Portaal:Flevoland

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek
Friesland 
Drenthe 
Noord-Brabant 
Limburg 
Gelderland 
Utrecht 
Groningen 
Flevoland 
Noord-Holland 
Overijssel 
Zeeland 
Zuid-Holland 
Flevoland
Flevoland

Inhoud

[bewerk] Provincie Flevoland

Oppervlakte: 2343 kmĀ²
Aantal inwoners: 348.720
Aantal gemeenten: 6
Hoofdstad: Lelystad

Grootste steden van Flevoland
Grootste steden van Flevoland

Flevoland is de twaalfde en jongste provincie van Nederland, bestaande uit de Noordoostpolder, Oostelijk en Zuidelijk Flevoland (samen de Flevopolder genoemd), alle ontstaan door drooglegging van delen van de voormalige Zuiderzee. Flevoland wordt in het uiterste noorden begrensd door Friesland en in het noordoosten door Overijssel. Het grenst in het noorden aan het Markermeer en het IJsselmeer. In het zuidoosten grenst de provincie aan Gelderland, in het zuiden aan provincie Utrecht en Noord-Holland.

De provincie kenmerkt zich door veel open ruimte en een strakke indeling. De provincie bestaat uit twee delen: de Noordoostpolder, dat een voortzetting is van het vaste land, en de Flevopolder, het grootste kunstmatige eiland ter wereld. De Flevopolder is verbonden met het vasteland met bruggen (o.a. Hollandse Brug en Ketelbrug). De gehele provincie ligt ongeveer 5 meter onder de zeespiegel.

[bewerk] Tips:

- Weekendje weg in Flevoland
- Sportieve activiteiten in Flevoland

[bewerk] Bevolking

Flevoland telt zes gemeenten: Lelystad, Almere, Dronten, Noordoostpolder, Urk en Zeewolde. Totaal aantal inwoners Flevoland: 365.301 (1 januari 2005). De gemiddelde leeftijd van de bevolking is lager dan in de rest van Nederland.

De Noordoostpolder is voornamelijk bedoeld en ingericht als landbouwgebied. Oostelijk Flevoland is ingericht op 25% niet-landbouwgrond en Zuidelijk Flevoland op 50% niet-landbouwgrond. Vooral Zuidelijk Flevoland is bedoeld om de bevolkingsgroei in de dichtbevolkte Randstad op te vangen.

[bewerk] Recreatie

Behalve steden, dorpen en polders heeft Flevoland ook een aantal bosgebieden en recreatiegebieden. Verder zijn er goede recreatiemogelijkheden op de randmeren; het Veluwemeer (oost), Eemmeer en Gooimeer (zuid) en Ketelmeer (noord) en op het IJsselmeer en het Markermeer. Bij Biddinghuizen is het attractiepark Walibi World te vinden.

[bewerk] Natuur

Belangrijke natuurgebieden zijn:

  • Oostvaardersplassen
  • Lepelaarsplassen

[bewerk] Gemeenten

  1. Almere
  2. Dronten
  3. Lelystad
  4. Noordoostpolder
  5. Urk
  6. Zeewolde
Gemeenten in Flevoland

Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Flevoland; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen