Portaal:Noord-Holland

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek
Friesland 
Drenthe 
Noord-Brabant 
Limburg 
Gelderland 
Utrecht 
Groningen 
Flevoland 
Noord-Holland 
Overijssel 
Zeeland 
Zuid-Holland 
Noord-Holland
Noord-Holland

Inhoud

Provincie Noord-Holland

Oppervlakte: 4318.01 kmĀ²
Aantal inwoners: 2.715.129
Aantal gemeenten: 65
Hoofdstad: Haarlem

Noord-Holland is een Nederlandse provincie in het noordwesten van het land. De hoofdstad is Haarlem. De provincie telt zo'n 2,61 miljoen inwoners (2006) en de grootste stad is Amsterdam. Amsterdam is 1 van de toeristische trekpleisters van Nederland. Een populaire dagje uit bestemming net als het noordhollandse strand. Wij tippen u Enjoy.nl die met zijn Amsterdamse uitjes al meer dan 20 jaar weet te verrassen met het leukste aanbod. Goede service ook !

Tips:

- Weekendje weg Noord-Holland

- Fietsen Noord-Holland

- bedrijfsuitje noord holland

Geografie

Afbeelding:Noordholland.jpg

Grootste steden van Noord-Holland
Grootste steden van Noord-Holland

Noord-Holland bestaat grotendeels uit een kop-vormig schiereiland tussen de Noordzee, de Waddenzee en het IJsselmeer. In het zuiden grenst de provincie aan Zuid-Holland en Utrecht, in het oosten middels de Houtribdijk aan de provincie Flevoland en in het noorden middels de Afsluitdijk aan de provincie Friesland.

De provincie kan worden onderverdeeld in een noordelijk en een zuidelijk deel, waarbij het Noordzeekanaal (en vroeger het IJ) als grens fungeert.

Ten zuiden van het IJ liggen de stedelijke gebieden van Amsterdam, Haarlem, de Haarlemmermeer met de luchthaven Schiphol en tevens Het Gooi, eveneens een dichtbevolkt gebied, maar met een landschappelijk geheel ander karakter (bosrijk en niet geheel vlak).

Ten noorden van het IJ bevinden zich de Zaanstreek en andere, kleinere, delen van de Amsterdamse agglommeratie. De dichtstbevolkte zone loopt tot iets voorbij de stad Alkmaar. Er bevinden zich in dit deel van de provincie ook landelijker gebieden: Waterland, de grote droogmakerijen Schermer, Beemster, Wormer en Purmer en geheel in het noorden het uitgestrekte West-Friesland, Wieringermeer, het voormalige eiland Wieringen en het waddeneiland Texel.

De westkust van de provincie wordt grotendeels door duinen beschermd. Hier liggen bekende badplaatsen als Zandvoort, Egmond en Bergen. De streek tussen Haarlem, Velsen (aan beide zijden van het Noordzeekanaal), Beverwijk en Alkmaar heet Kennemerland. Ten het noorden hiervan ligt de oude marktplaats Schagen en op de noordpunt van het schiereiland de marinehaven Den Helder, tevens veerhaven voor Texel.

Aan de oostkust liggen historische steden als Hoorn, Enkhuizen, Medemblik, Monnickendam en Edam en ook het eiland Marken en de opmerkelijke vissersplaats Volendam.

De voornaamste binnenwateren in Noord-Holland zijn het IJ (ooit een zeearm) en het Noordzeekanaal met de daarin, al dan niet via zijkanalen, uitmondende riviertjes Amstel, Zaan en Spaarne, en het Noordhollandsch Kanaal en het Amsterdam-Rijnkanaal.

Gemeenten

Afbeelding:Noordholland.png
 1. Aalsmeer
 2. Alkmaar
 3. Amstelveen
 4. Amsterdam
 5. Andijk
 6. Anna Paulowna
 7. Beemster
 8. Bennebroek
 9. Bergen
 10. Beverwijk
 11. Blaricum
 12. Bloemendaal
 13. Bussum
 14. Castricum
 15. Den Helder
 16. Diemen
 17. Drechterland
 18. Edam-Volendam
 19. Enkhuizen
 20. Graft-De Rijp
 21. Haarlem
 22. Haarlemmerliede en Spaarnwoude
 1. Haarlemmermeer
 2. Harenkarspel
 3. Heemskerk
 4. Heemstede
 5. Heerhugowaard
 6. Heiloo
 7. Hilversum
 8. Hoorn
 9. Huizen
 10. Koggenland
 11. Landsmeer
 12. Langedijk
 13. Laren
 14. Medemblik
 15. Muiden
 16. Naarden
 17. Niedorp
 18. Oostzaan
 19. Opmeer
 20. Ouder-Amstel
 21. Purmerend
 22. Schagen
 23. Schermer
 24. Stede Broec
 25. Texel
 26. Uitgeest
 27. Uithoorn
 28. Velsen
 29. Waterland
 30. Weesp
 31. Wervershoof
 32. Wieringen
 33. Wieringermeer
 34. Wijdemeren
 35. Wormerland
 36. Zaanstad
 37. Zandvoort
 38. Zeevang
 39. Zijpe


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Noord Holland; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Persoonlijke instellingen