Bunnik

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek
ligging van Bunnik
ligging van Bunnik

Inhoud

[bewerk] Algemene Informatie

Bunnik is een plaats en gemeente in de Nederlandse provincie Utrecht. De gemeente telt 14.165 inwoners en heeft een oppervlakte van 37,62 km². De gemeente Bunnik ligt nabij een knooppunt van spoorwegen en snelle verbindingen met de historische stad Utrecht. De Kromme Rijn stroomt door de drie kernen van de gemeente. Het dorp Bunnik ligt aan de de N229, heeft een afslag aan de A 12 en een NS-station, Station Bunnik. In het westen van de gemeente liggen het landgoed Amelisweerd en de forten Rijnauwen en Vechten, beide ooit onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. In Rhijnauwen bevindt zich ook de oudste jeugdherberg van Nederland.

De geschiedenis van de gemeente gaat zo’n 2000 jaar terug. De Romeinen bouwden kort na het begin van onze jaartelling bij Fectio (Vechten) een belangrijk castellum met een haven aan de toenmalige loop van de Rijn, hun grensrivier. Destijds was de Lek minder belangrijk. Het meeste water stroomde vanaf Wijk bij Duurstede naar het noorden, door Bunnik via Utrecht naar Katwijk aan den Rijn. (Zie Kromme Rijn, Leidse Rijn, Oude Rijn.) Bij het castellum ontwikkelde zich een handelsplaats. Deze bleef bestaan, ook toen het castellum in de vierde eeuw definitief door de Romeinen werd verlaten. Het gebied werd toen achtereenvolgens bezet door de Friezen en de Franken. In 632 schonk de Frankische hofmeier Pippijn I van Landen onder andere de restanten van Fectio aan de bisschop van Aartsbisdom Utrecht. Onder kerkelijke leiding werd het gebied tussen de 8e - en de 14e eeuw geheel ontgonnen. Belangrijk voor de ontginningen was de dam die in of kort na 1122 te Wijk bij Duurstede in de Rijn werd gelegd, zodat de Lek de doorgaande route werd. Sindsdien is de waterstand in de Kromme Rijn te regelen, maar is er vrijwel geen scheepvaart meer. In de 8e en 9e eeuw ontwikkelden zich de drie kerkdorpen Bunninchem (Bunnik), Iodichem (Odijk) en Wercundia (Werkhoven). In de 12e - en 13e eeuw werden er kleine dorpskerkjes gebouwd.

Uit de kerkelijke indeling ontwikkelde zich aan het eind van de Middeleeuwen een aantal gerechten (bestuurlijke organisaties), die in de Franse tijd werden vervangen door [gemeenten. Van 1817 tot 1856 waren er vier gemeenten op het grondgebied van de huidige gemeente Bunnik, die ieder een kwartier leverden van het gemeentewapen: de rode haan van Bunnik; St. Nicolaas uit Odijk; het Witte Paard van Werkhoven; en de Franse lelie (uit het Van Renesse-wapen) van Rhijnauwen. De huidige gemeente Bunnik bestaat sinds 1964. In augustus 1974 besloot de gemeenteraad tot het vaststellen van een gemeentevlag. Drie golvende banen van groen, wit en groen stellen de Kromme Rijn voor, stromend door de groene velden.

[bewerk] Overnachten

Er zijn meedere plaatsen om te overnachten in Bunnik, er zijn een aantal hotels van luxe tot simpel. Daarnaast is er ook een gezellige camping in hartje Nederland, waar het gezellig verblijven is voor de hele familie. De camping ligt temidden van gezellig restaurantjes en café'tjes en voor de mensen die wat willen ondernemen kunnen zij uitwijken naar Veenendaal of Utrecht. Als laatste optie is er ook een hostel van StayOkay in Bunnik te vinden, wat erg populair is onder jongeren vanwege de lage prijzen, maar natuurlijk ook vanwege de gezelligheid!

- Camping in Bunnik


Rijnauwen
Rijnauwen

[bewerk] Dagje Uit

Bunnik is van veel markten thuis. Op het gebied van muziek en zang is er veel te beleven, zowel zangkoren als instrumentaal samenspel is goed vertegenwoordigd. Ook is het zeer de moeite waard om een kijkje je nemen in Fort Rijnauwen, wat het grootste fort in Nederland is. Tevens is het een beschermd natuurgebied. Ook de Barbarakerk verdient een speciaal plekje in de gemeente Bunnik, het wordt één van de mooiste kerken in Nederland genoemd, maar bezoekers zijn alleen welkom op open dagen of kunnen telefonisch een afspraak maken.

[bewerk] Avondje Uit

Meest bekende uitgaansgelegenheid in Bunnik en omstreken is uiteraard discotheek Brothers. Jongeren uit de hele omgeving komen naar deze discotheek om een avondje lekker te dansen en te genieten van de muziek. Verder zijn er ook een aantal gezellige café'tjes en kroegen te vinden in Bunnik.

Uiteraard kunt u ook goed terecht in Bunnik om een hapje te eten of een drankje te nuttigen. Ga langs bij één van de vele café'tjes of een goed restaurant om lekker te eten.

- Discotheek Brothers
- Discotheek Brothers
- Catering uit Bunnik
- Restaurant in Bunnik[bewerk] Recreatie

Er is redelijk veel te doen in Bunnik. Men kan er gaan paintballen, zwemmen, een boot huren en voor de kleintjes is er ook een kinderboerderij. Via de Stichting Vrije Recreatie kunt u kamperen bij de boer. Ook is er een uitgebreide golfbaan en in Bunnik is er een kartbaan!

Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Bunnik; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen