Gelderse Poort

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek
Natuurgebied de Gelderse Poort
Natuurgebied de Gelderse Poort

De Gelderse Poort is een jong natuurgebied bij de Zuid-Gelderse stad Nijmegen aan de oevers van de Waal. Het natuurgebied heet naar de plek waar de Rijn zich door een stuwwal, die zich tijdens de ijstijd gevormd heeft, heen werkt en zich begint te splitsen. Dit is in feite het begin van de Rijn delta.

Inhoud

[bewerk] Accommodaties

Bent u op zoek naar een leuk hotel of camping? In de prachtige omgeving en natuur van de Gelderse Poort kunt u optimaal genieten van uw rust. Er zijn genoeg mogelijkheden om de prachtige natuur te combineren met een aangenaam verblijf.

Onderstaande vindt u een aantal accommodaties waar u een uitstekend verblijf zult hebben:

[bewerk] Arrangementen

In de Gelderse Poort vindt u een groot aanbod van bedrijven, hotels, campings, winkels en restaurants.

Weekendje genieten in het Golden Tulip Arnhem Velp?

Avontuur beleven?

Met het Kompasoriëntatie door de nieuwe natuur arrangement maakt u een kompasoriëntatietocht en u krijg een rondvaart met De Duffelt.

Schuitje varen aan de grens in Millingen a/d Rijn?

U overnacht in Hotel Millings Centrum, een sfeervol driesterrenhotel, gelegen midden in de dorpskern van Millingen aan de Rijn.

Of bent u op zoek naar een leuk groepsarrangement?

Voor meer arrangementen klikt op:

Ontdek de Gelderse Poort

[bewerk] Bezienswaardigheden

Ooijpolder
Ooijpolder
Millinger Theetuin
Millinger Theetuin

In de Gelderse Poort valt er veel te bezichtigen. De Ooijpolder en de Millingerwaard horen bij de Gelderse Poort. Dit zijn prachtige gebieden om te genieten van de rust. Het Huis Aerdt, Heilige Antonius van Padua Kerken de Millinger Theetuin zijn dingen die je zeker niet mag overslaan!

[bewerk] Ooijpolder

De Ooijpolder (ook wel Ooypolder) ligt nabij Nijmegen in de gemeente Ubbergen in de Nederlandse provincie Gelderland. Het is een belangrijk deel van natuurgebied de Gelderse poort. De polder is het gebied tussen rivier de Waal met inbegrip van de heuvelrug de Ooijse Graaf bij Leuth-Erlecom. Aan de oostzijde is de polder begrensd door de Kapitteldijk en de Duffelt. De polder kent zowel een binnen- als buitendijks gebied. In de polder ligt ook het kleinste dorp van Nederland, Persingen, dit dorp is gebouwd op een stuifzandrug.

[bewerk] Millingerwaard

De Millingerwaard is een 700 hectare groot natuur ontwikkelingsgebied. De veelzijdigheid van deze uiterwaarde langs de zuidoever van de Waal, oostelijk van Nijmegen, is ongeëvenaard. Zandige rivierduinen met natuurlijk grasland, oude rivierstrangen en ontkleiïngen met goed ontwikkeld moeras en ooibos wisselen elkaar af. Door kleiwinning in het gebied wordt een oud patroon van geulen, zandruggen en eilanden als het ware teruggegeven aan de "oude" natuur. De rivier, de wind en wilde dieren voeren zaden van planten aan.

[bewerk] Huis Aerdt

Huis Aerdt ligt midden in natuurontwikkelingsgebied De Gelderse Poort, een paradijs voor fietsers en wandelaars. Op de restanten van het slot de Cluse werd het huidige huis Aerdt gebouwd. De heren die hier woonden bezaten veel grond en verschillende pachtboerderijen. In het koetshuis vindt u het bezoekerscentrum voor De Gelderse Poort. Er is een expositie over vogels in de Gelderse Poort en u kunt er terecht voor informatie voor een bezoek aan dit gebied. Regelmatig worden excursies en natuuractiviteiten georganiseerd. Het huis is niet opengesteld voor publiek, wel is er een trouwzaal van de gemeente Rijnwaarden en de gelegenheid voor besloten partijen en vergaderarrangementen.

[bewerk] De Millinger theetuin

De Millinger Theetuin is bijzonder door haar on-Nederlandse karakter. De tuin ademt een exotische, oriëntaalse sfeer uit door middel van bijzondere planten, zoals bananen, palmen, vijgen en andere mediterrane planten. Ook de bebouwing is exotisch. Er is een Moors theehuis met waranda, een Marokkaans-oosters georiënteerd theehuis en een Marokkaans pleintje met waterpartij. De waterbassins die her en der te vinden zijn, versterken het oriëntaalse karakter.

Doordat de tuin in een kom ligt verborgen en is omsloten door dijkjes, heeft het een intieme sfeer. Verspreidt over de tuin zijn zitjes te vinden waar de bezoeker in alle rust kan genieten van een kopje thee of koffie. De verborgen hoekjes, paadjes, doorkijkjes en hoogteverschillen maken een tochtje door de tuin tot een ware belevenis.

In de tuin is een indrukwekkende verzameling vaste planten te vinden waaronder vele soorten delphiniums, hosta's, hermerocallissen en phloxen.

De tuin ligt midden in het natuurgebied 'De Millingerwaard', dat wordt beheerd door het Wereld Natuur Fonds en Staatbosbeheer. Een prachtige wandeling of fietstocht voert u langs moerassen, ooibossen, rivierduinen en oevers, en met een beetje geluk komt u de wilde Konik's paarden of de Schotse Galloway runderen tegen.

[bewerk] Familieuitjes

Gezellig een dagje uit met de hele familie? In de Gelderse Poort kan dat!

Brengt u eens een bezoek aan de Millinger Theetuin, maak met z'n allen een Huifkartocht of maak een rondvaart met De Duffelt!

[bewerk] Tips

Voor meer leuke uitjes klikt op:

Gezinsuitje.nl

[bewerk] Fiets & Wandeltochten

In de regio de Gelderse Poort kunt u een heerlijke fietstocht of wandeltocht maken. Fietsen of wandelen in de mooie natuur, omgeving, landschap, bossen, dijken, parken, rivieren, paden van regio de Gelderse Poort. De leukste Fietsroutes en Wandelroutes maken. Zoals een wandeling door de Millingerwaard, een leuke route door de Ooijpolder, de Flora route of het Pieterpad ontdekken.

[bewerk] Zin in een weekendje fietsen of wandelen?

Landgoed Avegoor is een prima basis voor veel uitstapjes. Afhankelijk van het aantal kilometers dat u per dag wil fietsen of wandelen, kunt u kiezen uit vele routes waarvan er diverse zijn bewegwijzerd: Door het rivierengebied van IJssel, Rijn en Waal. Via kleine veerpontjes kunt u de rivieren oversteken. Door Montferland en het Duitse Hoog Elten. In de Overbetuwe en in de Liemers. Langs de oude IJssel tussen Doetinchem en Doesburg. En als u het niet erg vindt dat het een beetje heuvelachtig is, dan is de oostelijke Veluwe met daarin de Posbank een van de mooiste fiets- en wandelgebieden in Nederland.

[bewerk] Musea

[bewerk] Recreatiegebieden

Recreatiepark de Bijland
Recreatiepark de Bijland

In de Gelderse Poort vindt u het recreatiegebied de Bijland. U kunt hier heerlijk wandelen, fietsen, zwemmen, zeilen, varen, surfen, vissen of spelen. De Millingerwaard is een recreatiegebied waar u ook zeker eens heen moet gaan. Hier kunt u genieten van de natuur en het strand.

[bewerk] Restaurants

Gezellig uit eten met de hele familie? De Gelderse Poort heeft voldoende aanbod van restaurants.

In Fletcher Hotel-Restaurant De Gelderse Poort kunt u genieten van heerlijke gerechten. U kunt bij mooi weer eten op het terras en dakterras. Bent u gek op Frans, Italiaans, Mediterraan eten? Dan moet u in Brasserie & Restaurant Villa Copera wezen.

[bewerk] Sport

Sporten is leuk en goed voor uw gezondheid. In Sporthal De Duffelt kunt u allerlei indoorsporten beoefenen. Ook bij Kunstrijwielvereniging Juliana en schaakvereniging Millingen zult u zich zeker vermaken!

[bewerk] Steden & Dorpen

De Gelderse Poort omvat aantal gemeenten. Dit zijn de gemeenten Heumen, Groesbeek, Ubbergen, Millingen aan de Rijn, Rijnwaarden en Lingewaard.

[bewerk] Theaters en Bioscopen

Bent u dol op theatervoorstellingen of de nieuwste films in de bioscoop? De Betuwe heeft dat voor u. In Musis Sacrum/Schouwburg Arnhem kunt u genieten van de mooie voorstellingen. In Movie-Unlimited te Zevenaar kunt u de nieuwste films bekijken. Wilt u eens in de openlucht een voorstelling meemaken? In Openluchttheater De Pinkenberg kunt u genieten van allerlei voorstellingen voor jong en oud.

Bezoekt u ook eens Take Act! Dit theater centrum is gelegen in Maasbommel.

[bewerk] Winkelen en Koopzondag

Dol op winkelen?

Het centrum van de Gelderse Poort is zeker de moeite waard om daar uw geld uit te geven. Ook Millingen is leuk om te shoppen.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen