Portaal:Zeeland

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek
Friesland 
Drenthe 
Noord-Brabant 
Limburg 
Gelderland 
Utrecht 
Groningen 
Flevoland 
Noord-Holland 
Overijssel 
Zeeland 
Zuid-Holland 
Zeeland
Zeeland

Inhoud

[bewerk] Provincie Zeeland

Oppervlakte: 2568.95 km²
Aantal inwoners: 379.880
Aantal gemeenten: 13
Hoofdstad: Middelburg

Zeeland is een provincie in zuidwest Nederland. De provincie bestaat uit een aantal schiereilanden die ooit losse eilanden waren. De naam "Zeeland" is hiervan afgeleid. De provincie omvat ook Zeeuws-Vlaanderen, een strook vasteland langs de grens met België.

[bewerk] Tips:

- Fietsen Zeeland

- Weekendje weg Zeeland

[bewerk] Geografie

De schiereilanden en de voormalige eilanden zijn:

 • Tholen (voormalig eiland)
 • Sint-Philipsland (schiereiland)
 • Schouwen-Duiveland (voormalig eiland)
 • Noord-Beveland (voormalig eiland)
 • Zuid-Beveland (schiereiland samen met Walcheren)
 • Walcheren (schiereiland, grenst alleen aan Zuid-Beveland)
 • Zeeuws-Vlaanderen is geen eiland of schiereiland, maar is vanuit de rest van Nederland alleen door een tunnel of over land via België te bereiken.

De belangrijkste zeearmen tussen de (schier)eilanden zijn:

 • Westerschelde tussen Zeeuws-Vlaanderen en Walcheren / Zuid-Beveland
 • Veerse Meer tussen Noord-Beveland en Zuid-Beveland / Walcheren.
 • Oosterschelde tussen Noord-Beveland / Zuid-Beveland en Schouwen-Duiveland. De eilanden Tholen en Sint-*Philipsland splitsen de Oosterschelde in een noordelijke en zuidelijke arm.
 • Grevelingen tussen Schouwen-Duiveland en het Zuid-Hollandse Goeree-Overflakkee

De hoofdstad van Zeeland is Middelburg. Vlissingen en Terneuzen zijn belangrijke havenplaatsen met grote industriegebieden. Goes ligt centraal in Zeeland en heeft meer nog dan Middelburg een centrumfunctie. Deze vier plaatsen zijn met 30.000-50.000 inwoners de enige grote plaatsen in Zeeland. Andere grotere plaatsen, met ruim 10.000 inwoners, zijn Hulst en Zierikzee. Daarnaast zijn er veel kleine historische stadjes, zoals Veere, Tholen en Sluis, vele dorpen en gehuchten.

In Zeeland is er vooral veel akkerbouw. Daarnaast is er fruitteelt in de zogenaamde Zak van Zuid-Beveland, bloementeelt op Tholen, en zijn er grote kassencomplexen in de buurt van Rilland en Kapelle.

In Zeeland is er met name kleigrond, doorsneden met vaarten en (voormalige) kreken. In het zuiden van Zeeuws-Vlaanderen is er zandgrond. Buiten de dijken liggen schorren en slikken. Langs de kust zijn er duingebieden. Op Schouwen-Duiveland is er een zeer breed duingebied. Ook aan de kust van Zeeuws-Vlaanderen en de noordelijke kust van Walcheren zijn er brede duingebieden. Het duingebied aan de zuidelijke kust van Walcheren is zeer smal.

[bewerk] Deltawerken

In de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 werd Zeeland getroffen door de Watersnood. Om een dergelijke ramp in de toekomst te voorkomen, werden vanaf 1960 de Deltawerken uitgevoerd. Een neveneffect hiervan was dat de verbindingen met de rest van Nederland aanzienlijk werden verbeterd. Ook hierover was veel rumoer, met name over de afsluiting van de Oosterschelde. In 1987 werden de Deltawerken voltooid. De economische en sociale structuur van de Zeeuwse eilanden is door de komst van de vaste oeververbindingen sterk veranderd. Het vroeger geïsoleerd liggende gebied is nu binnen een uur te bereiken vanuit de diverse grote steden. Het toerisme heeft een grote vlucht genomen.

[bewerk] Cultuur en folklore

Vooral het agrarische Zeeland heeft heel lang zijn eigen cultuuruitingen kunnen vasthouden. Bekend zijn de Zeeuwse klederdrachten, die nu nog wel door oudere vrouwen worden gedragen en bij speciale gelegenheden veelvuldig worden aangetrokken. De boeren op Walcheren onderhouden de traditie van het ringsteken: op een feestdag in augustus probeert men gezeten op een (Zeeuws) paard een lans door een ring te steken. Ook de streekproducten, zoals de boterbabbelaars en de bolussen, worden sterk met Zeeland geassocieerd en vinden bij toeristen gretig aftrek. Verder worden de dialecten (zie boven) tot het Zeeuwse cultuurgoed gerekend, en associeert men de provincie sterk met de Gereformeerde Gemeenten.

[bewerk] Infrastructuur

Een architectonisch hoogstandje is de Zeelandbrug die sinds 1965 Schouwen-Duiveland met Noord-Beveland verbindt. Het was enige tijd de langste brug ter wereld. Zuid-Beveland en Zeeuws-Vlaanderen worden sinds 2003 verbonden door de 6600 m lange Westerscheldetunnel. De veerdiensten over de Westerschelde werden daardoor opgeheven.

[bewerk] Gemeenten

Gemeenten in Zeeland
 1. Borsele
 2. Goes
 3. Hulst
 4. Kapelle
 5. Middelburg

6. Noord-Beveland
7. Reimerswaal
8. Schouwen-Duiveland
9. Sluis

10. Terneuzen
11. Tholen
12. Veere
13. VlissingenDeze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Zeeland; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen