architectuur.

[bewerk] Natuur

Vrijwel de gehele zuidgrens (van Vogtland tot Oberlausitz zo’n 200 km lang) bestaat uit middelgebergte met veel bossen. In het bergland viert ambachtelijk vakwerk hoogtij. Ook typische streekgerechten zijn hier volop te vinden. Een ideale bestemming voor wandelen, fietsen, paardrijden, kanoën of avontuurlijk klimmen. In de koude maanden ook een prima keuze voor wintersportactiviteiten, zoals langlaufen en skiën.

De grootste rivier, de Elbe, doorkruist Saksen majestueus van zuid naar noord. De rivier komt binnen bij het nationale park ‘Sächsische Schweiz’ en stroomt langs plaatsen als Pirna, Dresden en Meissen. Deze oevers van de Elbe staan op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Langs de rivierhellingen rijpen de druiven voor de Saksische wijn. Aan de rivierrand is het goed toeven met leuke strandjes en een fantastische fietspaden en wandelroutes. Een vaartocht met een origineel radarstoomschip op de Elbe is een ware belevenis en een echte aanrader.

[bewerk] Stedentrips

Saksen ligt voor toeristen erg aantrekkelijk, gesitueerd tussen Berlijn en de Tsjechische grens. Vanuit Saksen behoren dagtochten naar bijvoorbeeld Berlijn of Praag tot de mogelijkheden. Saksen is via autosnelwegen uitstekend bereikbaar (afstand Nederlandse-Saksische grens circa 525 km). Leipzig en Dresden hebben moderne luchthavens en beide steden zijn aangesloten op het intercitynetwerk. Per vliegtuig of trein is Saksen goed te bereiken, maar houdt vanuit Nederland rekening met een overstap op een Duits station of vliegveld

Dresden: Dresden is de hoofdstad van de provincie Saksen. In Dresden vindt u veel verschillende en mooie historische gebouwen. Dresden heeft daarom ook de bijnaam Elbeflorance (Florance aan de Elbe).

Leipzig: In Leipzig blijft u geboied door de bonte afwisseling van bouwstijlen. Voortdurend doet u nieuwe indrukken op. En of u nu winkelt in de passages en warenhuizen van Leipzig of in de boetiekjes aan de flaneerstraten - in Leipzig vindt u het wel

[bewerk] Bezienswaardigheden in Dresden

Bezienswaardigheden

 • Semperoper (Sächsische Staatsoper)
 • Zwinger
 • Residenzschloss
 • De Fürstenzug, waarschijnlijk het grootste tegeltableau ter wereld met daarop alle vorsten van het Huis Wettin tot 1918
 • Kathedrale Sankt Trinitatis (voormalige hofkerk)
 • Brühlsche Terrasse
 • Grünes Gewölbe (verzameling kunsthandwerk)
 • Frauenkirche (wederopbouw in 2005 voltooid)
 • Kreuzkirche
 • Schauspielhaus am Zwinger
 • Yenidze sigarettenfabriek
 • Großer Garten (stadspark)
 • Gläserne Manufaktur (glazen Volkswagenfabriek)
 • Standbeeld van August de Sterke (Goldene Reiter)
 • Pfunds Molkerei
 • De enige bergzweefbaan ter wereld (verbinding tussen de stadsdelen Loschwitz en Oberloschwitz)
 • Stoomschepen op de Elbe
 • Ernemann Turm (voormalige camerafabriek en nu technisch museum)

Een 18 kilometer lang gedeelte van het dal van de Elbe, waaronder ook een gedeelte van Dresden, is door UNESCO tot werelderfgoed verklaard.


Klik hier om terug te gaan!


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Saarbrucken en Saarland; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen