Hengelo

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek
Wapen van de voormalige gemeente Hengelo (Gld.)
Wapen van de voormalige gemeente Hengelo (Gld.)

De plaats Hengelo is het bestuurlijk en administratieve centrum van de gemeente Bronckhorst in de Achterhoek, in de Nederlandse provincie Gelderland.

Tot 2005 was Hengelo een zelfstandige gemeente (met 8.500 inwoners, 2004), maar ten gevolge van een gemeentelijke herindeling werd Hengelo toen samengevoegd met de buurgemeenten Hummelo en Keppel, Steenderen, Vorden, Zelhem tot de gemeente Bronckhorst.

Hengelo staat in de wijde omtrek bekend om de jaarlijkse paardenmarkt (tijdens de dorpskermis in juli). Ook kent de plaats vele activiteiten met paarden: springconcoursen, men-wedstrijden en toertochten met koetsen. Hier komen paardenliefhebbers uit heel Nederland op af. Ook bij motorliefhebbers is Hengelo bekend; eens per jaar wordt er een ronde van het ONK motorwegraces verreden op het straatcircuit de Varselring.

Hengelo telt 3 kerken. De Nederlands-Hervormde Remigiuskerk aan de Kerkstraat bevat zeer oude muurschilderingen die door kenners als vrij bijzonder worden beschouwd. De rooms-katholieke St. Willibrorduskerk is gelegen aan de Spalstraat en het verlengde van de Kerkstraat. Tevens is er nog een Vrijzinnige kerk gelegen aan de Banninkstraat.

Het bosgebied "'t Zand" (ookwel "'t Hengelse Zand"), gelegen tussen Hengelo, Zelhem en Ruurlo, wordt genoemd in de eerste hit "Oerend Hard" van Achterhoekse rockformatie Normaal.

Ook bevindt zich het kantoor van rockband Jovink en de Voederbietels in Hengelo.


Deze pagina is Hengelo Gld; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen