Oudewater

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek
Stadsgezicht

Oudewater is een kleine stad en gemeente in het Groene Hart in de Nederlandse provincie Utrecht. Het ligt aan de monding van het riviertje de Lange Linschoten in de Hollandsche IJssel.

De gemeente Oudewater heeft 9984 inwoners (1 juni 2007, bron: CBS), die verspreid wonen over de kernen Oudewater, Snelrewaard, Hekendorp en Papekop. De stad Oudewater zelf heeft 6670 inwoners (2004). De gemeente bevat ook de voormalige gemeenten Hoenkoop en Snelrewaard. Oudewater hoort sinds 1970 bij de provincie Utrecht, daarvoor was het een deel van Zuid-Holland. De gemeente heeft een oppervlakte van 40,17 km², waarvan 1 km² water.

Oudewater heeft veel monumenten. De binnenstad is voor een groot deel tot beschermd stadsgezicht verklaard, en heeft 128 gemeentelijke monumenten en 141 rijksmonumenten.

In Oudewater staat sinds 2003 een borstbeeld van Swiebertje, de vrolijke zwerver uit de NCRV-televisieserie, dat werd onthuld door de acteur die deze rol legendarisch maakte: Joop Doderer. In het stadje en omgeving waren destijds namelijk veel buitenopnames voor de serie gemaakt.

Oudewater was in de zestiende en zeventiende eeuw een belangrijke producent van touw. De omgeving produceerde daartoe de grondstof hennep. De inwoners van het stadje heten tot op vandaag Geelbuiken, omdat de touwslagers gelige gedroogde hennepvezels om hun buik wikkelden. Oudewater heeft nog steeds een touwfabriek en een touwmuseum.

[bewerk] Tips

  • Klikt u hier voor diverse groepsuitjes in de buurt van Oudewater in de provincie Utrecht
  • Klikt u hier voor leuke arrangementen in de regio Utrechtse land

[bewerk] Bezienswaardigheden

  • Een toeristische attractie van Oudewater is de Waag, die sinds de 16e eeuw dienst doet als heksenwaag.
  • Hervormde Grote of Sint-Michaëlskerk uit de 15de eeuw, een driebeukige hallenkerk met zadeldaktoren uit circa 1300.
  • Stadhuis met gevel in renaissancestijl, uit 1588.
  • Oud-Katholieke kerk uit de 18de eeuw.
  • RK Sint-Franciscuskerk, een neogotisch gebouw uit 1881, ontworpen door E.J. Margry.
  • Oude trapgevels.


'Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Oudewater; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen