Nieuwegein

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek
ligging van Nieuwegein
ligging van Nieuwegein

Inhoud

[bewerk] Algemene Informatie

Nieuwegein is een gemeente en voormalige groeikern in de Nederlandse provincie Utrecht, ten zuiden van de stad Utrecht, aan de rivier de Lek. Nabij IJsselstein in het westen en Vianen in het zuiden (aan de overkant van de Lek). Het is met 61.223 inwoners na Utrecht zelf de grootste gemeente van de agglomeratie Utrecht. Nieuwegein is ontstaan op 1 juli 1971 na samenvoeging van de vroegere gemeenten Jutphaas en Vreeswijk. In de jaren '60 en '70 van de twintigste eeuw vond in Nederland een golf van suburbanisatie plaats; bewoners uit de grote steden in de randstad trokken naar de omliggende gemeenten. De regering wou echter voorkomen dat het Groene Hart zou verstedelijken. Plaatsen in het Groene Hart werd verboden grote bouwprojecten te starten. Er was echter compensatie nodig, met als gevolg dat de regering een aantal plaatsen aanwees voor grootschalige woningbouw. Rond de stad Utrecht zou dit plaats moeten vinden ten zuiden van de stad. In 1958 ontstond in het provinciebestuur van Utrecht het plan om het gebied tussen de dorpen Jutphaas en Vreeswijk, waar beide dorpen al de wijken Zandveld en Wijkersloot aan het bouwen waren, volledig te gebruiken voor grootschalige woningbouw. Hierbij zou een nieuwe stad ontstaan waarin beide dorpen volledig in op zouden gaan. Op 12 juni 1969 besloten de gemeenteraden van Jutphaas en Vreeswijk zichzelf op te heffen, op 30 juni 1971 werden de oude gemeentevlaggen gestreken. In het gebied tussen Jutphaas en Vreeswijk stond vroeger een nederzetting genaamd Geyne. Deze nederzetting heeft in 1294 stadsrechten gekregen maar werd korte tijd later, in 1333 verwoest in een oorlog tussen de bisschop van Utrecht en de graaf van Holland. Vandaag herinnert alleen Huis Oudegein nog aan deze tijd. Nadat de besturen van Vreeswijk en Jutphaas enige tijd gedebatteerd hadden over de naam van de nieuwe stad (o.a. het alternatief "'t Gein" als verwijzing naar Geyne, sneuvelde) besloten ze de nieuwe stad te noemen naar deze oude nederzetting.

[bewerk] Tips

  • Klikt u hier voor diverse groepsuitjes in de buurt van Nieuwegein in de provincie Utrecht
  • Klikt u hier voor leuke arrangementen in de regio Utrechtse land
  • Bent u op zoek naar een weekendje weg in Nieuwegein?

[bewerk] Overnachten

Mercure Hotel Nieuwegein
Dit hotel is centraal gelegen en heeft zevenezeventig kamers. Gasten kunnen gratis gebruik maken van het zwembad, fitness en sauna. Ook is het mogelijk om gebruik te maken van wireless internet. Voor ontbijt, lunch of diner kunt u terecht in Restaurant "Zilver". Tevens beschikt het hotel over een uitgebreide Business Corner "Business Point M". De ruime multifunctionele zalen (6 tot 1500 pers.) zijn uitermate geschikt voor het organiseren van de meest uiteenlopende bijeenkomsten, zoals trainingen, presentaties, feestavonden. Zelfs gespecialiseerde beurzen kunnen perfect plaatsvinden.

[bewerk] Dagje Uit

Breng een bezoekje aan Kuuroord Nieuwegein voor een heerlijk dagje ontspanning. Er zijn diverse mogelijkheden zoals een vriendinnendag of een relax- en beautydag.

-Beautyarrangementen in Nieuwegein

[bewerk] Avondje Uit

In Nieuwegein zijn diverse restaurantjes te vinden waar men heerlijk en gezellig kan eten, op dit gebied is Nieuwegein van alle markten thuis! Ook is er een theater, De Kom, waar regelmatig leuke shows zijn en waar tevens cursussen op allerlei gebieden worden gegeven.

[bewerk] Sport & Recreatie

Skipiste
De grootste outdoor-skibaan staat in Nieuwegein. Het 14e ski- en snowboardseizoen gaat in september 2007 van start en de skischool van Skipiste Nieuwegein heeft zich in deze jaren ontwikkeld tot een school waar ski- en snowboardlessen voor kinderen en volwassenen centraal staan. Elke week wordt er aan 1500 cursisten les gegeven. Het lerarenteam van Skipiste Nieuwegein bestaat uit 40 leraren, allen in het bezit van een Oostenrijks lerarendiploma.

Duiken
DuikTeam Nieuwegein telt inmiddels ongeveer negentig leden, waarvan het grootste deel jeugd is. Ook wanneer mensen een proefduik willen doen is dit mogelijk en later kunnen zij uiteraard de volledige cursus volgen.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen