Gaanderen

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek
De gemeente Doetinchem, met het bijbehorende Gaanderen
De gemeente Doetinchem, met het bijbehorende Gaanderen

Gaanderen is een dorp in de gemeente Doetinchem, gelegen in de Nederlandse provincie Gelderland. Het dorp grenst aan het stadje Terborg en Gaanderen heeft 5633 inwoners.

Inhoud

[bewerk] Historie

De gemeente Doetinchem, met het bijbehorende GaanderenGaanderen is ontstaan in de twaalfde eeuw. Destijds werd het dorp Gernere genoemd, naar de duinen die het land tegen de Oude IJssel beschermden. Gernere zou zijn afgeleid van de woorden gér en laar, die "spitse heuvelrij" betekenen. In de zeventiende eeuw werd de plaats, die toen ongeveer 120 inwoners en 20 boerderijen telde, één van de vijf buurtschappen van Doetinchem. Het gebied werd 'Gander' genoemd.

Aan het eind van de achttiende eeuw begon voor Gander een periode van bosbouw. Veel eikebomen werden er gekapt en moesten geveld worden, wat betekende dat er nieuwe arbeiders nodig waren. Velen van hen vestigden zich in het gebied en zo ontstond het dorp 'Gaanderen'.

[bewerk] IJzerindustrie

In het gebied rond Gaanderen is veel ijzeroer aanwezig. De beken konden waterkracht leveren en er was voldoende hout voor de bij ijzerfabricage benodigde houtskool. Zo kon Gaanderen zich tot ijzerdorp ontwikkelen. In 1689 stichtte Josias Olmius aan de Bielheimerbeek de eerste Nederlandse ijzergieterij, de Rekhemse hut genaamd. Hier werden bommen, kogels, handgranaten en huishoudelijke voorwerpen gemaakt.

[bewerk] Wateren

Er lopen langs en door het dorp twee beken, de Akkermansbeek en de Bielheimerbeek, die beiden uitmonden in de Oude IJssel. De Bielheimerbeek dankt haar naam aan het klooster Bethlehem, dat vroeger aan de beek lag. De loop van de Bielheimerbeek is verlegd. De 'oude' Bielheimerbeek is een klein stroompje, de huidige Bielheimerbeek ligt zo'n 200 meter naar het westen, en is beduidend breder.

[bewerk] Heden

Gaanderen is nog altijd een zeer hecht dorp. In het dorp staan een protestants-christelijke en twee rooms-katholieke kerken en drie scholen. De katholieke scholen zijn zg. parochiescholen; de St. Augustinusschool is verbonden aan de St. Augustinuskerk. De St. Martinusschool is verbonden aan de St. Martinuskerk. De derde school is de openbare basisschool Wis en Wierig vlak bij sportpark De Pol.

Het dorp telt vele verenigingen. In de regio heeft Gaanderen bekendheid gekregen door zijn vele muziekverenigingen, zoals de Musical Producties Gaanderen, het Symfonisch Blaasorkest (voorheen Harmonie Gaanderen) en het Gaanderens Mannenkoor.

Er bestaat van oudsher een zekere scheiding tussen twee groepen bewoners van Gaanderen. De spoorlijn die dwars door het dorp loopt, vormt de grens tussen Gaanderen-Noord ('Oud-Gaanderen') en Gaanderen-Zuid ('Nieuw-Gaanderen'). Kinderen die in noord wonen gaan over het algemeen ook in noord naar de St. Martinusschool en kinderen die in zuid wonen gaan meestal naar de St.Augustinusschool en gelijknamige katholieke kerk. Voor de openbare basisschool geldt dit onderscheid niet. Dit fenomeen wordt echter steeds zwakker, men gaat nog wel in de buurt naar school, maar men voelt zich niet meer zo sterk verbonden met "Noord" of "Zuid".

Tot 1934 had Gaanderen een eigen spoorweghalte aan de spoorlijn Winterswijk - Arnhem. Op 10 december 2006 is een nieuw station Gaanderen geopend, dit op enkele meters van de oude lokatie. Daarmee heeft Gaanderen haar treinstation weer terug. Maar men heeft hiervoor de buslijn moeten opgeven.


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Gaanderen; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen