Eibergen

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek
Locatie van de voormalige gemeente Eibergen
Locatie van de voormalige gemeente Eibergen
De (nieuwe) St. Mattheuskerk
De (nieuwe) St. Mattheuskerk

Eibergen is een plaats in de gemeente Berkelland in de Achterhoek, provincie Gelderland.

Het dorp Eibergen ligt aan het riviertje de Berkel, dat ten oosten van Eibergen Nederland binnenstroomt om in Zutphen in de IJssel uit te monden. Binnen de bebouwde kom wonen ongeveer 12000 mensen. Het dorp wordt doorsneden door de zogenoemde "Twenteroute", (de N18, die de A18 met Enschede verbindt) hetgeen de inwoners al meer dan 30 jaar een doorn in het oog is. Diverse acties hebben in de loop der jaren de landelijke media gehaald. In 2003 heeft de provincie Gelderland geld gereserveerd voor een rondweg om Eibergen. Deze rondweg is eind 2006 nog niet aangelegd.

[bewerk] Geschiedenis

In de vijftiende eeuw moet Eibergen de beschikking hebben gekregen over enige stedelijke rechten. Het stadsbestuuur bestond uit vier indirect door de burgerij gekozen burgemeesters en twee gemeenslieden. De jaarlijkse verkiezing had plaats op Sint Matthias (24 februari) in de oude Mattheuskerk van Eibergen. Bekend is dat er in de 12e eeuw al een kerk stond op deze plaats. De huidige kerk is rond 1500 in gotische stijl gebouwd en is sinds de Reformatie in 1616 protestants.

In 1819 werd de gemeente Beltrum, met de buurschappen Beltrum, Lintvelde, Avest en Zwolle, toegevoegd aan Eibergen. De aldus gevormde gemeente Eibergen ging, met uitzondering van de buurtschap Zwolle en kleine delen van Avest en Beltrum, per 1 januari 2005 ten gevolge van een gemeentelijke herindeling op in de nieuwe gemeente Berkelland, waarvan ook de voormalige gemeenten Borculo, Neede en Ruurlo deel uitmaken.

[bewerk] World Police Indoor Soccer Tournament

Op initiatief van de Eibergse politie is het World Police Indoor Soccer Tournament opgezet. Dit is in de loop der jaren uitgegroeid tot het grootste evenement in zijn soort. Jaarlijks komen er ruim 1400 deelnemers uit meer dan 40 deelnemende landen.


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Eibergen; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen