Portaal:Friesland

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek
Friesland 
Drenthe 
Noord-Brabant 
Limburg 
Gelderland 
Utrecht 
Groningen 
Flevoland 
Noord-Holland 
Overijssel 
Zeeland 
Zuid-Holland 
Friesland
Friesland

Inhoud

[bewerk] Provincie Friesland

Oppervlakte: 5725,44 km²
Aantal inwoners: 641.881
Aantal gemeenten: 31
Hoofdstad: Leeuwarden

Grootste steden van Friesland
Grootste steden van Friesland

Friesland is een provincie in het noorden van Nederland, in het oosten begrensd door Groningen en Drenthe, in het zuiden door de provincies Overijssel en Flevoland, in het zuidwesten door het IJsselmeer, en in het westen en noorden door de Waddenzee (buiten de Waddeneilanden door de Noordzee). Met de Afsluitdijk is Friesland verbonden met Noord-Holland.

Tot de provincie behoren de Waddeneilanden Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Deze zijn per veerboot bereikbaar vanaf het vasteland. De veerboten varen vanuit Harlingen naar Vlieland en Terschelling, vanaf Holwerd naar Ameland en vanaf Lauwersoog naar Schiermonnikoog. Friesland heeft ongeveer 643.000 inwoners. De hoofdstad ervan is Leeuwarden (Fries: Ljouwert). De officiële talen zijn Nederlands en Fries.

[bewerk] Tip :

Ontdek Friesland . Leuke arrangementen voor een dagje uit of weekendje weg Friesland. Dagje zeilen? boek een skutsje arrangement

[bewerk] Karakter

Friesland heeft van oorsprong een uitgesproken agrarisch karakter. De provincie stond vooral bekend vanwege de veeteelt en de daarmee verbonden zuivelindustrie. Toerisme, met name op de meren in het zuidwesten van de provincie en op de Waddeneilanden, is in de zomer een belangrijke bron van inkomsten. Deze streken kennen in de winter een grote seizoenswerkloosheid. De sterk opkomende dienstensector concentreert zich in Leeuwarden, Drachten en Heerenveen. De vereniging It Fryske Gea (het Friese landschap) is de provinciale natuurbeherende instantie.

Binnen het Friese cultuurgebied kunnen nog drie grote cultuurgebieden worden onderscheiden: de Kleistreek, de Friese Wouden en de Zuidwesthoek.

[bewerk] De gemeenten

Kaart van Friesland in 1868
Kaart van Friesland in 1868

'Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Friesland; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen