Eindhoven

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek
ligging van Eindhoven
ligging van Eindhoven

Eindhoven ligt in de provincie Noord-Brabant.


Inhoud

[bewerk] Algemene informatie

Eindhoven (op zn Brabants: Áindoove) ligt in Noord- Brabant en heeft een oppervlakte van 88,28 km2. Er wonen 209072 mensen en wordt ook wel de lichtstad genoemd. Lichtstad, met een knipoog naar de gloeilampenfabriek van Phillips die zo bepalend is geweest voor de ontwikkeling van de stad.

Vandaag de dag fungeert Eindhoven als het centrum van technologie in het zuiden van Nederland. Van al het geld besteed in

Nederland aan ontwikkeling en onderzoek gaat een derde naar Eindhoven en omgeving.

Een mooi voorbeeld van het industriële erfgoed van Eindhoven is de gerenoveerde Witte Dame, een voormalige Philipsfabriek. Tegenwoordig herbergt ze de openbare bibliotheek, de Design Academy en een aantal winkels. Tegenover de Witte Dame ligt de eerste lampenfabriek van Philips. Het gebouw is nu een museum over de geschiedenis van Philips.

Het boegbeeld van Eindhoven was (en is min of meer nog steeds) het Evoluon. Dit bijzonder markante gebouw, in de vorm van een grote vliegende schotel, herbergde een permanente tentoonstelling van de ontwikkeling van de techniek in het algemeen en die van Philips in het bijzonder. Het gebouw heeft sinds eind jaren '80 geen publieke functie meer. Een kopie van het Evoluon is te zien in de miniatuurstad Madurodam.

Een jonge dynamische stad met een moderne uitstraling maar met een warm Brabants hart. Dat is een mooie omschrijving voor Eindhoven.


[bewerk] Overnachtingen

Eindhoven biedt u tal van mogelijkheden om te overnachtingen. Meerdere 4sterren hotels bevinden zich in het centrum maar ook daarbuiten.

- Hotels

- Groepsaccommodaties

- Bungalowparken

- Kampeer terreinen


[bewerk] Avondje uit

Eindhoven heeft een relatief jonge bevolking en dus mag u bruisend uitgaansleven verwachten. Eindhoven heeft dan ook een levendige binnenstad. Restaurants, clubs, bioscopen en cafees liggen allen op loopafstand van elkaar. De stad heeft als het ware vijf uitgaans gebieden.

Markt

Een plein met voornamelijk grand cafés en grote terrassen.

Stratumsdijk

De stratumsedijk ligt in het verlengde van het Stratumseind in Eindhoven. De stratumsedijk staat vooral bekend om zijn gayclubs. De bekendste is het oude Le Pecheur. Nu heropend onder de naam Club Pecheur. Ook Pallaz Club is gevestigd op de stratumsedijk, met daartegenover café Genestho. In het begin van dit decennium zat hier ook Club Revolution gevestigd. Deze is op last van de gemeente gesloten in verband met veel voorkomende onrust en drugsproblematiek veroorzaakt door bezoekers.


Stratumseind

Het Stratumseind is het uitgaanscentrum van Eindhoven, het is een begrip voor alle Eindhovenaren. Hier bevinden zich ruim 40 aaneengesloten (dans)cafés, kroegen en discotheken, en daarmee is het de langste caféstraat van Nederland. Dankzij maatregelen als het afschaffen van het happy hour op vrijdagmiddag en het invoeren van veiligheidsglas is de leefbaarheid na 2005 verbeterd.


Stationsplein

Het Stationsplein is een plein in Eindhoven tegenover het Centraal Station van deze stad. Het plein behoort tot een van de belangrijkste uitgaansgelegenheden in Eindhoven.

Wilhelminaplein

Het plein ligt ietwat afgelegen van andere uitgaansgebieden van de stad waaronder het Stratumseind, en van het kernwinkelgebied. Op het Wilhelminaplein zijn vooral bruine kroegen (vaak vergezeld met live-optredens) en terrassen te vinden. In de zomer worden geregeld buitenoptredens georganiseerd. Het meest bekende café van het plein is 'Wilhelmina', een typische bruine kroeg die dit jaar, in 2007, 36 jaar bestaat. De meeste café's hebben ook de gelegenheid om op het terras een lunch of diner te nuttigen.


Elk gebied heeft zijn eigen sfeer. Ook deze gebieden liggen op loopafstand. Eindhoven is dus ideaal voor een flinke stap avond.

- Restaurants

- Dancings

- Theaters

- [Casino’s]

- Bioscopen

- theatervoorstellingen in eindhoven

[bewerk] Funshopping

Eindhoven is DE winkelstad van het zuiden. Eindhoven heeft een gevarierd aanbod van grote warenhuizen, speciaalzaken en kledingwinkels. Het winkelcentrum ligt centraal, enkele meters van het centraal station.

- Koopzondagen&avonden

- markten


[bewerk] Kunst& cultuur

Eindhoven heeft een actief kunst& cultuur beleid. Het gemeentelijke kunst- en cultuurbeleid richt zich op de kunsten, de kunstzinnige vorming, het kunstonderwijs, de amateurkunst, de openbare bibliotheek, de historie, het archief, de folklore, de media, de verschijningsvorm van de stad en culturele uitingen van etnische minderheden.


De Witte Dame

Een blikvanger in het centrum van Eindhoven is het gerestaureerde, voormalig industriecomplex De Witte Dame. In het gebouw met een totale vloeroppervlakte van 35.000 m2, is een aantal culturele instellingen gevestigd, er is een tentoonstellingsruimte waarin MU (MU Art Foundation) projecten organiseert, en verder zijn er het Design Platform Eindhoven en het Architectuurcentrum Eindhoven gevestigd. Ook is de Witte Dame de thuisbasis voor de Design Academy, Philips Design, het European Design Centre en de Openbare Bibliotheek die met een modern informatiesysteem internationale aandacht trekt.

Amateurkunst

Eindhoven heeft een bloeiend en goed georganiseerd amateurkunst leven. Verschillende verenigingen als zangkoren, orkestverenigingen, volksdansgroepen, operetteverenigingen, fotoclubs, toneelgezelschappen, harmonieën en fanfarekorpsenbevinden zich in Eindhoven. Jaarlijks vinden er diverse voorstellingen, concerten en tentoonstellingen plaats in diversen locaties.

Carnaval

Lampegat is de naam die Eindhoven draagt tijdens het carnaval. In de traditie van dit volksfeest krijgen alle plaatsnamen die in het gebied liggen waar carnaval geviert wordt een andere, tijdelijke benaming. De naam Lampegat is verwezen naar Philips, die de in 1891 een gloeilampenfabriek begon in deze stad.

Carnaval wordt door de eindhovenaren uitbundig gevierd. Carnaval vindt plaats in de dagen voorafgaand aan de huidige Aswoensdag, waarmee de vastentijd van 40 dagen aanvangt tot aan Pasen. Het verband tussen Carnaval en vasten is thans zeer klein.

Er worden optochten gehouden met praalwagens, georganiseerd en gemaakt door de carnavalsverenigingen, soms met een bepaald thema. Ook zijn er feesten in de plaatselijke horeca-gelegenheden zoals café's, kroegen en vereningsgebouwen, waar het bier dan (soms) rijkelijk vloeit en waar wordt gedanst (gehost) op muziek die speciaal voor dit doel is geschreven, de carnavalskrakers.

- monumenten

- musea& galeries

- evenementen&projecten


[bewerk] Sport& Recreatie

Sport en Eindhoven zal in de eerste plaats veelal met Eredivisie-voetbalclub PSV, meervoudig landskampioen en éénmalig Europacup I-winnaar (de voorloper van de Champions League), geassocieerd worden. De 2e voetbalclub FC Eindhoven komt uit in de Jupiler League (voormalige Eerste Divisie). Ook de zwemvereniging PSV heeft een grote reputatie. In het nieuwe zwemstadion van de stad, gelegen op de plaats van het voormalige 50-meterbad van zwembad de Tongelreep, worden in 2008 de Europese kampioenschappen zwemmen gehouden. Hockeyclub Oranje-Zwart heeft ook een hoge reputatie dankzij enkele landskampioenschappen. Eindhoven kan terugkijken op een aantal succesvol verlopen grote sportevenementen, waarvan de bekendste het Europees kampioenschap voetbal (2000) en de UEFA-Cup finale (2006) zijn.

Eindhoven beschikt over vele sportaccommodaties, zoals: 2 combi-zwembaden, 1 indoor IJssportcentrum, 1 indoor Sportcentrum, 1 indoor tennishal, 20 sporthallen en 12 sportparken. Meer dan 70 verschillende sporten kunnen beoefend worden op een recreatieve of actieve manier, inividueel of in club verband.

- recreatiegebieden

- wandel& fietsroutes

- parken

- sport

- Health&beauty

- Spel


[bewerk] Mogelijkheden tot openbaar vervoer

Eindhoven is uitstekend te bereiken met de auto, de trein en het vliegtuig. Ten opzichte van andere grote steden in Nederland, België en Duitsland ligt Eindhoven erg centraal. Brussel, Rotterdam, Amsterdam en Aken liggen op nog geen 140 km.

Het Centraal Station van Eindhoven ligt midden in het centrum. Het busstation met stad- als streekbussen vindt u aan de Noordzijde van het station. Taxi's staan klaar aan zowel de Noord- als Zuidzijde van het station.


[bewerk] Fiet en autoverhuur

- fietsverhuurder(s)

- autoverhuurder(s)

- Overig (boten, waterfietsen enz.)

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen