Loenen (gemeente)

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek
ligging van Loenen
ligging van Loenen

Inhoud

[bewerk] Algemene Informatie

Loenen is een gemeente in de Vechtstreek in de Nederlandse provincie Utrecht. De gemeente telt 8.227 inwoners en heeft een oppervlakte van 27,32 km². De hoofdplaats is Loenen aan de Vecht. De naam Loenen stamt af van de oude benaming Lona. Deze naam is terug te vinden op een oude schenkingsakte van 21 april 953. De naam Lona heeft verschillende betekenissen gekend, maar de meest recente is dat Loenen is afgeleid van het Duitse Lo (lucus) hetgeen bos berekent, met de toevoeging na, zoals ook voorkomt in Hattna (Houten) en Marsna (Maarssen). In de loop van de tijd werd Lona verbasterd tot Loenen. Loenen heeft haar naam dus te danken aan de bosrijke omgeving. Door de verandering van de waterstand en verschillende grote stormen is daar weinig van over. De meeste kernen delen min of meer gemeenschappelijke historie die in elk geval teruggaat tot vóór het jaar 1000 van onze jaartelling. De dorpskernen markeerden min of meer de grens tussen Fries en Romeins gebied, vervolgens tussen Fries en Frankisch gebied en later die tussen de Utrechtse en de Hollandse gebieden. In 1989 is de laatste wijziging van gemeentegrenzen geweest. Vanaf dat jaar bestaat Loenen uit vijf dorpskernen. De gemeente Loenen telt totaal 5 beschermde gezichten binnen haar grenzen.

[bewerk] Tips

  • Klikt u hier voor diverse groepsuitjes in de buurt van Loenen in de provincie Utrecht
  • Klikt u hier voor leuke arrangementen in de regio Utrechtse land

[bewerk] Overnachten

Landhotel Bosoord
Landhotel Bosoord is ideaal gesitueerd op de Veluwe en nabij de IJsselvallei. Omgeven door prachtige natuurgebieden en centraal gelegen ten opzichte van de steden Apeldoorn, Arnhem en de Hanzesteden Deventer-Zutphen-Doesburg is het een prima uitvalsbasis voor afwisselende fietstochten, wandelingen en dagtochten. Het sfeervolle, rustig gelegen familiehotel beschikt over 36 hotelkamers waarvan een aantal niet-roken kamers, lift, eigen parkeerplaats, restaurant, bar, zeven zalen, tennisbaan, sauna, midgetgolfbaan, fietsverhuur, wandel– en fietsroutes, informatie over grote attracties in de directe omgeving zoals Apenheul, Paleis Het Loo, Burgers’ Zoo, Openluchtmuseum, Koningin Julianatoren en De Hoge Veluwe.

Hotel 't Zonnehuis
Bijna idyllisch gelegen zo'n tweehonderd meter van de Beekbergerweg in Loenen, ligt tegen de rand van het grote bos moderne bungalows die van alle comfort voorzien zijn. U kunt vanuit uw bungalow zo de Veluwse bossen inlopen en rustig genieten van al het natuurschoon dat de bossen en heide hier te bieden hebben.

- Hotels Loenen

[bewerk] Sport & Recreatie

In Loenen en de omgeving kan veel worden gewandeld en gefietst.

- Fietsen en wandelen in Loenen

Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Loenen; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen