Portaal:Groningen

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek
Friesland 
Drenthe 
Noord-Brabant 
Limburg 
Gelderland 
Utrecht 
Groningen 
Flevoland 
Noord-Holland 
Overijssel 
Zeeland 
Zuid-Holland 
Groningen
Groningen


Inhoud

Provincie Groningen

Oppervlakte: 2885.17 km²
Aantal inwoners: 575.028
Aantal gemeenten: 25
Hoofdstad: Groningen

Grootste steden van Groningen
Grootste steden van Groningen

Groningen uitspraak is een provincie in het noorden van Nederland met ca. 575.000 inwoners, waarvan bijna een derde in de gelijknamige hoofdstad Groningen woont.

Groningen grenst in het noorden aan de Waddenzee, in het noordoosten aan de inhammen Eems en Dollard, in het oosten aan Nedersaksen, (Duitsland), in het zuiden aan Drenthe en in het westen aan de provincie Friesland.

Bij de provincie horen drie kleine, onbewoonde waddeneilanden: Rottumeroog, Rottumerplaat en Zuiderduintjes. Naar deze waddeneilanden wordt jaarlijks een aantal malen wadlooptochten georganiseerd.

Groningen is na Drenthe, Friesland en Zeeland de dunst bevolkte provincie van Nederland, met 246 inwoners per km².

Tips:

- Fiets- en wandelarrangementen
- Weekendje weg groningen

Cultuur

Volksgebruiken

In plaatsen als Ter Apel en Kloosterburen, met een aanzienlijk katholiek bevolkingsdeel, wordt carnaval gevierd. Op het Hoogeland wordt hier en daar nog een meiboom geplant. Net zoals in Limburg en delen van Noord-Holland, Gelderland, Friesland en Drenthe, wordt er op 11 november langs de deuren gelopen voor Sint-Maarten. Aan deze Sint-Maarten hebben de Martinikerk en de Martinitoren in de Stad hun naam te danken.

In Westerwolde viert men in plaatsen als Onstwedde en Jipsinghuizen op 21 december Sint-Thomas. Op deze kortste dag van het jaar worden de kwade geesten verjaagd door op midwinterhoorns te blazen. Op 6 januari, driekoningen, gingen kinderen vroeger langs de deuren om vervolgens snoep te ontvangen van de bewoners. Tegenwoordig wordt dit zelden tot niet meer gedaan.

Cultureel erfgoed

Het cultuurhistorische erfgoed van de provincie wordt vooral gevormd door de oude dorpskerken, en door borgen (versterkte landhuizen, zoals de Fraeylemaborg in Slochteren). Langs de Duitse grens liggen de vestingdorpjes Bourtange, Nieuweschans en Oudeschans. De stad Groningen kent, ondanks aanzienlijke schade die aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werd aangericht, ook een flink aantal monumenten. In het Groninger museum zijn, naast de historische voorwerpen uit allerlei delen van Groningen en de rest van de wereld, ook stukken hedendaagse kunst te bezichtigen.

Groningen heeft een eigen feestdag, Gronings Ontzet, gevierd op 28 augustus.

De olle grieze Martinitoren en de Martinikerk zijn het 'beeldmerk' van Stad en Ommelanden.

Toerisme

Groningen is lang een toeristisch onbekend gebied gebleven. Het culturele erfgoed, vooral de stad en de vesting Bourtange en bezienswaardigheden als het Nationaalpark Lauwersmeer, de Hortus Haren en de natuur in Westerwolde en het Westerkwartier vormen de belangrijkste redenen voor toeristen om naar de provincie Groningen te komen. Vooral de stad heeft zich de afgelopen decennia ontwikkeld tot geliefd doel voor dagtrips en lange weekends, niet alleen voor Nederlanders, maar in toenemende mate ook voor buitenlanders.

Gemeenten

 1. Appingedam
 2. Bedum
 3. Bellingwedde
 4. Delfzijl
 5. Eemsmond
 6. Groningen
 7. Grootegast
 8. Haren
 9. Hoogezand-Sappemeer
 10. Leek
 11. Loppersum
 12. De Marne
 13. Marum
 1. Menterwolde
 2. Pekela
 3. Reiderland
 4. Scheemda
 5. Slochteren
 6. Stadskanaal
 7. Ten Boer
 8. Veendam
 9. Vlagtwedde
 10. Winschoten
 11. Winsum
 12. Zuidhorn

'Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Groningen; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Persoonlijke instellingen