Lichtenvoorde

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Lichtenvoorde is een plaats in de gemeente Oost Gelre in de Achterhoek, provincie Gelderland.

Op de markt van Lichtenvoorde bevindt zich een zwerfkei van ruim 20.000 kg. Deze kei is daar in 1874, ter gelegenheid van het 25-jarig regeringsjubileum van koning Willem III, door 99 Lichtenvoordse schoenmakers vanuit het Vragenderveld naar toe gesleept. Hemelsbreed is dat een afstand van ongeveer vier km. Aan deze gebeurtenis dankt Lichtenvoorde de bijnaam "Keistad" en danken de inwoners hun bijnaam "Keienslöppers" (Keislepers). Bovenop de steen werd een beeld van een liggende leeuw geplaatst. Deze leeuw was ontleend aan het wapen van de heren van Bronkhorst. Deze liggende leeuw werd in 1897 vervangen door een zittende leeuw, onder wiens voorpoot het wapen van Lichtenvoorde was geplaatst. Deze tweede leeuw was eind jaren '60 zo verweerd en beschadigd dat een Duitse beeldhouwer opdracht werd gegeven een nieuwe leeuw te vervaardigen. Ook deze huidige derde leeuw is een zittende leeuw die met één voorpoot het gemeentewapen vasthoudt.

Het gemeentewapen is verkregen op 28 september 1891. Het wapen verbeeldt de leeuw zelf en een burchttoren. Omdat er geen beeltenissen van de burcht Lichtenvoorde bekend zijn, is dit laatste puur symbolisch.

Tot 1 januari 2005 was Lichtenvoorde een zelfstandige gemeente, met de kernen Harreveld, Lichtenvoorde, Lievelde, Vragender en Zieuwent. Per die datum werd de gemeente samengevoegd met Groenlo. De officiële naam van de nieuwe gemeente werd "Groenlo" maar als officieuze werknaam werd aanvankelijk de naam "Groenlo-Lichtenvoorde" gebruikt. Per 1 januari 2006 gebruikte de gemeente Oost Gelre als werknaam en sinds 19 mei 2006 is deze naam officieel.

In 2002 werd Lichtenvoorde uitgeroepen tot 'De groenste gemeente van Nederland', het jaar erop won het zilver in de internationale competitie.

Ook staat Lichtenvoorde bekend vanwege het jaarlijks terugkerende dahliacorso dat elke tweede zondag in september wordt gehouden voor aanvang van de jaarlijkse kermis.

Van 2003 tot en met 2006 vond in Lichtenvoorde jaarlijks het Arrow Rock Festival plaats. Ook wordt sinds 2006 de Zwarte Cross in Lichtenvoorde georganiseerd.

Van de diverse sportvereningingen in Lichtenvoorde zijn vooral Longa'59 en LZV bekend. Longa '59 speelt al jaren in top van de eredivisie volleybal dames mee. LZV speelt al jaren in de Eredivisie Futsal (zaalvoetbal).

Deze pagina is Lichtenvoorde; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen