Ruurlo

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Ruurlo is een dorp in de Gelderse Achterhoek, in de gemeente Berkelland.

[bewerk] Ligging

Tot 2005 was Ruurlo een zelfstandige gemeente, maar ten gevolge van een gemeentelijke herindeling werd Ruurlo toen samengevoegd met de buurgemeenten Borculo, Eibergen en Neede tot Berkelland.

Ruurlo ligt aan de in 1878 geopende spoorlijn Zutphen-Winterswijk en heeft een eigen Station. De doorgaande weg tussen Zutphen en Winterswijk loopt langs Ruurlo, en de aftakking richting Lochem loopt door de kern van de plaats. Aan het eind van de 20e eeuw is er een rondweg om het dorp aangelegd die het verkeer in de kern verlichtte.

Om het dorp Ruurlo heen liggen de gebieden Het Broek, Mariënvelde, Brinkmanshoek, De Bruil, De Haar, De Heurne en de Veldhoek. Het kent maak-industrie, naast veel landbouw en veeteelt. Het toerisme is eveneens een belangrijke bestaanspijler, door de prachtige ligging in het Achterhoekse coulisselandschap en de aanwezigheid van historisch erfgoed. Het dorp heeft een bloeiend verenigingsleven met onder andere een voetbalclub (VV Ruurlo) en een muziekvereniging.

Dichtstbijzijnde steden: Doetinchem, Zutphen en Winterswijk.

[bewerk] Roderlo en Kasteel Ruurlo

Huize Ruurlo
Huize Ruurlo

De naam Ruurlo is afgeleid van Roderlo, opgebouwd uit -rode- (gerooid bos) en -lo- (open parkbos). Lange tijd bestond Ruurlo uit enkele huizen op een niet-strategische open plek in een uitgestrek bos- en moerasgebied. Kasteel Ruurlo wordt al in 1326 genoemd en is vanaf de 15e eeuw in handen van de Nederlandse adellijke familie Van Heeckeren[1]. Willem van Heeckeren van Kell, adviseur van koning Willem III en minister van Buitenlandse Zaken, werd in Ruurlo geboren. De Dorpskerk in het centrum van Ruurlo stamt net als het kasteel uit de 14e eeuw.

Veel gebouwen en instituten in Ruurlo zijn onder het mecenaat van de kasteelbewoners tot stand gekomen: van molen tot doolhof, van medische zorg tot onderwijs.

Het kasteel werd tot de fusie met de andere gemeentes van Berkelland gebruikt als gemeentehuis, na een restauratie begin jaren tachtig. Vlak voor de restauratie was het kasteel de locatie voor de televisieserie 'De Zevensprong' naar het boek van Tonke Dragt. De VVV in Ruurlo heeft nu ook een fietstocht door het dorp georganiseerd met "de Zevensprong" als thema. Tegenwoordig is het een populaire locatie om te trouwen. In 2003 is naast het kasteel de orangerie uit 1879 herbouwd die dienst doet als theehuis, en voor speciale gelegenheden wordt verhuurd.

[bewerk] Bezienswaardigheden

Houtzaagmolen Agneta
Houtzaagmolen Agneta
 • Huize Ruurlo, kasteel en landgoed
 • Bossen rondom kasteel Ruurlo (ca 1020 ha)
 • Dorpskerk Ruurlo (PKN) uit de 14e eeuw. De kasteelbewoners leidden de verbouwingen door de eeuwen heen.
 • Landgoed Veldhoek (ca 200 ha): loof- en naaldhout
 • Kleine en Groote Meene: loof- en naaldhout
 • Het Doolhof: Een groot heggendoolhof uit 1891
 • Houtzaagmolen Agneta uit 1851 die nog steeds werkt, en te bezichtigen is
 • Kroezeboom, een 7-stammige eik die minstens 400 jaar oud is
 • RK St. Willibrordus kerk uit 1869, ontworpen door P.J.H. Cuypers
 • Hotel Avenarius, het vroegere gastenverblijf van kasteel Ruurlo
 • Openlucht zwembad met grote dubbele wedstrijdglijbaan "De Meene"
 • boerderij De Heikamp, startpunt van het Wouter Kabouterpad
 • Kapel Barchemseweg uit 1885
 • Cactus Oase, Familie Park Cactus Oase


Deze pagina is Ruurlo; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen