Bergh

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Bergh was tot 1 januari 2005 een gemeente in de Nederlandse provincie Gelderland, volgens algemene aanname grotendeels gelegen in de streek de Achterhoek, gelegen tegen de landsgrens met Duitsland. De gemeente telde op 1 januari 2004 18.390 inwoners en had op het moment van opheffen een oppervlakte van 74,98 km² (waarvan 0,4 km² water).

Bergh als gemeente is ontstaan uit de heerlijkheid Land van den Bergh; er bestaat geen plaats waarnaar de gemeente is vernoemd. Ten onrechte wordt het Graafschap Bergh wel eens verwisseld met het Hertogdom Berg in Duitsland. In 1863 verloor Bergh land aan de toenmalige gemeente Gendringen. Netterden was niet de eerste plaats waar afstand van werd gedaan (aan Gendringen). Bij het Weense congres in 1815 werd beslist dat het gebied van de Vier Hezen Duits moest worden in ruil voor de Duitse enclaves Wehl, de Liemers en Huissen. In de vorige eeuw was het wederom raak: in 1966 moest het Harveld (niet te verwarren met het dorp Harreveld in de Achterhoek) worden afgestaan aan Doetinchem en in 1984 was dat het geval met een gedeelte van Wijnbergen. Op 1 januari 2005 fuseerde Bergh met de buurgemeente Didam tot de nieuwe gemeente Montferland. In de ogen van velen was dit een opmerkelijke fusie, omdat de karakters van de voormalige gemeenten erg verschillend zijn, onder meer doordat Bergh volgens algemene aanname grotedeels een deel van de Achterhoek is, en Didam een deel van de Liemers.

[bewerk] Economie en bedrijvigheid

Van oudsher is 's-Heerenberg een centrum van de plasticindustrie en van logistiek dienstverleners, bijvoorbeeld transportbedrijven. Zo zijn er grote internationaal operende transportondernemingen als Wim Bosman en Furness gevestigd. In Bergh is verder het toerisme een voorname bron van inkomsten.

[bewerk] Stroombroek (Braamtse Gat)

Het Stroombroek (recreatieplas)Stroombroek, in de volksmond ook wel het Braamtse Gat genoemd, is een voormalige zandwinning gelegen nabij het dorp Braamt, (gelegen tussen 's-Heerenberg en Doetinchem). De recreatieplas die na de zandwinning ontstond is populair in de regio Bergh/Montferland, de Duitse grensstreek en bij mensen uit Doetinchem. Er is een recreatiepark met bungalows en er is een waterskibaan.


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Bergh; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Teruggeplaatst van "http://www.toerisme.nl/wiki/Bergh"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen