Doetinchem

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Doetinchem toerisme achterhoek. (Nedersaksisch: zowel Deutekem als Durkum) is een stad en gemeente aan de Oude IJssel, gelegen in de Graafschap / Achterhoek, in de Nederlandse provincie Gelderland. De gemeente telt 56.225 inwoners (1 januari 2007, bron: CBS) en heeft een oppervlakte van 52,74 km2 (waarvan 1,50 km2 water). Daarmee is Doetinchem de meest dichtbevolkte gemeente van de Achterhoek. De bevolking is voor bijna de helft van protestantse signatuur en voor een vrijwel gelijk deel van katholieke afkomst.

Iets leuks doen in Doetinchem ? Kijk op ontdek doetinchem . vergaderlocatie doetinchem? zoek en boek hier

Tegen Doetinchem aan ligt de mooie regio Montferland. Veelzijdig , groen en gezellig.

Sinds 1 januari 2005 is de gemeente Wehl opgeheven en aan de gemeente Doetinchem toegevoegd. Ook werd het Zelhemse Broek bij de gemeente gevoegd.

Inhoud

[bewerk] Openbare voorzieningen

Door het landelijke karakter van de Graafschap / Achterhoek is Doetinchem uitgegroeid tot het centrum van deze streek. Veel Achterhoekers maken gebruik van de voorzieningen van die Doetinchem te beiden heeft zoals winkels, scholen, de schouwburg en het ziekenhuis Slingeland.

Winkelcentrum

Het centrum van Doetinchem biedt een grote verscheidenheid van winkels. Deze zijn vooral te vinden in en rond de Hamburgerstraat en de Boliestraat. Lekker shoppen in Doetinchem

Scholen

Doetinchem heeft net als elke plaats van dergelijke grootte tal van basisscholen. Verder zijn er een aantal middelbare scholen gevestigd, te weten:

 • Rietveld Lyceum
 • Ulenhofcollege
 • AOC Oost
 • Metzo College
 • Ludger College
 • Daarnaast is in Doetinchem de Iselinge Hogeschool gevestigd. Dit is een HBO lerarenopleiding (voor basisonderwijs).

Cultuur

Doetinchem heeft de culturele voorzieningen voor een stad van deze omvang. Een opsomming van de belangrijkste culturele instellingen:

 • Gruitpoort (centrum voor kunst, cultuur en kunstzinnige vorming)
 • Muziekschool
 • Openbaar Vervoer Museum (geopend per 25 mei 2006,) vaste collectie, wisselende exposities en veel materiaal over de Gelderse *Tramwegen (GTW)
 • Openbare bibliotheek (een centrale vestiging en 2 wijkbibliotheken in De Huet en Gaanderen)
 • Schouwburg Amphion
 • Stadsmuseum (vaste collectie, wisselende exposities en een grote stadsmaquette van Doetinchem anno 1945)
 • Staringinstituut (centrum voor het streekeigene van de Achterhoek)
 • Volksuniversiteit

Manifestaties

Er zijn twee belangrijke culturele manifestaties die in Doetinchem worden gehouden.

Eenmaal per jaar is er een straattheaterfestival met de naam 'Buitengewoon'. Het biedt een scala aan kleine en grote straattheatergezelschappen die tijdens een aantal dagen optreden in de Doetinchemse binnenstad. De andere manifestatie richt zich op meer traditionele cultuuruitingen namelijk de beeldende kunst. Huntenkunst wordt eenmaal per twee jaar gehouden in en rond de Houtkamphal. Huntenkunst heeft een ballotagecommissie die de kwaliteit van de inzendingen wil garanderen. Kunstenaars uit binnen- en buitenland (150) exposeren gedurende drie dagen hun kunstwerken.

Afbeelding:D-toren.jpg

Als eerste moderne Doetinchemse toren, in een rij van vijf, werd het kunstconcept D-toren op 1 september 2004 in gebruik gesteld. De D-toren maakt deel uit van een plan, om op drukke kruispunten in het centrum van de stad, vijf verschillende kunsttorens te bouwen. Tot nu toe is er 1 gebouwd. Dit kunstwerk is Doetinchems bekendste en meest controversiële beeld. Het is een groot, twaalf meter hoog interactief kunstwerk gemaakt van epoxy. De D-toren is ontworpen door de kunstenaar Q.S. Serafijn en architect Lars Spuybroek. De vorm van de D-toren doet wel wat denken aan een grote kies. Overdag is het kunstwerk witgrijs van kleur maar 's avonds wordt de toren door middel van LEDs verlicht. De D-toren kan in vier verschillende kleuren branden. Elke kleur correspondeert met de actuele gemoedsstemming, van vijftig Doetinchemse burgers, die via een website vragen beantwoorden over hun gemoedsstemming.

[bewerk] Recreatie

Sportaccommodaties

De gemeente Doetinchem beschikt over 11 sportaccommodaties. In de stad Doetinchem bevindt zich Sportcentrum Rozengaarde dat o.a. beschikt over een 25 meter bad en een recreatiebad. Een bijzondere accommodatie is: De Vijverberg, het stadion van Vbv De Graafschap met bijna 11.000 zitplaatsen. Sportpark Zuid in de stad Doetinchem is een groot terrein met uitgebreide sportvoorzieningen en de thuisbasis van diverse sportverenigingen.

Sportverenigingen

In de gemeente Doetinchem zijn ongeveer 130 sportverenigingen actief. De gebruikelijke sporten zijn allemaal vertegenwoordigd. Enkele bijzondere verenigingen zijn de Stichting Triathlon Doetinchem, Onderwatersportvereniging Doetinchem,Rugbyclub the Wild Rovers en Fietscrossclub De IJsselcrossers Doetinchem e.o. Onder het hoofdstuk Sport vindt u meer informatie over verenigingen die op een hoog niveau spelen zoals Vbv De Graafschap en volleybalvereniging Orion.

Jachthaven De Ank

In het centrum van Doetinchem aan de Oude IJssel bevindt zich een jachthaven aan de zuidelijke oever. De rivier de Oude IJssel staat in verbinding met de rivier de IJssel en daarmee is het mogelijk vele andere watersportgebieden in Nederland per boot vanuit Doetinchem te bereiken.

Uitgaansleven

In de jaren '90 is het uitgaansleven van Doetinchem sterk ontwikkeld, en heeft thans een hoog niveau. Er zijn voor uitgaanders vele gezellige cafe's, dancings en eetgelegenheden te vinden, onder andere rondom de N.H. Catharinakerk op het centrale Simonsplein.

[bewerk] Historische gebouwen in Doetinchem

In Doetinchem zijn er slechts een paar historische gebouwen over. Uit de Middeleeuwen zijn er alleen nog kasteel de Slangenburg, de Onze Lieve Vrouwekerk, de St. Catharinakerk en het kasteeltje de Kelder, andere gebouwen zijn verwoest door de grote stadsbrand in 1527.

Vlak over de gemeentegrens ligt in de gemeente Montferland de Kemnade.

Weliswaar niet in Doetinchem gelegen, hebben hier wel een aantal personen gewoond die een grote rol hebben gespeeld in de geschiedenis van Doetinchem, zoals Carel Hendrik Verhuell met echtgenote Maria Johanna de Bruijn en de familie Misset (bekend als oprichters van de Graafschapbode).

Uit de 16e eeuw zijn nog twee gebouwen over: het huis met de mooie gevel aan de Hamburgerstraat, en het gebouw aan de Waterstraat waar heel toepasselijk een antiekzaak in is gevestigd. Uit de 17e eeuw zijn alle gebouwen vernietigd. Er zijn meerdere gebouwen uit de 18e eeuw, zoals het stadsmuseum. Tot slot staat er in Doetinchem ook nog altijd het pand Villa Bouchina, waar in de Tweede Wereldoorlog 9 joden de 'bescherming' genoten van de Duitse bezetter. Daarnaast is er de villa Ruimzicht uit de 18e eeuw.

In het stadscentrum zijn vrijwel geen gebouwen van voor de tweede wereldoorog te vinden. Het gehele centrum, op twee gevels na, is gebombardeerd. De Catharinakerk is na de oorlog herbouwd.

[bewerk] Verkeer en vervoer

Autoverkeer

Doetinchem is gelegen aan de A18. De drie afslagen zijn:

 • Doetinchem-west.
 • Doetinchem.
 • Doetinchem-oost.

Ook kent Doetinchem een parkeergarage voor betaald parkeren en een groot betaald parkeerveld, iets buiten het centrum

Fiets

Met de fiets kan men in Doetinchem goed uit de voeten: er lopen verschillende fietspaden naar de stad toe. En ook in de stad zelf is het zeer gemakkelijk om rond te fietsen. De oudste brug over de Oude IJssel is zelfs enkele tientallen jaren geleden gerestaureerd en er is een speciale fietsbrug van gemaakt.

Openbaar vervoer

 • De Geldersche Tramweg-Maatschappij (GTM), gevestigd te Doetinchem, werd opgericht op 2 maart 1881 en opende zijn eerste tramlijn Doetinchem – Dieren op 27 juni 1881. Deze lijn werd aan beide kanten verlengd, zodat in 1903 de lijn Velp – Dieren – Doetinchem – Terborg – Gendringen – Isselburg-Anholt bestond. Doetinchem was nu per stoomtram met de buitenwereld verbonden. Vlak buiten de oude stad, voor de afgebroken grutpoort werd een tramstation en onderhoudswerkplaats gebouwd. In 1907 werd de tramlijn Zutphen – Emmerik geopend. De laatste tram reed op 31 augustus 1957. Veel over de geschiedenis van het Gelders openbaar vervoer is te vinden in het Openbaar Vervoer Museum aan de Stationsstraat 50 in Doetinchem
 • Streekvervoer: Het streekvervoer wordt tegenwoordig verzorgd door het Achterhoekse bedrijf Syntus, en bestrijkt ook grote delen van de stad zelf.
 • Trein: Ook de treinen worden verzorgt door Syntus. Het station Doetinchem ligt ten zuiden van het Doetinchemse centrum. Verder bestaat er nog een tweede station, Station Doetinchem De Huet in de gelijknamige wijk De Huet. Tot in de jaren '80 bestond er (toen station De Huet nog niet bestond) een station aan de rand van de wijk De Hoop, in de richting van Wijnbergen, genaamd Station Doetinchem West. Dit station lag pal naast de spoorbrug over de Oude IJssel, het stationsgebouw doet tegenwoordig dienst als kantoorpand.

Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Doetinchem; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen