Portaal:Noord-Brabant

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek
Friesland 
Drenthe 
Noord-Brabant 
Limburg 
Gelderland 
Utrecht 
Groningen 
Flevoland 
Noord-Holland 
Overijssel 
Zeeland 
Zuid-Holland 
Noord-Brabant
Noord-Brabant

Inhoud

[bewerk] Provincie Noord-Brabant

Oppervlakte: 5097.92 kmĀ²
Aantal inwoners: 2.404.694
Aantal gemeenten: 68
Hoofdstad: 's-Hertogenbosch

Grootste steden van Noord-Brabant
Grootste steden van Noord-Brabant

Noord-Brabant is een provincie in het zuiden van Nederland. Zij grenst in het noorden aan de Nederlandse provincies Zuid-Holland en Gelderland, in het westen aan Zeeland, in het oosten aan Limburg, en in het zuiden aan de Belgische provincies Antwerpen en Limburg. Behalve Gelderland en Overijssel heeft geen andere Nederlandse provincie zoveel 'buren'. Noord-Brabant is dan ook een grote provincie (na Gelderland de grootste) en zij bezit logistiek een belangrijke, ook grensoverschrijdende doorgangsfunctie, zowel naar het zuiden als naar het oosten.

Noord-Brabant is in sterke mate verstedelijkt, maar de bevolkingsdichtheid (491/km2) is vrijwel precies het landelijk gemiddelde (484/km2). De verstedelijking is over de hele provincie van west tot oost opvallend gelijkmatig verdeeld. Toch heeft de provincie haar landschappelijke waarden goed bewaard. Natuurschoon vindt men vooral in de nationale parken Loonse en Drunense Duinen, De Biesbosch en De Groote Peel, in het vennengebied Kampina bij Oisterwijk, het Grenspark De Zoom-Kalmthoutse Heide, en in de bosrijke omgeving van Breda.

[bewerk] Tip:

- Efteling

[bewerk] Natuur

Kuypers Gemeente Atlas Noord Brabant 1865-1870 (bron: [1])Evenals het grootste deel van Nederland is Noord-Brabant relatief vlak en bestaat uit dekzandgebieden, doorsneden door beekdalen. In het noorden vinden we de rivierkleigebieden en in het noordwesten vinden we nog restanten van het vroegere Hollandveen. De grote hoeveelheden woeste gronden (heidevelden en stuifzanden) uit het verleden zijn grotendeels in cultuur gebracht, bijvoorbeeld door bebossing. Enkele stuifzand- en heidegebieden zijn bewaard gebleven, zoals in het Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen en de Kampina. In het oosten van de provincie vinden we enkele hoogveenrestanten in de verschillende reservaten van de Peel. De grens van de provincie wordt in het noorden gevormd door de rivier de Maas. De Maas loopt uit in de Maasdelta en vormt daar het Nationaal Park De Biesbosch.

[bewerk] Verkeer en vervoer

Noord-Brabant kent een netwerk van spoorlijnen en autosnelwegen. Noord-Brabant ligt op de doorvoerroute vanuit de havens van Antwerpen en Rotterdam naar het Ruhrgebied. Er zijn zowel spoorverbindingen als autosnelwegen die van west naar oost gaan. De verwachting is dat wanneer de Betuweroute in gebruik genomen wordt, dat dan minder goederentreinen over Brabants grondgebied zullen rijden.

[bewerk] Autosnelwegen

Noord-Brabant zijn door negen rijkswegen verbonden met verschillende delen van het land. Te weten de A2, de A4, de A16, de A27 de A/N50, A58, A59, A/N65 en de A73. De A2 en A27 verbinden respectievelijk Eindhoven en Breda met Utrecht en verder. De A16 en A4 verbinden respectievelijk Breda en Bergen op Zoom met Rotterdam en de A50 verbind Eindhoven met Nijmegen en verder. In het zuiden verbindt de A16 Breda met Antwerpen, evenals de A4 Bergen op Zoom met Antwerpen verbindt en de A73 van Nijmegen naar Venlo. De A/N65 verbindt 's-Hertogenbosch met Tilburg.

Tevens zijn er twee belangrijke snelwegen van west naar oost. De A58 die Eindhoven met Breda / Bergen op Zoom verbindt. De A59 die Oss via 's-Hertogenbosch en Waalwijk verbonden wordt met de A16 bij Knooppunt Zonzeel. Ook is er een Provinciaal autosnelweg, namelijk de A261 van Tilburg naar Waalwijk.

[bewerk] Vliegvelden

Noord-Brabant kent een grote luchthaven. Vanaf Eindhoven Airport vliegen er dagelijks vliegtuigen naar steden als Milaan en Barcelona. Door aanhoudende jaarlijkse groei was het in 2006 met 1.143.557 passagiers de grootste regionale luchthaven van Nederland.

Naast Eindhoven Airport kent Noord-Brabant ook nog een aantal militaire vliegvelden zoals Vliegbasis Volkel en Vliegbasis Gilze-Rijen. Bij Roosendaal ligt Seppe Airport. Dit vliegveld wordt gebruikt voor zakelijke vluchten, maar ook voor rondvluchten en vlieglessen.

[bewerk] Openbaar vervoer

[bewerk] Spoorvervoer

Bij de aanleg van de verschillende spoorlijnen werden de spoorlijnen bereden door de maatschappijen die de spoorlijn aan hadden gelegd. Door het ontstaan van de Nederlandse Spoorwegen in 1938 rijden in Noord-Brabant alleen nog maar passagierstreinen van de Nederlandse Spoorwegen.

Het goederenvervoer wordt beheerst door Railion. Maar er rijden ook treinen van andere maatschappijen over de lijnen in Noord-Brabant. Alleen ACTS laadt en lost de treinen in Acht bij Eindhoven.

[bewerk] Busvervoer

Noord-Brabant is verdeeld in drie grote concessiegebieden. West en Midden-Brabant, Oost-Brabant en Zuidoost-Brabant. Daarnaast hebben de steden Breda, Tilburg, Eindhoven, 's-Hertogenbosch en Oss ook een stadsdienst. De provincie besteedt de concessies van West en Midden-Brabant, Oost-Brabant en de stadsdiensten uit. Samenwerkingsverband Regio Eindhoven is verantwoordelijk voor het openbaar vervoer in deze regio. Veolia is verantwoordelijk voor het concessiegebied van West en Midden-Brabant, evenals de stadsdiensten van Tilburg en Breda. Oost-Brabant is gegund aan Arriva. Arriva is ook verantwoordelijk voor het stadsvervoer in 's-Hergenbosch en Oss. Hermes verzorgt het openbaar vervoer in Samenwerkingsverband Regio Eindhoven, inclusief het stadsvervoer in Eindhoven en Helmond.

[bewerk] Steden en dorpen

'Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Noord-Brabant; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen