Abcoude

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek
ligging van Abcoude
ligging van Abcoude

Inhoud

[bewerk] Algemene informatie

De gemeente Abcoude telt ruim 8500 inwoners, verspreid over twee kernen: Abcoude en Baambrugge. De gemeente vormt de brug tussen de rust van de mooie natuur en de hectiek van de grote stad. Ingeklemd tussen het spoortraject Amsterdam-Utrecht en de drukke rijksweg A2; Abcoude heeft haar dorpse karakter nooit verloren.

[bewerk] Tips

  • Klikt u hier voor diverse groepsuitjes in de buurt van Abcoude in de provincie Utrecht.
  • Klikt u hier voor leuke arrangementen in de regio Randstad

[bewerk] Cultuur, Natuur & Recreatie

Gemeente Abcoude ligt aan de rand van de provincie Utrecht onder de rook van Amsterdam. In een polderlandschap, doorsneden door bekende en minder bekende riviertjes als het Gein, de Angstel, de Holendrecht, de Winkel en de Waver. Water is net als in de rest van Nederland een bepalende factor.

Denk aan de twee prachtige landschappen die deel uitmaken van het westelijk weidegebied van Utrecht en van het Groene Hart: het Geingebied en Botshol. Het Geingebied is een nog vrijwel ongeschonden schoolvoorbeeld van een Hollands polderlandschap met groene weiden, watergangen en boerderijen. Een gebied dat veelvuldig werd bezocht door schrijvers en kunstschilders en tegenwoordig veel natuurliefhebbers en recreanten trekt.

Het natuurreservaat Botshol is een beschermd vogelbroedgebied van watergangen en rietlanden, waarvan de bezoeker buiten de broedperiode slechts per roeiboot de schoonheid kan aanschouwen. Onder meer deze unieke natuurschatten maken dat Abcoude nadrukkelijk heeft gekozen om deel uit te maken van het Groene Hart.

Bescherming door middel van water is het idee achter de Stelling van Amsterdam, een militair verdedigingsmiddel. In de negentiende eeuw is rondom Amsterdam een kring van forten en inundatiegebieden aangelegd. Het fort Abcoude was het eerste fort van deze stelling. Samen met onder meer de batterijen aan het Gein, die onderdeel zijn van de posten Krayenhoff in Amstelland, bezit de gemeente Abcoude militair-historisch erfgoed. Sinds 1996 staat de Stelling van Amsterdam op de lijst van het Werelderfgoed van UNESCO.

Water betekent ook polders, sluizen, molens en vooral bruggen. Bruggen die het doorsneden land weer verbinden. Gemeente Abcoude telt alles bij elkaar zo´n negen beweegbare bruggen. In het dorp Abcoude zijn al drie beweegbare bruggen: de Dorpsbrug over het Gein, de Hulksbrug en de Heinkuitenbrug over de Angstel. Het dorp Baambrugge heeft ook een beweegbare brug over de Angstel: de Dorpsburg Baambrugge. De beroemdste brug uit Abcoude ’beweegt’ echter niet en is een zogeheten kwakel: de Wilhelminabrug over het Gein.

De prachtige omgeving van Abcoude inspireert en inspireerde vele kunstenaars; schilders, schrijvers, beeldhouwers en fotografen. Bekend zo niet beroemd zijn Piet Mondriaan, Piet van Wijngaerdt, Ton en Jan van Kempen, Gozen Doorn, Jan Vluggen, Rinus Duin, Nescio en Jacob Olie.

Het parkje in hartje Abcoude houdt door haar naam de herinnering hoog aan de beroemde botanicus Hugo de Vries.

Abcoude en Baambrugge ontlenen hun typische dorpse karakter aan de boerderijen, de buitenhuizen, de kerken en de kroegen. Velen kennen de tuin van de Eendracht in Abcoude en het terras van De Punt in Baambrugge. De eerste vervult al eeuwen een belangrijke rol in de traditionele paardenmarkt van Abcoude, waaromheen de afgelopen decennia jaarlijks de bekende Abcouder Feestweek wordt georganiseerd.

[bewerk] Restaurant

Ook voor een avondje uit en een hapje eten kunt u goed in Abcoude terecht!

- Restaurant De Wakende Haan
- Restaurant Klein & Klein

[bewerk] Overnachtingen

Na uw avondje uit kunt u overnachten in Hotel Abcoude.

- Hotel Abcoude

Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Abcoude; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen