Dinxperlo

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek
Locatie van de voormalige gemeente Dinxperlo
Locatie van de voormalige gemeente Dinxperlo

Dinxperlo is een plaats in de gemeente Aalten in de Achterhoek, Nederlandse provincie Gelderland.

Dinxperlo ligt pal op de grens met Duitsland. Het vormt met het Duitse plaatsje Suderwick een aaneengesloten bebouwing waar de grens dwars door heen loopt. Deze grens volgt grotendeels de Heelweg, die tot aan het trottoir aan de overkant Nederlands grondgebied is en waarvan de huizen even genummerd zijn, en die aan de Duitse kant Hellweg genoemd wordt, met oneven nummers. Het is daarmee de enige plek waar Duitse burgers aan een Nederlandse straat wonen en ingeschreven staan. Desondanks is het verschil in ruimtelijke inrichting (bijv. de huizenstijl) al direct onmiskenbaar.

Heden ten dage heeft Dinxperlo een gedeeld Nederlands-Duits politiebureau. Ook gaan Suderwickse kleuters er naar de Nederlandse basisschool.

Centrale blikvanger in het dorp is de 16e-eeuwse gotische kerk (in gebruik van de Protestantse Gemeente).

Attracties zijn onder meer het kleinste kerkje van Nederland (ingericht als expositieruimte), De Rietstap en het Grenslandmuseum. De vrijdagmarkt trekt wekelijks massa's bezoekers uit de verre omgeving, vooral van over de grens. Met name de Hollandse haring- en palingkraampjes zijn er bij Duitse bezoekers erg populair.

[bewerk] Trivia

  • Dinxperlo is het grensplaatsje waar de Batavierenrace, de grootste studentenhardloopestafette, die jaarlijks in Nijmegen start, via een omweg in Duitsland weer Nederland binnenkomt.
  • De naam Dinxperlo is waarschijnlijk afgeleid van dingspel en loo. Vroeger zou op deze plek een gerechtsplaats (dingspel) in het bos (loo) zijn geweest.


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Dinxperlo; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen