Lyon

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Lyon is een stad in het oosten van Frankrijk, gelegen op de plaats waar de rivieren de Rhône en de Saône samenvloeien. Lyon is één van de vijf grootste steden van Frankrijk.

[bewerk] Bezienswaardigheden

 • De basiliek Notre-Dame de Fourvière
 • De kathedraal Saint-Jean-Baptiste, gebouwd van 1180 tot 1480 met romaanse en gotische kenmerken. Bezienswaardig is het astronomisch uurwerk
 • De Kerk St Nizier, gebouwd in de gotische stijl in de 14de en 15e eeuw
 • De ruïnes van het Gallisch-Romeins museum van Fourvière.
 • Het gasthuis Hotel Dieu, gebouwd begin 17e eeuw. Zijn 375m lange gevel en immense koepel pronken langs de Rhône
 • De moskee, ingehuldigd in 1994, heeft een capaciteit van 1000 mensen.
 • Het voetbalstadion Stade de Gerland
 • De opera
 • Het stadhuis uit de zeventiende eeuw
 • De beurs Palais de la Bourse
 • Het museum Musée des Beaux-Arts, gevestigd in een voormalig zeventiende-eeuws klooster. Het is het grootste en veelzijdigste museum van Frankrijk buiten Parijs.
 • Het Musée des Tissus over de beroemde zijdeïndustrie in Lyon.
 • Het Musée des Arts Décoratifs is sinds 1925 gevestigd in het oude hôtel Lacroix-Laval. Het is een van de zeldzame sfeermakende musea van Frankrijk. De vertoonde voorwerpen en meubels zijn afgestemd op het kader en plattegrond van een typisch patriciërswoning van het klassisistisch tijdperk.

Fourvière

Fourvière is een heuvel die bepalend is in het stadsbeeld van Lyon. Op de helling en de top van de heuvel zijn enkele van de belangrijkste momenten van de stad gebouwd.

Tegen de helling van de Fourvière zijn door de Romeinen twee bouwwerken gebouwd: het Antiek theater van Lugdunum, waarvan de eerste etappe van de bouw begon rond het jaar 15 v. Chr. en ernaast het Odeion van Lugdunum gebouwd, waarmee beide bouwwerken archeologisch gezien een opmerkelijk koppel vormen die uniek is voor Gallië. Deze kolonie, waar tegenwoordig de stad Lyon is gevestigd, heette toentertijd Lugdunum. Sinds de jaren 70 is er in de heuvel het Gallisch-Romeins museum van Fourvière‎ gegraven. Het ligt in de buurt van het theater en odeion. Het museum heeft onder meer een verzameling gegraveerde stenen, beelden, sieraden en gebruiksvoorwerpen uit het begin van onze jaartelling. Ook is er een maquette die een reconstructie toont van de twee genoemde antieke monumenten op de heuvel.


[bewerk] Evenementen

 • Fête des lumières of Les Illuminations (lichtfeest): elk jaar wordt rond het hoogfeest van Maria Onbevlekte Ontvangenis (8 december) een 4-daags lichtfeest gehouden. Dan worden alle kerken, bruggen en de belangrijkste openbare gebouwen sprookjesachtig verlicht, vaak begeleid met muziek. Met dit feest wil de stad Moeder Maria bedanken omdat zij volgens de gelovigen in de 19de eeuw de stad van de pest bevrijd heeft.
 • De Nuits de Fourvière is een jaarlijks cultureel festival op de heuvel Fourvière, voornamelijk in het antieke theater, maar ook in het odeion. Er vinden uitvoeringen plaats van theater, muziek, dans en filmtheater. Het festival vindt gedurende meerdere maanden plaats, in de maanden juni, juli en augustus.

Lyon staat ook bekend om de twee tweejaarlijkse internationale tentoonstellingen die gewijd zijn aan de tegenwoordige kunst en andere thema's zoals dans. Aan de twee evenementen wordt door sommige artiesten maanden lang voor aanvang gewerkt. De komst van de twee evenementen in de stad heeft geleid tot een bijzondere groei van het artistieke leven in de stad.


Klik hier om terug te gaan!

Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde wikipedia-artikel Lyon; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Teruggeplaatst van "http://www.toerisme.nl/wiki/Lyon"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen