Portaal:Zuid-Holland

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek
Friesland 
Drenthe 
Noord-Brabant 
Limburg 
Gelderland 
Utrecht 
Groningen 
Flevoland 
Noord-Holland 
Overijssel 
Zeeland 
Zuid-Holland 
Zuid-Holland
Zuid-Holland

Inhoud

[bewerk] Provincie Zuid-Holland

Oppervlakte: 3806,84 km²
Aantal inwoners: 3.992.562
Aantal gemeenten: 86
Hoofdstad: Den Haag

Grootste steden van Zuid-Holland
Grootste steden van Zuid-Holland

Zuid-Holland is een provincie in West-Nederland aan de Noordzeekust. Het is een van de dichtstbevolkte en meest geïndustrialiseerde gebieden in Nederland. De provincie meet 3403 km². Het aantal inwoners is 3,46 miljoen (2006), waarmee Zuid-Holland de bevolkingsrijkste provincie van Nederland is. Aangrenzende provincies zijn Zeeland in het zuiden, Noord-Brabant in het zuidoosten en Gelderland en Utrecht in het oosten. De noordgrens wordt gevormd door de provincie Noord-Holland waarmee Zuid-Holland tot 1840 één provincie Holland vormde. In het westen grenst de provincie aan de Noordzee.

[bewerk] Tips:

Leuke dingen doen in Zuid Holland?

- Weekendje weg in Zuid-holland

- Fietsen Zuid-Holland

- vergaderruimte zuid holland

- vergaderen zuid holland

- bedrijfsuitje Noord-Holland

- Ontdek Rotterdam

[bewerk] Geografie

Zuid-Holland is, afgezien van de duinen aan de Noordzeekust, geheel vlak en bestaat grotendeels uit polderland.

[bewerk] Steden

Belangrijke steden zijn Den Haag (regeringsstad, internationaal gerechtshof) en de havenstad Rotterdam, waarvan het na de Tweede Wereldoorlog herbouwde centrum grotendeels zeer modern is.

Van de andere steden hebben Leiden,Delft, Schiedam, Vlaardingen, Brielle, Hellevoetsluis, Dordrecht, Gouda, Schoonhoven, Gorinchem en Leerdam een historisch centrum. Verder behoort de (voormalige) groeikern Zoetermeer inmiddels tot de drie grootste steden van Zuid-Holland.

[bewerk] Rivieren

De belangrijkste rivieren zijn de Oude Rijn, de Gouwe, de Hollandsche IJssel, de Lek, de Nieuwe Maas, de Nieuwe Waterweg, de Oude Maas, de Noord, de Merwede, het Hollands Diep en het Haringvliet. Kleinere riviertjes zijn de Aar, de Schie, de Rotte, de Vlist en de Linge. Uniek in deze reeks is Nederlands enige getijderivier, Spui, de verbinding tussen Oude Maas en Haringvliet.

[bewerk] Landschappen

Het dichtstbevolkt zijn de gebieden rond Leiden, Den Haag, Rotterdam en Dordrecht. In de Bollenstreek, rond Alphen aan den Rijn en Gouda, ten zuiden van Zoetermeer en in het Westland is Zuid-Holland deels verstedelijkt. In het oostelijke gedeelte bevindt zich het grotendeels landelijke Groene Hart met grote plassengebieden in het noordoosten (Braassemermeer, Kagerplassen, Nieuwkoopse plassen, Reeuwijkse plassen). Meer naar het zuiden liggen twee uitgestrekte poldergebieden welke begrensd worden door grote rivieren. Tussen de Hollandse IJssel, de Lek en de provincie Utrecht ligt de Krimpenerwaard. Tussen de Lek, de Merwede en de Noord ligt de Alblasserwaard. Unieke natuurgebieden zijn de duinen, die zich langs de gehele kust uitstrekken en de Hollandse Biesbosch op het Eiland van Dordrecht. Noordwijk aan Zee en Scheveningen in Den Haag zijn de grootste badplaatsen.

[bewerk] Rijn-Maasdelta

Het zuidwesten van de provincie maakt deel uit van de Rijn-Maasdelta.

[bewerk] Eilanden

Deze bestaat uit een aantal voormalige eilanden die tegenwoordig met bruggen, tunnels en dammen met elkaar verbonden zijn. De Zuid Hollandse eilanden zijn deels verstedelijkt, zo is Rozenburg voor het grootste gedeelte ingericht met de petrochemische industrie en de haventerreinen van Europoort. Daarentegen zijn vooral Goeree-Overflakkee en Hoeksche Waard uitgestrekt en landelijk. Andere voormalige eilanden zijn:

[bewerk] Voorne-Putten

IJsselmonde Eiland van Dordrecht Tiengemeten is het enige echte eiland dat Zuid-Holland nog heeft.

[bewerk] Deltawerken

Aan de noordrand van de Rijn-Maasdelta liggen zowel het oudste als ook het nieuwste kunstwerk dat, na de watersnood van 1953, is gebouwd in het kader van de Deltawerken. In 1958 werd bij Krimpen aan den IJssel de Stormvloedkering Hollandse IJssel in gebruik genomen. Stroomafwaarts, in de Nieuwe Waterweg bij Hoek van Holland, werden de Deltawerken in 1997 voltooid met de ingebruikstelling van de Maeslantkering. Er liggen nog vijf anderen Deltawerken (gedeeltelijk) in Zuid-Holland.

[bewerk] Geschiedenis

Zuid-Holland omvat het zuiden van het voormalige graafschap, gewest en de voormalige provincie Holland. Deze werd in 1840 opgesplitst in Noord-Holland en Zuid-Holland. In de loop der jaren werden de Zuid-Hollandse steden Oudewater (1970), Woerden (1989) en Vianen (2002) bij de provincie Utrecht gevoegd.

[bewerk] Gemeenten

Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Zuid-Holland; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen