Bunschoten-Spakenburg

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek
ligging van Bunschoten
ligging van Bunschoten

Inhoud

Algemene Informatie

Bunschoten is een gemeente en stad in de Nederlandse provincie Utrecht. De gemeente telt 19.537 inwoners en heeft een oppervlakte van 35,58 km². Bunschoten en Spakenburg zijn door verschillende nieuwbouwwijken dusdanig aan elkaar gegroeid dat, op de oude kernen van de twee plaatsen na, geen onderscheid meer wordt gemaakt tussen de twee. Voor de post liggen alle adressen in 'Bunschoten-Spakenburg'. Toch verschilt het karakter van de twee plaatsen sterk. Bunschoten, aan de zuidkant, was altijd een boerendorp en kreeg in het verleden zelfs stadsrechten. Spakenburg is altijd een vissersdorp geweest, vroeger aan de Zuiderzee, tegenwoordig aan het Eemmeer. Karakteristiek voor Bunschoten en Spakenburg zijn de oeroude klederdrachten, hoewel deze tegenwoordig steeds minder gedragen worden. Ook hebben de dorpen een duidelijk christelijk karakter: vooral de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt hebben er veel leden. Spakenburg is behalve van de vis ook bekend om twee amateurvoetbalclubs die dit kleine dorp herbergt: SV Spakenburg (clubkleur blauw) en IJsselmeervogels (clubkleur rood). De stadions van beide clubs liggen naast elkaar, maar de onderlinge rivaliteit is erg groot en verdeelt het dorp in twee kampen. De clubs spelen in de zaterdaghoofdklasse van het amateurvoetbal, hebben al vele titels op zak en zijn sinds de invoering van de 1e/hoofdklasse in 1970 nog nooit gedegradeerd.

Overnachten

Center Parcs De Eemhof
Aan de overkant van het Eemmeer, op een steenworpafstand, bevindt zich vakantiepark ‘De Eemhof’ met faciliteiten en activiteiten voor het hele gezin. Dit park heeft een mediterrane sfeer met Siciliaanse olijfbomen en palmbomen op de Market Square, een brede keus aan terrasjes, winkels en restaurants en niet te vergeten de Aqua Mundo met Flow Rider in Balinese sfeer.

Bungalowpark Wijdland
De gloednieuwe vakantiehuisjes op bungalowpark Wijdland bieden vanuit de woonkamer een schitterend uitzicht over de jachthaven en het Eemmeer. Er zijn 2 slaapkamers, een woonkamer met kleuren tv, een keuken met koelkast, magnetron, kookstel en vaatwasser, een badkamer met handdouche, ligbad en toilet en op de begane grond vloerverwarming. De bungalow is naar persoonlijke smaak van de eigenaar comfortabel ingericht.

Bungalowpark Het Eemmeer
In Bungalowpark Eemmeer aan de Westdijk kunt u een bungalow van slechts 2 jaar oud huren voor 4 tot 5 personen (5e persoon op extra bed in de woonkamer). De bungalow is centraal verwarmd en heeft 2 slaapkamers waarvan 1 met een tweepersoonsbed en 1 met een stapelbed. Verder is er een ruime kamer, een keuken met keukengerei, een badkamer met douche, toilet en wastafel.

Ook kan men een kamer reserveren in Hotel 'Het Oude Gemeentehuis', kamperen bij Jachthaven Nieuwboer en er zijn ook nog diverse bed & breakfast mogelijkheden.

- Overnachten in Bunschoten-Spakenburg

Dagje Uit

Havens

Bunschoten-Spakenburg is uiteraard bijzonder geschikt om een kijkje te nemen in de havens!

De Oude Haven van Spakenburg
De Oude Haven van Spakenburg

De Oude Haven
De oude haven is in Spakenburg gevestigd toen ook het dorp werd gevestigd in de dertiende eeuw en zeker de moeite van een bezoekje waard! Oorspronkelijk was de haven bedoelt als ligplaats voor schepen die van de Zuidzee afkomstig waren. Inmiddels is de haven omgetoverd tot een jachthaven, vanwege het aanleggen van de Afsluitdijk waardoor de visserij verdween. De gemeente heeft de haven aangewezen als museumhaven omdat steeds meer particulieren oude boten aanschaffen om op te knappen en te gebruiken voor recreatieve doeleinden.

De Nieuwe Haven
De Nieuwe Haven ligt aan de zijkant van de Oude Haven, maar is door de huisjes op de Havendijk niet zichtbaar vanuit het centrum. Toch is het net zo dichtbij het centrum en minstens zo gezellig als de Oude Haven! De haven wordt gebruik als aanlegplaats voor de leden van Watersprotvereniging 'De Eendracht', maar kan ook gebruikt worden door particulieren.

Jachthaven Nautistisch centrum Nieuwboer
Deze jachthaven is later aangelegd vanwege de grote vraag naar aanlegplaatsen. De haven is in 1968 gerealiseerd, sluit aan op het strand en ligt op loopafstand van Spankenburg. Er wordt plaats geboden aan vierhonderd schepen en in 2002 is de haven omgebouwd tot nautisch centrum, hierdoor hebben veel watersportbedrijven hier een vestigingsplaats gevonden. Naast de haven is een ruimte voor kampeerders en er zijn luxe bungalows voor verkoop en verhuur. Tevens kunnen er fietsen en open zeiljachten gehuurd worden. Op de zeilschool van de watersportvereniging kunnen kinderen vanaf 8 jaar CWO-zeilles volgen.

Jachthaven De Eemhof
Deze jachthaven ligt aan een rustig gedeelte van het Eemmeer aan de kust van Flevoland, pal tegenover Spakenburg. Voordeel van aanleggen in en bezoeken van deze haven is dat er gebruik kan worden gemaakt van de vele faciliteiten zoals het suctropisch zwemparadijs. Bovendien kan men catamaran-, surf- en zeilcursussen volgen bij de zeilschool in de haven.

- Voor meer informatie over de havens

De Zaterdagse Warenmarkt

Iedere zaterdag wordt er in het centrum van Spakenburg de Warenmarkt gehouden. Hier presenteren de koopleiden hun assortiment kwaliteitsgoederen, verdeelt over meer dan wel honderd kraampjes! Op de markt heerst altijd een gezellige en gemoedelijke sfeer, waardoor de dorpen worden gekenmerkd. Een aantal vrouwelijke inwoners houden de traditionele kleding nog steeds in ere en doen dan ook op deze markt hun inkopen. Met hun veelkleurige ‘kraplappen’ en hun keurig gesteven mutsjes, die allemaal een uniek, vaak zelf bedacht patroon hebben, geven zij een speciaal accent aan het toch al schilderachtige plein in het dorpscentrum. De klantvriendelijkheid en service staan hoog in het vaandel bij de kooplieden en daarnaast is het vooral de sfeer die de markt tot een succes maakt. Bovendien kunt u bij de markt gratis parkeren.

Avondje Uit

Bunschoten-Spakenburg heeft één discotheek 'Uitgaanscentrum Dock 12', waar de jeugd van het dorp dan ook regelmatig te vinden is. Er zijn wel talloze restaurantjes te vinden van visrestaurants tot pizzaria's, van grillrestaurants tot de chinese keuken. Uniek is brasserie Wieken, een brasserie gevestigd bij de nieuwgebouwde Korenmolen De Hoop. Alles is vertegenwoordigd in dit leuke, gezellige dorp! Daarnaast zijn er nog veel leuke café'tjes, grand cafées en kroegen te vinden.

Kunst & Cultuur

Musea

Het Vurhuus
Dit museum is is gevestigd in een aantal oude visserwoningen, of die gerestaureerd zijn in de vroegere Watersteeg. Hier waant u zich in het Spakenburg van de negentiende eeuw. Er is gereconstrueerd hoe het er destijds aan toe ging met een heus straatje, een dorpswinkel en haringrokerij. De huisje zijn ingericht met diverse interieurs die de bezoekers laten denken aan de oude tijd. Naast de vaste inrichting is er in dit museum ieder jaar een ander thema. Iedere woensdagmiddag kan men de klederdrachten bezichtigen en worden de oude ambachten als kralen breien, mutsen haken en kraplappen schilderen uitgevoerd.

Tevens kunt u workshops/klederdracht presentatie gecombineerd met een prachtige rondvaart maken vanuit Spakenburg voor diverse doelgroepen. Wilt u bv. een compleet georganiseerd uitje informeer dan eens bij het spakenburgse evenementen bureau [http://www.zeilenmeteenbotter.nl/ leuke spakenburgse uitjes die heeft voor u diverse arrangementen die Spakenburg en Bunschoten uit een heel andere hoek laat zien.

Het Klederdracht en Visserijmuseum
Dit museum is ontstaan uit het idee van een aantal vrouwen die poppen in originele klederdracht wilden kleden en tentoonstellen. Het werd een poppententoonstelling in de zalen achter de Noordkerk, waar nu ook het huidige Klederdracht en Visserijmuseum is gevestigd. Het museum draait volledig op vrijwilligers en de opbrengsten worden geschonken aan zending, hulpverlening en evangelie. Inmiddels staan er meer dan honderd poppen die gekleed zijn in originele klederdracht, van trouwkleding tot dooppakken en rouwkleding. Ook zijn er miniatuuropstellingen van groepjes poppen die onder andere een schoolklas en een lokale dorpstaferelen uitbeelden. Natuurlijk zijn de botters niet vergeten en zijn er vitrines die u gebreide kralentassen, kralenmofjes, zilverwerk, handbeschilderde kraplappen, en porselein laten zien. Er is een mogelijkheid tot het bijwonen van een klederdrachtshow en de kinderen kunnen zelfs klederdracht aanproberen!

De Visafslag
Op de plaats waar ruim zestig jaar de plaatselijke vissers waren verzekerd van een eerlijke prijs voor hun vangst, is in 1923 de visafslag in zijn huidige vorm gerealiseerd. Na het buiten werking stellen van deze visafslag is besloten het open te stellen voor publek, zodat bezoekers een kijkje kunnen nemen naar hoe het eraan toe ging. Omdat er alleen maar originele spullen worden gebruikt kan de bezoekers echt een goed beeld krijgen van de oude tijden. Naast het bekijken van de gebruiksvoorwerpen kan men ook plaats nemen in de oude banken en een demonstratie van de visveiling bijwonen. Boek 1 van de leuke vaararrangementen bekijk onze site http://www.zeilenmeteenbotter.nl/

Molen


Korenmolen De Hoop
In 1899 is de laatste molen in Bunschoten gesloopt, wat nog steeds door de gemeente en de bevolking betreurd wordt. Inmiddels is er een stichting opgezet die de molen heeft laten herbouwen. En niet zomaar een replica. De molen is identiek aan de originele molen en met de draaiende molenwieken wordt de molensteen aangedreven waarmee wederom graan tot meel gemalen wordt.

Korenmolen De Hoop staat niet op de oude locatie maar is nu gebouwd aan de rand van de oude Stadsweides van Bunschoten. Een unieke locatie. Er is een brasserie, brasserie Wieken, gevestigd in het pandje dat vroeger de schuur van de molenaar was, met een prachtig terras dat over het water uitsteekt. Heerlijk genieten in de loungebanken van het prachtige uitzicht.

voor meer informatie: www.wieken.eu

Rondvaarten op partyschepen of authentieke botters waar de bemanning meehelpt met het zeilen, dit kunt u ook aanpassen met bv. een visbakken/barbecue op het water. Voor meer informatie: (http://www.zeilenmeteenbotter.nl/)

Sport & Recreatie

Zeilen
Bunschoten-Spakenburg is natuurlijk bijzonder geschikt voor de watersport en bij uitstek om te zeilen! Er zijn dan ook verschillende bedrijven waar u een zeilboot kunt huren of waar u een zeilarrangement kunt boeken, ideaal voor het gezin maar ook voor een groepsuitje. Zeilen op een botter is een hele ervaring voor iedereen en daarom worden er ook diverse arrangementen voor aangeboden. Ook kunnen er tochten in de avond gemaakt worden.

Pontje Eemdijk
Pontje Eemdijk

Zwemmen
Tussen de diverse sportvoorzieningen ligt Zwem- en Recreatiebad De Duker, hier zijn zowel binnen- als buitenfaciliteiten en kan door jong en oud gezwommen worden. Er is een ligweide met speeltoestellen en ook een glijbaan ontbreekt er niet!

Fietsboot
Om een lange en mooie fietstocht door Eemland of het Gooi te maken kunnen fietsers een stuk meevaren met de fietsboor die hen terug- of juist verder brengt tijdens hun tocht. Het gebied rondom Bunschoten-Spakenburg is sowieso uitermate geschikt voor mooie fietstocht.


- Avondarrangementen Bunschoten-Spakenburg

Vervoer

In Bunschoten-Spakenburg zijn diverse taxi-bedrijven actief, maar ook met de bus vanuit Amersfoort, Soest en Baarn is Bunschoten-Spakenburg goed bereikbaar! Uiteraard ook met de auto.

Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Bunschoten-Spakenburg; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Persoonlijke instellingen