Renswoude

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Renswoude is een gemeente en plaats in de Nederlandse provincie Utrecht.

In 1638 stichtte Johan van Reede een dorp bij de voormalige Borgwal. Dit bestond uit de huidige Dorpsstraat, met hierlangs wat lintbebouwing. Hiernaast ontstonden er nog twee subwegen, de huidige Molenstraat en de Kerkstraat. Ook liet Van Reede het kasteel van Renswoude (1654) en de koepelkerk (1639) bouwen (Wolleswinkel, 1998). In 1674 werd Renswoude een zogenaamde "Hooge en vrije heerlijkheid," een gebied met een eigen onafhankelijke rechtspraak. Uit deze heerlijkheid werd in 1795 de gemeente Renswoude gevormd.

De gemeente telt 4.493 inwoners en heeft een oppervlakte van 18,52 km². Binnen de gemeentegrenzen liggen geen andere kernen.

In Renswoude zijn 2 kerken, 2 basisscholen, 1 supermarkt en enkele winkels. Ook zijn er 2 benzinestations, een Badmintonvereniging, een voetbalvereniging, een volleybalvereniging, een gymnastiekvereniging, een muziekvereniging en een tennisvereniging. Het dorp wordt omringd door platteland en bos. Het dorp geniet vooral bekendheid omdat het tijdens verkiezingsavonden als één van de eerste gemeenten de uitslag bekend maakt.

[bewerk] Tips

  • Klikt u hier voor diverse groepsuitjes in de buurt van Renswoude in de provincie Utrecht
  • Klikt u hier voor leuke arrangementen in de regio Utrechtse Heuvelrug


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Renswoude; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen