Bronkhorst

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek
Entree Bronkhorst

Bronkhorst is een stadje gelegen aan de IJssel in de gemeente Bronckhorst in de Nederlandse provincie Gelderland. De gemeente is vernoemd naar dit stadje. Hoewel het maar een gering aantal huizen en niet meer dan 150 inwoners telt, heeft het in 1482 stadsrechten verkregen. Het profileert zich toeristisch als de kleinste stad van Nederland, hoewel Staverden (gem. Ermelo, +/- 50 inwoners) en Sint Anna ter Muiden (voormalige Hanzestad, nu gemeente Sluis, +/- 100 inwoners) minder inwoners tellen.

Het stadje is ontstaan als versterkte boerennederzetting bij het voormalige kasteel Bronkhorst, wat het stamslot van de familie Van Bronckhorst was, die een grote rol in de middeleeuwen hebben gespeeld. Van het kasteel is de heuvel bewaard en zijn kleine restanten te zien. Door een stadsbrand in 1633 zijn alle middeleeuwse huizen verwoest. Bronkhorst heeft enkele goed gerestaureerde stadsboerderijen.

Het Trekvogelpad, LAW2, loopt langs Bronkhorst, evenals het Graafschappad. In een authentieke stadsboerderij is sinds 1988 een Dickens Museum gevestigd dat ook een eigen theater kent.


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Bronkhorst; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen