Bergen op Zoom

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Inhoud

[bewerk] Algemene informatie

Ravelijn
Ravelijn
Ravelijn
Ravelijn
Ravelijn
Ravelijn
Ravelijn
Ravelijn
Ravelijn
Ravelijn
Ravelijn
Ravelijn


Bergen op Zoom is een stad in de provincie Noord-Brabant.

Bergen op Zoom is met 65.300 inwoners (1 juni 2007, bron: CBS) de zevende stad van Noord-Brabant en de vijftigste gemeente van Nederland. De gemeente beslaat een oppervlakte van 93,13 km² (waarvan 12,21 km² water) en heeft naast Bergen op Zoom de kernen Halsteren, Lepelstraat, Heimolen en Kladde binnen de gemeentegrenzen die sinds 1 januari 1997 zijn samengevoegd.

De stad Bergen op Zoom ligt in het uiterste westen van Noord-Brabant, dicht bij de provincie Zeeland (provincie)|Zeeland en de grens met België. De stad is gelegen op de Brabantse Wal. Ten oosten van Bergen op Zoom bevinden zich heuvelachtige zandgronden met de bossen van Zoomland en de Wouwse Plantage. Ten westen van Bergen op Zoom liggen het Markiezaatsmeer en het Zoommeer, welke vóór de aanleg van de Oesterdam en de Markiezaatskade deel uitmaakten van de Oosterschelde.

Bergen op Zoom is niet genoemd naar het kanaaltje de Zoom, dat door de stad stroomt. Bergen op Zoom bestond al een paar honderd jaar voordat de Zoom pas werd gegraven. De stad is genoemd naar het hoogteverschil van de Brabantse Wal (zoom) waarop de stad is gebouwd (wat ook terugkomt in het gemeentewapen van Bergen op Zoom door de toevoeging van drie heuvels). De naam Bergen komt van het heuvelachtige karakter van het landschap. Het hoogteverschil loopt op tot zo'n 20 meter.

Het centrum van Bergen op Zoom ligt in een soort kom, waarbij de Grote Markt op een laag punt ligt, en de randen van het centrum hoger gelegen zijn. Bijna alle wijken van Bergen op Zoom liggen op de hoge zandgronden van de Brabantse Wal. De industrieterreinen rond de haven en de grote nieuwbouwwijken op de 'Bergse Plaat' (een voormalige zandplaat in de Oosterschelde) liggen echter op de lage kleigronden.

Sinds eind 2006 heeft Bergen op Zoom er een nieuw winkelgebied erbij, de Parade, dat op het oude Thaliaplein en het St. Josefplein ligt.

[bewerk] Overnachtingen

[bewerk] Dagje uit

[bewerk] Avondje uit

[bewerk] Funshopping

Er zijn verschillende soorten winkelcentra in Bergen op Zoom die elk een eigen aanbod aan goederen hebben.

Koopzondagen

[bewerk] Kunst en Cultuur

Gevangenpoort
Gevangenpoort
Stadhuis
Stadhuis
Ravelijn
Ravelijn

Bergen op Zoom weerstond verschillende Spaanse belegeringen (onder meer door de Alexander Farnese|hertog van Parma in 1588 en door Ambrogio Spinola|Spinola in 1622, waaraan Valerius zijn lied Merck toch hoe sterck wijdde. De stad behield na de aanleg van nieuwe vestingwerken doorMenno van Coehoorn haar onneembare reputatie. De vesting ging deel uitmaken van de West-Brabantse waterlinie. De Fransen maakten tijdens de Oostenrijkse Successieoorlog in 1747 echter korte metten met La Pucelle (De Maagd). De stad werd verdedigd door de hoogbejaarde generaal Cronstrom. Grote delen van de stad gingen bij de inname door de Fransen verloren. Bergen op Zoom bleef ook na het vertrek van de Fransen in 1814 een belangrijke garnizoenstad.


Het is niet precies bekend wanneer Bergen op Zoom stadsrechten heeft gekregen omdat de stadsarchieven bij een grote stadsbrand in 1397 verloren zijn gegaan, maar er wordt aangenomen dat dit bij of al voor het afscheiden van de stad als heerlijkheid is gebeurd. Deze brand verwoestte bijna de hele stad, maar van twee panden is bekend dat ze het hebben overleefd, Hotel De Draak en het naastgelegen pand De Olifant aan de Grote Markt. Omdat De Draak de functie van hotel zeker al in 1397 vervulde en 610 jaar later nog altijd vervult, wordt het gezien als het oudste hotel van Nederland. Ook in 1444 legde brand een groot deel van Bergen op Zoom in de as.

De stad op de grens van de Zeeuwse, Vlaamse en Brabantse graafschappen was een belangrijke handelsstad en kende laken- en aardewerknijverheid.

[bewerk] Musea

Bergen op Zoom Markiezenstad en Vestingstad met meer dan 600 monumenten en voormalig woonpaleis, thans museum, het Markiezenhof. Een ideale omgeving met een gevarieerd landschap en centrale ligging in de Delta.

[bewerk] Monumenten

De stad herbergt de volgende monumenten: voor alles het laatgotische stadspaleis het Markiezenhof, residentie van de Heren en later de Markiezen van Bergen op Zoom, vervolgens de Sint-Gertrudiskerk, die in 1972 bij een brand zware schade leed en waarvan de toren, de Peperbus, uitziet over de aantrekkelijke Grote Markt, waaraan ook het Stadhuis staat. Ook staat hier stadsschouwburg De Maagd, in de voormalige R.K. kerk H. Maagd Maria ten Hemelopneming. De kerk in neo-classistische stijl dateert uit de jaren 1825-1829, en is door architect Onno Greiner verbouwd tot een zeer bijzondere schouwburg, waarbij het grootste deel van de kerk behouden is gebleven.

Verder zijn er de Lievevrouwepoort of Gevangenpoort en, als enige overblijfsel van Coehoorns veel latere vestingwerken, het Ravelijn.

Naast deze monumenten heeft Bergen op Zoom nog tal van andere monumenten, waaronder vele woonhuizen en een aantal kerken zoals de monumentale onze lieve vrouw van Lourdeskerk uit 1928 gelegen aan de Prins Bernhardlaan, de Heilig Hartkerk aan het Piusplein en de protestantse Ontmoetingskerk aan het Bolwerk. In totaal bezit de stad bijna 500 rijks- en gemeentemonumenten. Bergen op Zoom is lid van de Nederlandse Vereniging van Vestingsteden.


[bewerk] Evenementen

Evenals de rest van Brabant viert Bergen op Zoom uitbundig carnaval. In Brabant is het carnaval van Bergen op Zoom (hier Vastenavend genoemd) van oudsher het meest befaamd en authentiek, naast dat van 's-Hertogenbosch. De stad heet tijdens de vastenavend Krabbegat, verwijzend naar het verdwenen streekproduct: de meekrap. Verder zijn er het hele jaar door tal van evenementen onder andere:

 • Krabbefoor
 • Maria ommegang
 • Poptocht
 • Zomerfestival
 • Jazzweekend
 • Boulevard Braderie
 • HMR Hortus Musicus Religiosus
 • Festival of Lessons & Carols

[bewerk] Sport & recreatie

Bergen op Zoom heeft een aantal bekende clubs in verschillende sportcategorieën, waaronder:

 • Polynorm Giants (Basketbal)
 • Wizards of BoZ (Honkbal/Softbal)
 • D.O.S.K.O. (Voetbal)
 • Moc '17 (Voetbal)
 • Zeeverkennersgroep Karel Doorman (Zeilen/scouting)

sport winkel

[bewerk] Vervoer

[bewerk] Snelwegen

Er lopen 2 snelwegen langs Bergen op Zoom:

In de omgeving van Bergen op Zoom zijn er twee knooppunten:

 • knooppunt Zoomland
 • knooppunt Markiezaat

Het snelweggedeelte tussen deze twee knooppunten heeft beide wegnummers: A4 en A58

Van de A4 ontbreken nog verschillende gedeelten, waaronder een gedeelte tussen Dinteloord en Bergen op Zoom, de zogenaamde Zoomweg-Noord. De huidige A4 stopt even ten noorden van knooppunt Zoomland, bij de aansluiting met de Randweg Noord.

Er is al begonnen met het verder afmaken van de A4. Het traject bij steenbergen ligt ook al vast. Traject Halsteren - Steenbergen en Traject Steenbergen - Dinteloord is aan begonnen.

[bewerk] Regionale wegen

Bergen op Zoom wordt tevens ontsloten door een aantal regionale wegen

 • De N259 vanuit Steenbergen en Halsteren sluit via de Randweg Noord aan op het knooppunt Zoomland. De drukke N259 moet worden ontlast door de aanleg van de A4
 • De Provinciale weg 286|N286 maakt deel uit van de verbinding tussen St. Maartensdijk/Tholen en Bergen op Zoom
 • De N289 maakt deel uit van de verbinding tussen Putte, Hoogerheide en Bergen op Zoom

[bewerk] Stadswegen

Bergen op Zoom heeft een gedeeltelijke randweg. De Randweg Oost wordt gevormd door de snelweg A58/A4. De Randweg Noord en West is grotendeels 4-baans. Ook de Markiezaatsweg, welke aan de westkant van Bergen op Zoom langs de Bergse Plaat loopt, maakt in principe deel uit van de Randweg. De Randweg Zuid ontbreekt nog, maar er zijn plannen om een verbindingsweg aan te leggen tussen de Markiezaatsweg en de A58 bij Heimolen.

Bergen op Zoom heeft tevens een centrumring, die op dit moment een grootschalige vernieuwing ondergaat. Het gemeentebestuur overweegt van de centrumring eenrichtingsverkeer te maken. Recent is begonnen met het zuid-oostelijke deel van de centrumring. Deze zou in de toekomst alleen nog maar als oost-west route gebruikt kunnen worden. Verkeer dat van west naar oost moet, kunnen gebruik maken van de singels die ook éénrichtingwegen worden.

[bewerk] Treinstation

Bergen op Zoom heeft een treinstation op de lijn Roosendaal - Vlissingen. Op station Bergen op Zoom stoppen de volgende passagierstreinen:

 • Intercity tussen Vlissingen en Amsterdam vv (éénmaal per uur). Vroeg in de ochtend is Bergen op Zoom beginpunt, en laat op de avond eindpunt van deze intercity.
 • Stoptrein tussen Vlissingen en Roosendaal vv (éénmaal per uur)
 • 's ochtends vroeg, op doordeweekse dagen, is Bergen op Zoom begin- en eindpunt van de stoptrein van en naar Den Haag Centraal.

[bewerk] Goederentreinen

Er rijdt veel goederenvervoer van en naar het haven- en industriegebied Vlissingen-Oost (Sloegebied) over de spoorlijn die door Bergen op Zoom loopt. Verder zijn er verschillende bedrijven in Bergen op Zoom aangesloten op de spoorlijn.

Er zijn plannen om vanaf de spoorlijn ten zuiden van Bergen op Zoom een goederenspoorlijn naar de havens van Antwerpen aan te leggen. Deze goederenspoorlijn zou de spoorlijn Roosendaal-Antwerpen ontlasten van goederenvervoer. Nadeel is, dat al dit goederenvervoer dan door Bergen op Zoom zou komen.

[bewerk] Stads- en Streekvervoer (Bus)

Dagelijks rijden er vanaf het station bussen naar verschillende dorpen / steden in de regio West-Brabant en het eiland Tholen.

Busvervoer Bergen op Zoom
LijnnummerVanNaarVervoerderBustype
22Station NSZiekenhuis LievensbergVeolia TransportStadsbus
23Station NSNoordgeest (via Meilust)Veolia TransportStadsbus
25Station NSBergse PlaatVeolia TransportStadsbus
101Bergen op ZoomRotterdam (Zuidplein)Veolia TransportSnelbus
102Bergen op ZoomOude TongeConnexxionRegiobus
104Bergen op ZoomRoosendaal (via Hoogerheide)Veolia TransportRegiobus
105Bergen op ZoomPutte (Antwerpen**)Veolia TransportRegiobus
106*StavenisseBergen op ZoomConnexxionRegiobus
107Bergen op ZoomStavenisseConnexxionRegiobus
108Bergen op ZoomSt. AnnalandConnexxionRegiobus
109Bergen op ZoomStavenisseConnexxionRegiobus
111Bergen op ZoomOud Gastel (via Dinteloord)Veolia TransportRegiobus
112Bergen op ZoomRoosendaalVeolia TransportRegiobus
191Bergen op ZoomRoosendaal (via Wouw)Veolia TransportBuurtbus

[*] Lijndienst alleen richting Bergen op Zoom / [**] Overstap in Putte (De Lijn)

[bewerk] Toekomstige Plannen

 • De oude rechtstreekse buslijn naar Antwerpen terug in het leven roepen
 • Aparte goederenlijn (omleiding) bij de A4/58 om zo geluidsoverlast van het spoor tegen te gaan
 • Nieuw treinstation nabij de nieuwbouwwijk De Markiezaten: Station Bergen op Zoom Zuid
 • Vrije busbanen in het centrum
 • Herinrichten Natuur Molenzicht
 • Nieuw Sportpark in Nieuwe Wijk de Markiezaten (met verschillende wijzigingen in de bestaande sportparken)
 • Het stationsgebouw en -gebied opknappen. De gemeente heeft het station al overgekocht van de NS.


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Bergen_op_Zoom ; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen