Lochem

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

toerisme lochem. Iets leuks doen in en rondom Lochem ? Ontdek Lochem

Lochem is een stad en een gemeente in de regio Graafschap / de Achterhoek, in de Nederlandse provincie Gelderland. De gemeente telt 32.834 inwoners (1 januari 2007, bron: CBS) en heeft een oppervlakte van 215,19 km² (waarvan 2,59 km² water). Lochem ligt aan de rivier de Berkel.

De "kleine landstad" Lochem, die haar stadsrechten kreeg in 1233 van de Gelderse graaf Otto II "met de paardevoet", had destijds al een stuk geschiedenis achter de rug. Uit een oorkonde van 1059, de oudste over deze nederzetting, blijkt dat er op dat moment al een kerk in Lochem stond. Opgravingen tijdens de restauratie van de Grote of St. Gudulakerk hebben ons geleerd dat er zelfs al omstreeks 900 na Chr. een houten kerkje op die plaats moet hebben gestaan, waarmee Lochem één van de oudste kerkdorpen van de Achterhoek is. Dat in Lochem in de 9e eeuw al een kerkstichting kon plaatsvinden, wijst op een nog oudere historie. De ligging aan de Berkel, waarlangs in vroeger eeuwen veel handel plaatsvond, is hierop waarschijnlijk van invloed geweest.

Na 1233 is het stadje spoedig uitgegroeid en in 1330 kreeg het toestemming tot de bouw van een stadsmuur. Een dubbele gracht, waarvan de binnengracht nog grotendeels aanwezig is, vormde nog een extra bescherming. In de loop der eeuwen is het stadje diverse malen belegerd, vooral tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648). In 1590 trachtten de Spanjaarden via een list de stad binnen te dringen, maar de Lochemse "Hooiplukkers", onder aanvoering van Jan Poorters, ontmaskerden de in een hooiwagen verborgen soldaten. Ook door brand werd het stadje veelvuldig geplaagd. Niet zo verwonderlijk als men bedenkt dat de meeste huizen van hout waren. In 1615 brandde vrijwel de hele stad af, alleen de kerk en een viertal huizen bleven staan.

Een nieuw, nu nog aanwezig, raadhuis werd in de jaren 1634-1640 gebouwd. De fraaie topgevels in de renaissancestijl zijn van de hand van de Zutphense stadsarchitect Emond Hellenraet. Elders in de stad zijn nog enkele 17de-eeuwse huizen te vinden.

Op 1 januari 2005 werden Gorssel en Lochem samengevoegd.

[bewerk] Hotel in Lochem

Op zoek naar een goed hotel in Lochem ? Klik hier en bekijk de arrangementen van Hotels in de Graafschap

[bewerk] Verkeer en vervoer

Sinds 1 november 1865 beschikt Lochem over een station aan de spoorlijn Zutphen–Hengelo–Enschede–Gronau, onderdeel van Staatsspoorlijn D. Dit station ligt (vanaf Lochem gezien) achter het Twentekanaal, waardoor het voor toeristen en onbekenden die met de trein voor het eerst Lochem bezoeken vaak de vraag is waar Lochem zich nu bevindt.

Syntus onderhoudt een halfuursdienst (na ca. 19:30 en in het weekend een uurdienst) voor reizigersvervoer met Zutphen en Hengelo – Oldenzaal.

Syntus bus lijn 56 verbindt Lochem met Deventer en Borculo. Op weekdagen tot ca. 20.00 rijdt een 8 persoons stadsbusje van het station via het centrum en het Staring College naar de camping 'Landgoed Ruighenrode', waardoor overstappen vanuit de trein op lijn 56 mogelijk is.

Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Lochem; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen