Keulen

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Keulen is een stadsdistrict (kreisfreie Stadt) en metropool in Duitsland, in de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen, gelegen aan de Rijn, ten noorden van Bonn en ten zuiden van Neuss en Düsseldorf. Keulen is met 996.690 inwoners de vierde stad van Duitsland en de grootste van Noord-Rijnland-Westfalen. In de agglomeratie wonen ongeveer 2.500.000 mensen. Keulen is de hoofdstad van het Regierungsbezirk Keulen en de officieuze hoofdstad van het Rijnland.

De geschiedenis van de stad gaat meer dan 2000 jaar terug. Keulen speelde vanaf de Middeleeuwen een belangrijke rol in kerk en politiek. Vroeger was het onderdeel van keurvorstendom Keur-Keulen.

De stad is beroemd om zijn rijke geschiedenis, het culturele en architecturale erfgoed en een aantal grote en internationale evenementen, zoals het carnaval en de handelsbeurzen. Keulen beschikt tevens over een universiteit, en over een luchthaven, die het deelt met Bonn.

Inhoud

[bewerk] Cultuur

Het centrum van Keulen werd bijna volledig verwoest tijdens de Tweede Wereldoorlog. In de wederopbouw werd de stijl van de jaren '50 gevolgd, waarbij de de oude indeling en stratennamen onveranderd bleven. Als gevolg hiervan wordt de stad in het heden gekenmerkt door eenvoudige en bescheiden naoorlogse bebouwing, met enkele gebouwen van voor de oorlog die vanwege hun historische belang zijn gerestaureerd. De Dom van Keulen werd tijdens de oorlog weliswaar veertien keer geraakt tijdens luchtaanvallen, maar bleef overeind staan.

 • De Dom van Keulen (Kölner Dom) is het bekendste bouwwerk van Keulen en een officieus symbool van de stad. De Dom van Keulen is een gotische kerk. De bouw begon in 1248 en werd pas voltooid in 1880. Sinds 1996 staat het bouwwerk op de Werelderfgoedlijst. In de kerk worden onder andere de Relikwieën van de Drie Koningen bewaard: de heiligen Caspar, Melchior en Balthasar.
 • De twaalf grote romaanse stijl kerken: St. Severin, St. Maria Lyskirchen, Basilika St. Andreas, St. Aposteln, St. Gereon, St. Ursula, St. Pantaleon, Heilige Maria in het Capitool (Sankt Maria im Kapitol), Groß St. Martin, St. Georg, St. Kunibert en St. Cäcilien. Deze 12 kerken zijn gebouwd in middeleeuwen sacrale stijl. Een aantal van de kerken dateert zelfs uit de Romeinse tijd, zoals de St. Gereonskerk, die oorspronkelijk een kapel was op een Romeins kerkhof. Met uitzondering van de St. Maria Lyskerk zijn al deze kerken zwaar beschadigd tijdens de Tweede Wereldoorlog; de wederopbouw werd pas voltooid in 1985.
 • De Rijn. Naast de vele bruggen kan men de rivier ook oversteken met de Rheinseilbahn, een kabelbaantje dat beide oevers met elkaar verbindt ter hoogte van de Zoobrücke. Verder zijn er rondvaarten over de Rijn.
 • De Altstadt is het centrum van de binnenstad, gelegen ten westen van de Rijn bestaande uit een noordelijk en een zuidelijk deel. Hier liggen onder andere de Alter Markt en de Heumarkt.
 • Het Rathaus, het Keulse raadhuis. Het esticht in 1135, de voorbouw "Spaanse bouw" werd in 1569 erbij gebouwd. De toren werd in de oorlog net als de rest van Keulen zwaar beschadigd en brandde bijna volledig uit. Inmiddels
 • Praetorium, ondergrondse Romeinse Rijk tempelruine onder het Rathaus. Ingang "Kleine Budengasse"
 • De oude stadsmuur. De stadsmuur is al lang geleden voor een groot deel gesloopt, maar staat voor een deel nog overeind. De overblijfselen zijn het beste te zien bij de oude stadspoort Ulrepforte en tussen de Hansaring en de Christophstraße.
 • 4711 is het adres waar vroeger de bekende eau de cologne werd geproduceerd. Tegenwoordig is op dit adres een winkel gevestigd waar men allerlei parfums kan kopen. In het huis waar de parfum is uitgevonden, het Duftmuseum, zit nu een museum.
 • De wijken "Belgisches Viertel" en "Neu-Ehrenfeld" (tussen Subbelrath en Nußbaumerstraße) zijn beide gebouwd in Jugendstil-stijl

[bewerk] Musea en recreatiegelegenheden

Keulen heeft een groot aantal musea en recreatiegelegenheden. De volgende drie musea zijn het belangrijkst:

 • Museum Ludwig, een museum met een kunstcollectie uit de 20e eeuw en het heden.
 • Romeins-Germaans museum, een in 1974 opgericht museum met archeologische impressionaten van de Oudheid en de Romeinse tijd tot de Middeleeuwen. Vanaf de Middeleeuwen sluit het Kölnisches Stadtmuseum op de collectie aan. In de collectie van het Romeins-Germaans museum zitten vele archeologische vondsten uit het Romeinse Keulen.
 • Wallraf-Richartz-Museum, een museum met schilderijen, beeldende kunst en design van de Middeleeuwen tot impressionisme

Er zijn nog tal van andere musea. Zo is er het Duftmuseum in het Farina-Haus tegenover het Rathaus. Dit museum is gevestigd is in het huis waar de eau de cologne haar wortels heeft en dat gewijd is aan geuren en parfum. Het EL-DE-Haus is een voormalig hoofdkwartier van de Gestapo in de binnenstad van Keulen. In nazi-Duitsland werden gevangenen hier ondervraagd, gemarteld en geëxecuteerd. Nu is het een museum over nazi-Duitsland.

Keulen beschikt tevens over een aantal recreatiemogelijkheden. De Kölner Zoo is een grote dierentuin, vooral bekend om zijn primaten en zijn grote olifantenterrein. Naast de Zoo bevindt zich het Aquarium Köln. Men vindt er onder andere een Rifaquarium, het Rheinpanorama (vissen uit de Rijn) en krokodillen. Achter de Zoo en het Aquarium is de gratis toegankelijke botanische tuin Flora Köln met twee grote tropenhuizen te vinden. In de nabije omgeving van Keulen ligt het attractiepark Phantasialand.

[bewerk] Theater

Keulen heeft traditie op het gebied van theater. Er zijn veel diverse theaters, grote theaters en kleine familietheaters, kindertheaters, muziektheaters, poppentheaters en zelfs theaters in het Kölsch.

Het grootste theater van Keulen is het Kölner Schauspielhaus. Andere grote en bekende theaters zijn:

 • Halle Kalk
 • Schlosserei
 • Hänneschen, poppentheater in het Kölsch
 • Theater am Dom, boulevardtheater
 • Senftöpfchen-Theater, Cabaret en kleinkunst
 • Volkstheater Millowitsch, echt volkstheater in het Kölsch
 • Theater am Sachsenring, spel, (Duitse) taal, kleinkunst en cabaret
 • Theater der Keller, avant-garde, maar ook kleine hedendaagse interpretaties van klassiekers
 • Theater im Bauturm, literair hedendaags
 • Comedia Colonia, kinderen, jongeren en kleinkunst
 • Scala Theater Köln, soms oer-Keuls en vaak plat
 • Artheater, muziektheater en modern toneel
 • Casamax, af en toe artistiek

Daarnaast zijn er nog enkele kleinere theaters, het Arkadas Theater, Atelier Theater, Cassiopeia-Bühne, Eifelturm, Freies Werkstatt Theater, Horizont Theater, Inteata, I Pagliacci Theater, Kabarett Theater Klingelpütz, Lapislazuli Puppentheater, Monteure, MusikTheater Werkschutz, N.N. Theater - Neue Volksbühne Köln, Ömmes und Oimel, Orangerie - Theater im Volksgarten, Piccolo-Theater, Studio-Bühne, Theater im Hof, Theater Michoels (eerste joodse theater van Duitsland), Theater Pusteblume, Theater Tiefrot, en het Theaterpädagogisches Zentrum.

[bewerk] Muziek

Keulen herbergt een groot aantal symfonie- en kamerorkesten. Het Gürzenichorkest is een groot orkest dat in 1857 werd opgericht en in 1888 eigendom is van de stad. De naam verwijst naar een gelijknamige concertzaal. Bekende leiders waren Conradin Kreutzer, Hermann Abendroth, Günter Wand. Tegenwoordig staat het orkest onder leiding van Markus Stenz. Het tweede grote orkest is het WDR Sinfonieorchester, dat in 1947 werd opgericht. Naast de genoemde twee grote symfonieorkesten zijn er ook meerdere kamerorkesten, zoals Capella Colonienseis, Collegium Aureum (1964), Concerto Köln (1985) en Musica Antiqua Köln (1973). De WDR Big Band Köln is een internationaal gewaardeerde jazz-bigband. Bijna twintig professionele koren zijn aangesloten aan de "Arbeitskreis Kölner Chöre", zoals het Philharmonische Chor Köln, Kartäuserkantorei Köln, Kölner Kammerchor, Bach-Verein Köln, Kölner Domchor, Kölner Männer-Gesang-Verein.

Daarnaast is een aantal bekende bands afkomstig uit Keulen: Can was in de jaren 60/70 van de twintigste eeuw een bekende avantgardistische rockband rond de basgitarist en geluidstechnicus Holger Czukay en de zanger Damo Suzuki, die nog steeds in de subcultuur van Keulen experimenteel zingt.

Ook tegenwoordig zijn er nog diverse grote en kleinere bands, waaronder een groot aantal Kölschtalige. Een daarvan is de sociaalkritische rockband BAP, rond de zanger en songwriter Wolfgang Niedecken. In Nederland werd hun song "Kristallnaach" in de jaren 80 een hit. In deze song wordt het verschrikkelijke gebeuren rond de Kristallnacht, de pogrom op 9 november 1938 bezongen. Ook Bläck Fööss zingt in het dialect en is een band met wortels als The Beatles-coverband, later buitengewoon muzikale en zeer succesvolle carnavalsband. En verder in verschillende genres bezig. In Nederland werd hun Nederlandse vertaling en a capella versie "Mannen" van Herbert Grönemeyers lied "Männer" bekend. Een andere zeer succesvolle carnavalsband - die wederom in het Kölsch zingt - is De Höhner, de "nummer 2" in de stad na de Bläck Föös. Zij maken al decennia de clubliedjes van 1. FC Köln. In Nederland werd hun hit van 2004 "Viva Colonia" onlangs vertaald in "Viva Hollandia". Ten slotte zijn er de Kölschtalige bands Brings en Zeltinger Band en de a capella-groep Wise Guys.

[bewerk] Evenementen

 • Karneval - van donderdag tot Aswoensdag, 40 dagen voor Pasen. Begin is elk jaar 11-11 in het jaar ervoor, grootschalig op de Alter Markt en in het historisch centrum buiten en binnen. Vanaf 11 november start de "binnencarnaval", en in de bovengenoemde week 40 dagen voor Pasen dan weer "op alle straten" van de stad. Bijzonder is hier donderdag (de eerste dag), Weiberfastnacht. Traditioneel is dit de dag van de vrouwen, in die het alle vrouwen "toegestaan" is om mannen met een schaar de stropdassen af te knippen. Hoogtepunten zijn zaterdag, zondag en vooral maandag "Rosenmontag" met de grote optocht. Op dinsdag avond om middernacht (of soms ook iets eerder) wordt het carnaval beëindigd met de rituele verbranding van een stroman onder groot lawaai. De "Nubbel", een stroman, is de personificatie van het carnaval en de zonde. Door hem te verbranden en erna 40 dagen te gaan vasten zijn de katholieke Keulenaren hen carnavalsuitbarstingen "vergeven".
 • Kerstmarkten - in de eerste weken van december vinden jaarlijks traditioneel de kersmarkten plaats in Keulen. Enkele van bekendste zijn de markten Am Dom -aan de zuidzijde van de dom-, Alter Markt en Heumarkt -in het historisch stadscentrum, naast het Rathaus-, Neumarkt en Rudolfplatz - een kleinere kerstmarkt voor de oude stadspoort.
 • MusikTriennale Köln - grootschalig internationaal driejaarlijks klassiek muziekfestival.
 • Orgelfeierstunden - internationale orgelconcerten in de Dom - elk jaar van juni t/m september, iedere dinsdag, 20 uur.
 • c/o pop (Cologne On Pop) - festival voor elektronische popmuziek - 15 t/m 17 augustus.
 • Summerjam - grootste Europese reggaefestival tijdens het eerste weekeinde van juli op het Fühlinger See-Insel
 • Internationales Köln Comedy Festival - in oktober plaatsvindend, twee weken durend comedy- en cabaretevenement in verschillende grote en kleine theaters in de stad.
 • Christopher Street Day (CSD), de grootste homo-optocht ("Gay Pride") van Europa.
 • Kölner Lichter - jaarlijks groot vuurwerk op de Rijn. Alle toeschouwers worden verzocht om een kaars of fakkel mee te nemen, zodat op beide Rijnoevers en op alle 8 Rijnbruggen dus ook honderdduizenden lichten schemeren.

[bewerk] Sport

Keulen beschikt met het RheinEnergieStadion over een groot stadion dat plaats biedt aan ongeveer 50.000 mensen. Het stadion is de thuisarena van voetbalclub 1. FC Köln en was ook de thuishaven van de inmiddels opgeheven de American football-club Cologne Centurions. Bovendien werd in juni 2006 een vijftal wedstrijden gespeeld voor het WK voetbal 2006 in het RheinEnergieStadion.

Naast 1. FC Köln komen de ijshockeyploeg Kölner Haie, de handbalploeg VfL Gummersbach en het basketbalteam Köln 99ers eveneens uit op het hoogste nationale niveau. Deze twee ploegen spelen hun thuiswedstrijden in het andere grote stadion van Keulen: de Lanxess Arena (voorheen Kölnarena), de grootste evenementenhal van Duitsland met 20.000 plaatsen. De Lanxess Arena wordt gebruikt voor concerten, maar er worden ook veel sportevenementen gehouden. Naast de functie als thuisbasis voor de eerder genoemde sportploegen, was de Lanxess Arena al eens gastheer van het WK IJshockey in 2001 en en het WK Handbal in 2006.

Ten slotte heeft Keulen nog een aantal sportevenementen, zoals de marathon van Keulen en de Ronde van Keulen, een eendaagse wielerwedstrijd en een van de oudste wielerwedstrijden in Duitsland.

[bewerk] Bier

Kölsch is naast een dialect ook de naam van het speciale Keulse bier. Kölsch is van hoge gisting en is als enige biersoort door de EU beschermd: Het mag alleen maar Kölsch heten als het in Keulen (of omgeving) gebrouwen is. Dit is dezelfde wettelijke bescherming als bijvoorbeeld voor Champagne of Cognac. Kölsch-bier is bovengistend, licht van smaak, heeft een gouden kleur en bevat 4,8% alcohol. Het wordt gebrouwen volgens het Reinheitsgebot van 1516, maar de Keulse brouwtraditie gaat terug tot het jaar 873.

Bier van hoge gisting heeft een hogere omgevingstemperatuur (15-20°C) nodig dan bier van lage gisting, bijvoorbeeld pils. Dit maakt het tijdens het brouwproces kwetsbaarder voor verontreinigingen door andere bacteriën. Vermoedelijk heeft de traditie van hoge gisting ermee te maken dat in de middeleeuwen nog geen koeltechnieken bestonden. Kölsch in zijn huidige vorm wordt pas sinds ruim 100 jaar gebrouwen, hiervoor brouwde men in Keulen vooral Wieß (Kölsch voor wit/weiß), een witbier van hoge gisting dat je in principe als ongefiltreerd Kölsch kunt omschrijven. Pas in en na de Tweede Wereldoorlog werd Kölsch zo populair als het nu in Keulen is. Dat kwam vermoedelijk door logistieke problemen maar vooral omdat men onderscheid zocht van het Duitse pils.

Er bestaan zo'n 32 merken Kölsch. De meest bekende zijn "Reissdorf"-, "Früh"- en "Gaffel"-Kölsch.


Klik hier om terug te gaan!

Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia artikel Keulen; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen